Az Európai Bizottság (EB) kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen, miután a magyar Médiatanács elutasította a Klubrádió kérelmét a frekvencia használatára vonatkozóan − derült ki a bizottság júniusi összesítéséből. Szerintük a Médiatanács olyan indokra hivatkozott, amely erősen megkérdőjelezhető.
A rádió jogosultságának elutasító határozatai átláthatatlanok és aránytalanok voltak, így sértették az uniós jogot – állapították meg. A Klubrádió esete miatt a bizottság felszólító levelet küldött a magyar kormánynak. A bizottság felvetésére a kormánynak két hónapja van reagálni, és amennyiben a testület nem kap kielégítő választ a kormánytól, akkor az EB dönthet úgy, hogy tovább folytatja a jogsértési eljárást, és indoklással ellátott véleményt küld a kormánynak.
Jelzéseim hatására az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen. A bizottság érvelése szerint a Klubrádió elhallgattatása aránytalan és átláthatatlan volt − írta Donáth Anna a közösségi oldalán közzétett bejegyzésében. A Momentum európai parlamenti képviselője szerint 2020 szeptemberében, valamint 2021 februárjában és márciusában is levélben jelezte az Európai Bizottságnak, hogy a kizárólag fideszesekkel feltöltött Médiatanács a sajtószabadság megvédése helyett a kormány érdekeinek kiszolgálásán és a médiaszabadság korlátozásán fáradozik: elutasították a Klubrádió pályázatát, és ezzel a gyakorlatban elhallgattatták az egyik utolsó, független, zsidó magyar médiumot.
Tavaly szeptember 11-én közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH), hogy ismételt jogsértés miatt nem újítják meg a Klubrádió frekvenciaengedélyét. Végül a rádió február 14-én, vasárnap éjfél előtt egy perccel fejezte be az analóg sugárzást, azóta csak az interneten érhető el.
(Index nyomán)