2021. június 24., csütörtök, Iván, Bajnok, Levéd napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
17:59 Pénteken érkezik a "hideg"front, de jelentős lehűlés nem várható17:18 Nem is értjük: Budapestre jön egy szivárvány-karszalagos néger, és attól tart, hogy nem fogunk örülni neki16:25 Rutte: Magyarországnak térdre kell ereszkednie - nincs is keresnivalójuk az EU-ban16:16 Orbán Brüsszelben: én küzdöttem a homoszexuális fickók jogaiért is, de ez a törvény nem erről szól16:05 Bármennyire "pozitív színben tüntetné fel" Dél-Afrikát, nem igaz a tízes ikrek története - a nőt bedugták egy pszichiátriára15:52 A Mi Hazánk 7 programpontja a gyári dolgozók védelmében15:33 Kreml: tudatos provokációt követett el a brit romboló a Fekete-tengeren - ha megismétlődik, a célpont bombázását sem zárják ki15:07 Schiffer András legyőzte Czeglédy Csabát14:53 Ritkán kerül víz közelébe a cigány, de még akkor is magyarra támad14:41 Elszámoltatás helyett: gyurcsányozós békemenetet tartanak október 23-án a Fidesz álciviljei14:32 Kokainnal is kereskedett a pénzügyőr törzszászlós13:42 Tisztelet, Magyarország, le a kalappal! - A román sportsajtó mágikusnak nevezte a magyar válogatottat13:21 A törököket is "érzékenyítené" az Európa Tanács devianciaügyi biztosa - nem fog menni13:07 Ismerőseitől milliókat kicsaló szegedi ügyvéd ellen emeltek vádat12:50 Nem kell maszk a belső terekben, védettségi igazolvány nélkül strandolhatunk
24 óra legolvasottabbjai

Anyaország, Külföld :: :: Hozzászólások

Homoszexuálisokat áldoztatnának egyes német papok - vajon megtehetik kánonjogi következmények nélkül?

Reklám

A Vatikán állásfoglalása ellenére Németországban a Katolikus Egyház progresszív szárnyát képviselő papok megáldják az azonos nemű élettársi kapcsolatban élőket. Körülbelül száz németországi templomban osztanak majd áldást ezen a héten, írja a Telex, nyilván nagy megelégedettségükre. Azonban érdemes körüljárni: ezt vajon megtehetik?
A vatikáni Hittani Kongregáció márciusban fogadta el azt a dokumentumot, mely szerint a katolikus papok nem áldhatják meg az azonos nemű élettársi kapcsolatban élőket, mert az indoklás szerint Isten nem áldhatja meg a bűnt. Ezzel a nézettel megy most szembe több németországi pap.
A dokumentum élénk vitát váltott ki a német egyházon belül is, a konzervatív és a progresszív szárny között pattanásig feszült a helyzet, néhányan már egyházszakadástól is tartanak. A progresszívek képviselői szerint érdemes felülvizsgálni az egyház homoszexualitással kapcsolatos álláspontját – reménykedik a szélsőliberális portál.
Megkérdeztük Szász Péter apologétát, a Depositum katolikus hitvédelmi oldal főszerkesztőjét, mit gondol a jelenségről.
Zoom
Fotó: Hír TV
- Nem az a lényeges számomra, én mit gondolok, hanem az, amit az Isten gondol erről, s amit kinyilatkoztatott, és az Anyaszentegyházon keresztül tévedhetetlenül meghatározott: égbekiáltó bűn pártolása – jelentette ki Szász.
Arról is érdeklődtünk, kánonjogilag ennek milyen következményei lehetnek. Elmondta, aki hívés végett előterjesztett tételes igazságot az erkölcs területén katolikusként makacsul tagad, az alaki eretnek, és kiközösítéssel sújtandó az Egyházi Törvénykönyv 1364. kánonja szerint. Ha ez – bármilyen sajnálatos egyházpolitikai okból – nem is következik be, akkor is az illető megszűnik tartalmilag katolikusnak lenni.
- Legjobb ismereteim szerint a hitehagyó liberalizációnak ez foka még nem érte el a klérust, így – egyelőre – nem kell tartani ilyentől – nyilatkozta azon kérdésünkre, Magyarországon kell-e tartanunk hasonlótól.
Mindazonáltal úgy látja, az Egyház válsága a hit válsága. De hozzáfűzte, az Egyházat azonban mi, laikusok is alkotjuk.
Gondolatait így zárta:
A keresztségből kifolyólag kötelességünk kiállni az evangéliumi igazság mellett. Meg kell tanulnunk az evangéliumi tiszta egyszerűség szerint gondolkodni, beszélni és cselekedni. Szavunk legyen: igen, igen, nem, nem. A feketét feketének, a fehéret fehérnek mondjuk! A jót jónak, a gonoszt gonosznak nevezzük! A bűnt bűnnek (nem pedig „haladásnak”, vagy „felszabadításnak”), az erényt erénynek hirdessük! Szeretettel, de mindig ki kell állni az isteni igazságért.
Lantos János – Kuruc.infoFriss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready