Bezár!
2021. április 22., csütörtök, Csilla, Noémi napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
21:55 A brit légierő négy vadászgépe érkezett járőrszolgálatra Romániába21:37 Balázs Klári elismerte a 40 éven át gyümölcsöző lopást, az izraeli zeneszerző 200 ezer dollárt követel21:11 Csehszlovák szolidaritás: a felvidéki kormány is kiutasít három orosz diplomatát20:57 A Gyurcsány-terv20:35 Brit tudósok: a kevés alvás növeli a demencia kockázatát20:14 A WHO és az EMA május 10-től vizsgálja a Szputnyik V gyártási eljárását19:46 Már nem a Covid-19 számlájára írják a vezető halálozási okot Angliában19:24 Szénfelhasználása csökkentésébe kezd 2026 és 2030 között - ígéri Kína19:03 Autókölcsönzés cigány módra - még a katalizátor is megmarad18:51 Kivizsgálták Navalnijt, és felszólították, hogy fejezze be az éhségsztrájkot18:23 Palesztin kormányfő: az izraeli kormány minden létező eszközt felhasznál, hogy beavatkozzon a választásokba 18:00 Putyin kész Moszkvában fogadni Zelenszkijt17:48 Magánzárkában őrzik a zsidó-néger bosszúhadjárat legújabb áldozatát, de "legalább" félóránként megzavarják17:22 Lapértesülés: Biden az örmény népirtás elismerésére készül16:56 Kiszivárogtak az államtitkár szavai: "a magyar egészségügy nem élné túl a negyedik hullámot"
24 óra legolvasottabbjai

Anyaország, Koronavírus :: :: Hozzászólások

Ha a Covid és a lezárás nem lenne elég, a bulinegyedet még Niedermüller is sújtja

A ki nem nyitott teraszok és a meg nem érkezett turisták után is fizettet a vendéglátósokkal a Niedermüller Péter vezette önkormányzat - írja a 24. (Bár a buli- vagy zsidónegyed korábbi működési formája szerintünk is okkal kritizálható, a vendéglátósok további, önsorsrontó kivéreztetése célszerű, "humanista" döntésnek, éppen azt csinálják, amiért a kormányra hasonló esetekben fújnak - a szerk.)
A bulinegyed több vendéglátósa olyan önkormányzati határozatot kapott kézhez az elmúlt napokban, amitől meglehetősen ideges lett. Az erzsébetvárosi önkormányzat ugyanis a kijárási tilalom idejére is kiszámlázta a terasszal rendelkező helyeknek a közterület-használati díj egy részét.
Zoom
Ha valaki nem venné észre szabad szemmel a különbséget: Niedermüller ülepet csinált a szájából - vagyis a fővárosi közgyűlési szavazatából
A határozatokban 100 forint/nap/négyzetméter szerepel, ami a szokásos díj körülbelül 30 százaléka. Ez nem tűnhet soknak elsőre, de ha a november 11-étől március 31-éig elszámolt 141 napot nézzük, akkor már egy kisebb, 20 négyzetméteres terasz esetén is 282 ezer forintról van szó, ami viszonylag nagy költség egy ki nem nyitható teraszért, amikor béreket sem nagyon tudnak fizetni a helyek.
A bulinegyedben az ott korábban meglévő vendéglátóipari egységeknek több mint a 40 százaléka biztosan tönkrement, nem tudja már újrakezdeni
ismerte el a kerület DK-s polgármestere, Niedermüller Péter még február elején.
Az önkormányzat moratóriumot adott a bérleti díjak fizetésére, „és arról is gondolkoznak, hogy a teraszokkal kapcsolatos díjakkal mi legyen”. Úgy tűnik, végül arra jutottak, hogy annak egy részét beszedik.
Sokmilliós mínusz, és messze még a vége
Sári Gergely, a Dohány utcai skål tulajdonosa azt mondta, hogy ez a plusz kiadás a lehető legrosszabbkor jött:
Eddig 13 millió mínuszban vagyok a bezárás miatt, ez csak a bérleti díj, és erre jön még rá a meg nem keresett pénz
– mondta a tulajdonos.
A skål hét alkalmazottjából ketten már elmentek szupermarketbe dolgozni, öt embert viszont sikerült megtartania a tulajdonosnak annak ellenére, hogy a kormányzati bértámogatás még mindig nem érkezett meg a számlájukra.
A helynek összesen 694 ezer forint közterület-használati díjat számláztak ki egy évre, ami úgy jött ki, hogy májustól augusztus végéig megadták nekik a díjmentességet, a kijárási tilalom idejére a csökkentett díjat számlázták, a maradék időre pedig a teljes árat.
Zoom
A határozat részlete az elszámolásról (kép: 24.hu)
Sári Gergely elmondta: a szokásoknak megfelelően tavaly márciusban hosszabbította meg egy évvel a teraszengedélyét, mit sem sejtve még arról, hogy milyen esztendő áll előtte. A bérleti díj elengedése azért nem segített rajta, mert egy magánszemélytől bérli a helyet, így erre nincs ráhatása az önkormányzatnak.
A bértámogatás szerencsére komoly volt, viccnek durva lett volna
A koronavírus-járványt követő gazdasági válság legnagyobb vesztese a vendéglátás a turizmus mellett. A bulinegyed pont ebből a két szektorból él, így áttételesen az önkormányzat is nagyban függ ezektől a szektoroktól. Az önkormányzat bevételkieséseinek valamekkora pótlása ezekből a szektorokból ezért észszerűnek tűnhet, de hosszabb távon nem az, mert ha tönkre mennek a vendéglátóhelyek, nem lesz később kitől adókat, díjakat beszedni. Hiába lesznek Kósa Lajos szerint a kijárási tilalom után is éhesek a magyarok, ez a becsődölt vállalkozókon már nem segít (nem szólva arról, hogy a fideszes politikus ezt márciusra jósolta, amikor azonban az éhségüket biztosan nem a vendéglátóhelyeken csillapítják majd az emberek, hiszen a kormány a járvány elszabadulása miatt a jövő héttől enyhítés helyett még a nem létfontosságú cikkeket áruló üzleteket és a szolgáltatásokat is bezárja).
A bulinegyednek a járvány idején életbe lépő csendrendelet sem tett jót anyagilag, ahogy a tavaszi zárás sem, a szeptemberben érkező 11 órás zárás, majd a kijárási tilalom az utolsó utáni szögeket is beverte a koporsójába sokaknak. Már decemberben a családi vagyonhoz kellett nyúlniuk a kisebb vállalkozásoknak, és a helyzet azóta csak rosszabb lett.
A kormány ágazati bértámogatással igyekezett kezelni a válságot. A novemberben kiadott rendelet szerint a támogatás maximális mértéke a minimálbér másfélszerese, fejenként bruttó 241 500 forint. Tehát a juttatást bruttó 483 ezer forintos fizetésig maradéktalanul, a felett pedig a minimálbér összegének másfélszereséig lehet érvényesíteni, akár a részmunkaidőben foglalkoztatottak után is.
A bürokratikusan igényelhető támogatást sokan csak lassan vagy a mai napig nem kapták meg. A IX. kerületi Jedermann kávézó például több mint három hónapot várt rá, és amikor megérkezett, abban sem volt sok köszönet:
105 nap után végre megérkezett a bértámogatás!
– írták, hozzátéve, hogy 12 főre, négy hónapra kaptak összesen 500 ezer forintot, ami egy hónapban 10 416 forintot jelent egy emberre.
A kormány februárban annyit változtatott, hogy már előre kifizetik a bértámogatást.
Niedermüller fővárosi szinten megszavazta, polgármesterként mást csinál
A Magyar Nemzet a minap arról írt, hogy a Fővárosi Önkormányzat még ezt a segítséget is elveszi a vendéglátóhelyektől, mert a bértámogatást köztartozás címén leemelte a vállalkozók számláiról, és inkasszók is előfordultak. A cikkben nem jegyzik meg, hogy az állami adóhatóság is ezt tette korábban – az adótörvényeknek megfelelően.
Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes elmondta, hogy a fővárosi adóhatóság is jogszerűen járt el, a NAV-hoz hasonlóan köztartozás fennállása esetén nekik is le kell emelniük a számlákról a pénzt, legyen az bértámogatás vagy bármi más. Azonban Karácsony Gergely helyettese elmondta, hogy ez előtt a vállalkozásoknak több lehetőségük is volt, hogy ezt elkerüljék:
  • a tavaly szeptember 15-ei adófeltöltési nap előtt kérhették volna, hogy a visszaesett forgalom miatt a 2019-es évre vonatkozóan kelljen iparűzési adót fizetniük, ahogy ezt a két évvel korábbihoz képest 2020-ban 75 százalékkal több vállalkozó kérte is,
  • ezután adhattak volna be fizetéskönnyítési vagy részletfizetési kérelmet.
Kiss Ambrus azt mondta, sokan éltek is ezzel a lehetőséggel: 2020 első két hónapjában 4687 fővárosi vállalkozás számlájáról kellett pénzt leemelniük, 2021-ben csak 2632 ilyen eset volt.
A Fővárosi Önkormányzat ezen túl nemcsak a kormánydöntésnek megfelelően május 31-ig engedi el a vendéglátósok bérleti díjait, hanem az év végéig (de a kormányhoz hasonlóan mégis késve kezdték elengedni jóságos Karácsonyék is a sarcot - a szerk.). Valamint zárt ülésen, de alap  információi szerint egyhangúlag döntöttek a közterület-használati díj szinte teljes elengedéséről is.
Úgy gondoljuk, hogy a díjak elengedése ösztönözheti majd a forgalom későbbi növekedését, ha például egy vendéglátóhely ingyen tud kitenni pár asztalt és széket közterületre
– magyarázta a főpolgármester-helyettes.
Ezért is meglepő, hogy amit fővárosi szinten megszavazott Niedermüller Péter, azt a kerületében már nem érvényesíti. Ebből már májusban is volt balhé, mert a VII. kerület moratóriumként értelmezte a teraszdíj elengedését, így az ősszel visszamenőleg is befizettették a vendéglátóhelyekkel a közterület-használati díjat.
Miközben a legtöbb kerületben nincs probléma a könnyítések gyakorlatba ültetésével, addig a VII. mellett a XIII. kerületben is máshogy álltak a kérdéshez. Utóbbiban – ahol az MSZP-s Tóth József a polgármester – a bérleti díjak elengedését bürokratizálták túl annyira, hogy az RTL Híradó szerint a díj elengedéséhez több ezer soros táblázatot kell kitölteniük a bérlőknek a kedvezmény érvényesítéséhez.
A bulituristák miatti közbiztonsági-köztisztasági sarcot is besöprik most is
Több vendéglátós azt is jelezte, hogy a napokban megkapták a felügyeleti díjról szóló számlákat is. Ezt az adónemet még az előző, fideszes polgármester, Vattamány Zsolt vetette ki 2013-ban a vendéglátóhelyekre a sok turista miatt „a közbiztonság, illetve a köztisztaság fenntartásához kapcsolódó többlet feladatok” ellátására hivatkozva. Mint egy vendéglátós elmondta, nem is érti, hogy a háromhavonta esedékes díjról miért kaptak most számlát, amikor szinte egy turista sincs, nemhogy a kerületben, de egész Budapesten sem. Így az önkormányzatnak sincs semmilyen többlet feladata.
Sári Gergely arról is beszélt, hogy tavaly kiváltották ugyan a csendrendelet miatt kötelezővé tett éjfél utáni nyitva tartási engedélyt, azonban egyszer sem tudtak kinyitni éjfél után a lezárások miatt. Ő azt tartaná méltányosnak, ha ezt vagy meghosszabbítaná az önkormányzat ingyen még egy évre, vagy átvállalná a kiváltáshoz szükséges költségeket, ha már 2020-ban nem vették hasznát az engedélynek.
Válaszoltak Niedermüllerék: "használhatatlan" közterületért is kell fizetni, elvitelre üzemelő éttermekre is kiszabhatnak felügyeleti díjat
A cikk megjelenése után válaszolt az önkormányzat a lap többszöri megkeresésére. Az ő értelmezésük szerint „díjcsökkentésről kaptak kézhez levelet a kerületben működő vendéglátósok közül azok, akik érvényes közterület használati engedéllyel rendelkeznek. Nekik, a jelenleg érvényben lévő jogszabályok alapján, közterület használati díjat kell fizetniük, függetlenül attól, hogy a vállalkozás jelenleg is használja-e a közterületet, illetve a közterület használatból származik-e haszna”. Hozzátették, hogy a „kedvezmény” a korlátozás után is érvényben maradhat.
Cáfolták, hogy a napokban szabtak volna ki felügyeleti díjat: „Ez a díj mindig az előző időszakra vonatkozik, kiszabásánál a törvény által engedélyezett hivatalos nyitvatartási időt vesszük figyelembe. Amennyiben ez nem fedi a valóságot, tehát a hely a jelzett időszakban egy üzlet zárva tartott, azt a tulajdonosnak jeleznie kell a hatósági iroda számára” – írták. Elvitelre és házhozszállításra azonban nyitva lehettek a helyek, így felügyeleti díjat is fizettethettek velük.
Az éjfél utáni nyitva tartási engedély automatikus meghosszabbításáról a következő hetekben döntenek.Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready