Az operatív törzs szerdai tájékoztatóját az országos oltási munkacsoport vezetője, György István államtitkár kezdte, elmondta, a járványügyi adatok javulnak, ám ez nem ad okot a fegyelmezetlenségre, ezért mindenkit a szabályok betartására kért. Közölte, a javulás mögött – mások mellett – az áll, hogy már minden harmadik magyar megkapta az oltást.
Mint mondta, több mint 4,3 millióan regisztráltak az oltásra, kétharmaduk már megkapta a vakcinát. A legszélesebb körben az időseket oltották be, de már a 18-59 év közöttiek is több mint fele megkapta az oltást.
Zoom
Az államtitkár a következő hetekre vonatkozóan jó hírnek nevezte, hogy négyféle oltóanyagból érkezett, illetve érkezik a héten. Ismertette,
  • hétfőn 68 ezer adag Moderna,
  • szerdán 248 ezer adag Pfizer,
  • szintén szerdán 72 ezer AstraZeneca,
  • továbbá 100 ezer második adagos Szputnyik érkezik,
  • valamint a hétvégén 600 ezer adag Sinopharm vakcinát várnak.
Utóbbiak felét a háziorvosok adják majd be, akik praxisonként 60 adagot kapnak majd, a másik 300 ezer kínai vakcinát oltópontokon adják majd be.
Zoom
Az államtitkár beszélt arról az oltási kísérletről, amit szerda délelőtt jelentett be a kormány. E szerint 70 ezer regisztrált személy kap sms-t még szerdán. Az üzenetben egy kódot kap mindenki, amelynek segítségével egy – szintén az sms-ben megadott – weboldalon tud oltási időpontot foglalni jövő hét hétfőre, keddre vagy szerdára.
Ezeket az oltásokat Pécsett, Debrecenben, Szegeden és Budapesten az egyetemi kórházak oltópontján vehetik majd fel.
György István megismételte, ha sikeres lesz a kísérlet széles körben kiterjesztik majd az időpontfoglalási rendszert.
Müller: megcsillan annak lehetősége, hogy megszabaduljunk ebből a helyzettől
A védelmi intézkedéseknek és az oltásoknak köszönhetően csökken a fertőzöttek száma - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján.
Müller Cecília közölte, csökken az új fertőzöttek száma, az elmúlt napon 2527 új fertőzöttet azonosítottak, és 266 823-ra csökkent az aktív fertőzöttek száma.
Hozzátette: kórházban 8097-en vannak, közülük 925-en szorulnak lélegeztetőgépre, ugyanakkor nő a gyógyultak száma, ők 464 750-en vannak.
Azt mondta, a járványügyi adatok mérsékelt, elhúzódó csökkenését látják az adatokban, elsősorban a brit mutáns miatt, amely komolyabb betegséget okoz, és a betegek hosszabb kórházi kezelést igényelnek. A járvány első és második hullámában kórházba kerülőknél gyorsabb volt a gyógyulási időszak - tette hozzá.
A tisztifőorvos elmondta: a következő héten egyidőben mind az ötféle vakcina elérhető lesz az oltópontokon, bár nem egyenlő arányban, hiszen eltérő azok száma, akik az egyes vakcinákból a második dózist kapják.
Müller Cecília kiemelte, nő az oltásra regisztráltak és azon belül is a fiatalok száma. Így - mint fogalmazott - "megcsillan annak lehetősége, hogy megszabaduljunk ebből a pandémiás helyzettől, és az oltások növekvő számával lassan, óvatosan újra vissza tudjuk nyerni megszokott életünket". Erre kell törekedni - emelte ki.
Hangsúlyozta, hogy mind az öt rendelkezésre álló oltóanyag alkalmas, mindegyik megfelel az Egészségügyi Világszervezet (WHO) követelményének, amely szerint a vakcináknak 50 százalék feletti védettséget kell adniuk.
Aki az oltást kéri, nemcsak a saját életét, hanem más emberek életét, egészségét védi meg - mondta, hangsúlyozva, hogy a koronavírust kizárólag védőoltással lehet legyőzni.
Arra a kérdésre, hogy a háziorvosok külön díjazásban részesülnek-e akkor, ha Sinopharm-vakcinával oltanak, Müller Cecília azt válaszolta: a háziorvosok - függetlenül az oltóanyag fajtájától - külön díjazásban részesülnek, ha hétvégén vagy ünnepnapon oltanak. Erre egy korábbi kormányrendelet ad lehetőséget - tette hozzá.
Kedden 623-an maszkbűnöztek
Kedden 623 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök a maszkviselési kötelezettség elmulasztása miatt - közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a szerdai online sajtótájékoztatón.
Kiss Róbert elmondta: közterületen 618, tömegközlekedési eszközökön és a megállókban négy, bevásárlóközpontokban pedig egy emberrel szemben léptek fel a rendőrök kedden a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt.
A rendelkezések bevezetése óta maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt 56 186-szor intézkedtek a rendőrök - tette hozzá.
Az alezredes közölte: a kijárási tilalom szabályainak megszegése miatt 227 esetben intézkedtek kedden, így már 64 833-ra emelkedett az ezekkel kapcsolatos rendőri fellépések száma.
A boltokra, vendéglátóhelyekre, szálláshelyekre és szabadidős létesítményekre vonatkozó szabályok megszegése miatt eddig 1040 rendőri intézkedésre volt szükség. Ebből 315 esetben az üzemeltető vagy a tulajdonos mulasztása volt megállapítható, 725-ször pedig az üzletek korlátozott nyitvatartására, illetve az ott-tartózkodásra vonatkozó szabályokat nem tartották be.
Kedden sem vendéglátóhelyet, sem más üzletet nem kellett ideiglenesen bezáratnia a rendőrségnek a szabályok be nem tartása miatt - mondta.
Az elmúlt napon is ellenőrizték a Magyarország területén személyforgalomban átutazókat, a tranzitszabályokat megsértőkkel szemben 57 esetben léptek fel. Az átutazókat tavaly szeptember óta ellenőrzik, a szabályokat be nem tartók ellen eddig 15 752-szer intézkedtek.
Kiss Róbert ismertette: 42 068-an vannak hatósági házi karanténban, kedden 4379 ilyen korlátozó intézkedést rendeltek el. A karanténban lévők közül 2823-an vállalták, hogy a rendőrség elektronikusan ellenőrizze, betartják-e a karanténszabályokat.
(MTI - 24 - Index)