Bezár!
2021. május 13., csütörtök, Szervác, Imola napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
22:32 Blinken és Lavrov kétoldalú találkozót tart a jövő héten Izlandon22:20 Az ujgurok elnyomásának befejezését követelték Kínától egy ENSZ-tanácskozáson22:07 "A kormány elvesztette az uralmat az utca fölött" - polgárháborús helyzet alakult ki a zsidók és az arabok között Izrael számos pontján21:54 Fehér, férfi, nem ratyik a szülei, és nem nézik terroristának? - Lista segít az agyhalottaknak eldönteni, ki mennyire kiváltságos21:24 Fehérnek álcázva követett el 30 betörést egy néger Los Angelesben21:14 Drága honfitársaink: videón, ahogy egy bottal járó 60 éves nő megtámad egy katonai sátrat, mert zavarja a városképet21:09 Felvidéken júniustól kezdhetnek oltani a Szputnyikkal20:52 Oroszországban pénzbírságra ítélték a Telegramot20:35 Nagy-Izrael miatt eredménytelenül ért véget a Biztonsági Tanács újabb rendkívüli ülése20:20 Merkel külügyminisztere újabb migránsokra vágyik20:06 Ma sem fukarkodott a rakétákkal a Hamász19:51 Szakértői bizottság: a jelenlegi rendszer nem tud megakadályozni egy újabb világjárványt19:21 Ideje lenne elküldeni egy iráni tanulmányútra a magyarországi "homofóbia" miatt visítozó buzikat19:01 Jókor szólnak: a Pfizer vakcinája átprogramozhatja az immunválaszokat18:46 Antiszemét-gyanús EU-főképviselő: "az izraeli hatóságoknak tiszteletben kell tartaniuk a jeruzsálemi szent helyek státuszát"
24 óra legolvasottabbjai

Anyaország, Koronavírus :: :: Hozzászólások

Orbán: május 10-én indul újra a jelenléti oktatás a középiskolákban, csak írásbeli érettségi lesz

Május 10-én indul újra a jelenléti oktatás a középiskolákban - mondta a miniszterelnök pénteken. Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában közölte, az operatív törzs döntött arról is, hogy az elmúlt évhez hasonlóan csak írásbeli érettségi vizsga lesz. /Bővített hír./
Zoom
Korábbi fotó (MTI/Koszticsák Szilárd)
A kormányfő kifejtette, ez azért is fontos, mert az érettségi szerepet játszik az egyetemekre való bejutásban; azért, hogy "fair" legyen a tavaly és az idén érettségizők versenye fontos, hogy összhang legyen a két vizsga között.
A koronavírus-járványról szólva Orbán Viktor hangsúlyozta, a brit mutáns jóval agresszívebb és pusztítóbb, mint a járvány első hulláma idején megismert vírus. Az első időszakban a zárások, az elszigetelés önmagában képes volt a járványt eltüntetni két-három hónapra. A brit változat nem ilyen, a bezárkózás csak lassítani tudja a terjedését, megsemmisíteni csak vakcinával lehet.
Egy éve élünk "háborús körülmények között". Nagyszüleink éltek át ilyeneket, történelemkönyvekben olvasni, filmekben látni hasonlókat: korlátozás, kijárási tilalom, halottak, kórházban lévők, épp csak a jegyrendszer nem jelent meg, s a pénzünket nem ette föl a hiperinfláció - mondta.
Az embereknek a háborúból - még ha nem is ők indították - előbb-utóbb elegük van, mindenki békés állapotokra, derűre, nyugalomra, tervezhetőségre vágyik. A kormány szakértőinek véleménye szerint akkor lesz béke, ha a vírust az oltásokkal sikerül legyőzni - tudatta a miniszterelnök.
Közölte: a regisztráció jól halad, az oltásra jelentkezők száma csütörtökön átlépte a négymilliót. Ez azonban még mindig kevés, a kormány ezért kampányt indít, híres embereket kért föl arra, hogy minél több embert vegyenek rá az oltásra.
Hamarosan az első oltásukat megkapók száma eléri a hárommilliót, május elejére pedig a négymilliót.
Május elejétől egy hét, tíz nap alatt újabb egymillió oltást adnak be, május közepére pedig a beoltottak száma eléri a hatmilliót, harmadik hetére a hétmilliót.
Hozzátette: június elejére a nyolcmillió felnőtt korú magyar állampolgár közül - aki megkaphatja az oltást - képesek leszünk hétmilliót beoltani. Jelezte: attól tart, nem lesz annyi regisztrált, magát beoltani akaró ember, mint amennyi vakcina.
Június közepén kezdődik a labdarúgó Európa-bajnokság, melyben Magyarország is érintett. Addigra mindenki, aki regisztrált, meg fogja kapni az oltást, így lehetőség lesz arra, hogy védettségi kártyával az érdeklődők részt tudjanak venni ezen az eseményen.
Kitért arra is: az oltási program az ország történetének egyik legnagyobb szervezési művelete. A Magyarországon engedélyezett és használt öt vakcina esetében eltérő időpontban követi az első oltást a második. Minden beadott oltásnak kell legyen egy párja valahol egy raktárban, hogy ugyanabból az oltásból, a megfelelő időpontban a jelentkező megkapja azt. Sokkal nagyobb apparátus dolgozik az oltási kampány hátterében, mint azt gondolni szokták.
Az Európai Unió többi országát Magyarország messze megelőzve, nagyon jól teljesít - jelentette ki a kormányfő.
A vakcinák beszerzésével kapcsolatban kifejtette, személyesen is nyomasztotta, hogy versenyt futva az idővel, minél több életet lehessen megmenteni. Brüsszelben ezen a területen is az történt, mint ami a migrációnál, "jött egy váratlan helyzet, és mire észbe kaptak, hogy ebből baj lesz, már bent voltak".
Ha nincs uniós megoldás, nemzeti megoldásra van szükség. Kell, hogy legyen ilyenkor egy másik forgatókönyv, ez volt a kínai és az orosz vakcina - fogalmazott a kormányfő, hozzátéve: az idő igazolta, jól döntöttünk, lakosságarányosan kétszer annyi embert oltunk be, mint a nyugat-európai államok. A tanulság: "ha a saját életünkről, sorsunkról van szó, nekünk kell vállalni a felelősséget" - mondta.
Jelezte, az emberek példás fegyelmezettséggel tartották be a korlátozásokat, nyolc óra után - még Budapesten is - autó és ember alig volt az utcán. Nyugat-Európában tüntetések, szándékos szabálysértések voltak a jellemzőek, a magyarok példamutatóan működtek együtt a járványügyi szakemberekkel és a veszélyhelyzetet irányító hatóságokkal.
Hangsúlyozta, a nyitás minden lépése a beoltottak számától függ, de figyelni kell a járványügyi adatokra is, mert az szabja meg a tempót.
A nemzeti konzultáció világosan kijelölte, milyen lépéseknek kell egymás után következniük:
az iskolák kinyitását követhetik az éttermek, majd a szállodák, utána a jeggyel látogatható kulturális és sportrendezvények, mozik, konditermek jöhetnek. Közel vagyunk ahhoz, hogy a védettségi igazolvánnyal látogatható kulturális, közösségi események ismét elérhetőek lesznek.
A baloldal oltásellenes, az Országgyűlésben beadtak egy javaslatot, amely betiltotta volna a kínai és orosz vakcinát. Amennyiben ezt elfogadja a parlament, sok százzal vagy ezerrel többen haltak volna meg - mondta Orbán Viktor, képmutatásnak nevezve, hogy miközben a baloldali politikusok magukat beoltatják, az embereket lebeszélik.
Petry Zsolt, a Hertha BSC kapusedzője elbocsátásáról szólva a kormányfő rámutatott, a liberális politika ma Európában elnyomó politika. Petry Zsoltot állásvesztéssel büntették, mert nem azt gondolja, amit egyesek helyesnek vélnek.
Magyarország akkor lesz komoly, erős és sikeres ország, ha bizonyos törvényeket betart, az egyik ilyen, hogy egyetlen magyar sincs egyedül - jelentette ki a miniszterelnök. Szavai szerint Petry Zsolt sincs egyedül, mindannyian vele vagyunk. A történtek megbonthatják a nemzeti válogatotton belüli, illetve a csapat és a szurkolók közötti egységet, ennek helyreállítására a szövetségi kapitány és a csapatkapitány alkalmas - mondta Orbán Viktor az MTI összefoglalója szerint.
Frissítés: a Mi Hazánk tiltakozik az oltási igazolvány ellen
A Mi Hazánk egyedüli pártként tiltakozik az ellen, hogy május elejétől csak védettségi igazolvánnyal lehet koncertre, moziba, szállodába és sportrendezvényekre menni. Az oltási igazolvány bevezetését diszkriminatívnak tartjuk, és különösen felháborító az, hogy ezt már akkor bevezetik, amikor még azokat sem fogják tudni beoltani, akik szeretnék megkapni a vakcinát.
Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy lehetnek olyan rendezvények, vendéglátóhelyek, turisztikai helyszínek, amelyeket csak oltási igazolással lehet látogatni. Tiltakozunk a kötelező oltási könyv bevezetése ellen, amivel az emberek szabadságát korlátozzák. Mindenkinek lehetősége van arra, hogy beoltassa magát, de aki úgy dönt, hogy nem él ezzel a lehetőséggel, semmilyen hátrányos megkülönböztetéssel ne legyen sújtható!
A vendéglátó és a turisztikai szektor így is a haláltusáját vívja, ezeknek az ágazatoknak a kegyelemdöfést jelentené, ha még ezen a nyáron sem működhetnének úgy, hogy a teljes magyar lakosságra számíthatnak látogatóként. Ha korlátozzuk azoknak a számát, akik látogathatják ezeket, az újabb gazdasági nehézségeket jelent a szektorban dolgozóknak, és kilátástalanná teszi a kilábalást a jelenlegi nehéz helyzetből - mutat rá a Mi Hazánk közleménye.Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready