A Bundesligában szereplő Hertha BSC közleményben jelezte, hogy azonnali hatállyal megválik Petry Zsolt kapusedzőtől. Az ok: Petry a Magyar Nemzetnek nyilatkozva kifejtette a véleményét Gulácsi Péter kiállásáról, amikor az RB Leipzig magyar válogatott kapusa csatlakozott a "Család az család" hazug nevet viselő buzerancia-népszerűsítő kampányhoz.
Zoom
Fotó: dpa/AFP
Ezt merészelte mondani:
Hogy mégis mi késztethette Pétert arra, hogy kiálljon a homoszexuális, transzvesztita és egyéb nemi identitású emberek mellett, nem tudom. Én biztos, hogy nem kavartam volna fel az indulatokat az ő helyében.
A korábbi 38-szoros válogatott kapus később árnyalta a véleményét, de a dpa német hírügynökség azt mondta, klubja elbeszélget vele az interjúban – amelyben Petry kritikusan nyilatkozott az európai migrációs politikáról is – elhangzottak miatt.
Az eset vége az lett, hogy a Hertha menesztette a Dárdai Pál stábjában kapusedzőként dolgozó Petryt. A berlini klub a közleményében azt írja, ők kiállnak a "sokszínűség és a tolerancia" mellett, és ezeket az "értékeket" "sértette meg" Petry az ominózus interjúban.
"Petry Zsolt munkáját mindig elismertük a klubnál. Mindig azt tapasztaltuk vele kapcsolatban, hogy nyitott, toleráns és segítőkész személyiség, akire sosem volt jellemző a homofóbia és az idegengyűlölet. Azzal együtt, hogy tisztában vagyunk azzal, hogy Zsolt szerint a szöveg egyeztetése során általa fontosnak tartott gondolatok maradtak ki a vele készült interjúból, úgy éreztük, hogy az állításai nem egyeznek azzal az értékrenddel, amit a Hertha képvisel. Köszönjük Petry Zsolt munkáját, és sok sikert kívánunk neki a jövőben" – idézi a közlemény a Hertha vezérigazgatóját, Carsten Schmidtet.
A közleményben a magyar szakember nyilatkozata is olvasható, ebben nyomatékosítja, hogy nem "homofób" és nem is "idegengyűlölő":
Nagyon bánom a migrációs politikával kapcsolatos kijelentésemet, és szeretnék elnézést kérni az emberektől, akik nálunk kerestek menedéket, így megsértettem őket. Nagyon élveztem, hogy a Hertha BSC-ben dolgozhattam és tisztelem a klub döntését. Mindenkinek sok sikert kívánok a klubnál a jövőre nézve.
Petry 2015 óta dolgozott a klubnál, írja a Rangadó.24.hu.