2021. június 19., szombat, Gyárfás, Mikó, Hajnalka napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
16:07 Borrell szankciókkal fenyegeti Libanon vezetőit, ha nem alakítanak gyorsan reformkormányt15:51 Irán Szejjed Ebráhim Ráiszolszádát személyében új elnököt választott15:22 Tovább lassult a járvány terjedése Ukrajnában15:02 Átalakította a kormányt az afgán elnök14:45 Orbán a nemzetek Európája mellett a zsidó egyházakért szabadságharcol Brüsszellel szemben14:30 A vasút- és autóbuszállomásokon is vizet osztanak a hőségriasztás ideje alatt14:01 Újabb csúcson a fertőzöttek száma Moszkvában13:42 Változik a közlekedés és a BKK-járatok rendje a magyar-francia miatt13:05 Mától taj-szám nélkül is oltáshoz juthatnak a külföldiek és a hazánk jelenlegi határain kívül élő magyar állampolgárok12:44 Szírszerű rakományával hajtott kamionba egy embercsempész az M1-esen12:27 Jégkásavita miatt verekedett és trágárkodott egy majomszerű lény, de ő húzta a rövidebbet11:51 A drogos néger bűnöző szobrot, az otthonát a randalírozó csőcseléktől védő fehér házaspár büntetést kapott11:32 Egy hónapra kiesik a vasúti forgalomból a Nyugati11:15 Orbán egy szabadságharcos példaképét köszöntötte11:01 Dúró: csak kisemmizték a munkavállalókat az elmúlt harminc év kormányai
24 óra legolvasottabbjai

Anyaország :: :: Hozzászólások

Benkő: jövőre 1003 milliárd forint lesz a honvédség költségvetése

Reklám

Jövőre átlépi a Magyar Honvédség költségvetése az ezermilliárd forintot, egészen pontosan 1003 milliárd forint lesz - közölte a honvédelmi miniszter csütörtökön Veszprémben, a nyugállományú katonáknak és honvédségi nyugdíjasoknak tartott tájékoztatóján.
A fórumon Benkő Tibor kiemelte, hogy 2016-ban még csak 299,1 milliárd forint volt az éves költségvetés, idén már 778 milliárd forint. Megemlítette, hogy minden évben több pénzből gazdálkodnak, mint a költségvetés összege, mert évről évre plusztámogatásokat kapnak az államtól, mint 2020-ban, amikor egy év alatt 246,6 milliárd forintot kaptak.
A miniszter szerint Magyarország "a keleti és a déli fenyegetettségek metszéspontjában van", ezért kell a Magyar Honvédségnek a térség meghatározó katonai erejévé válnia, és képesnek kell lennie az ország és a régió megvédésére. Ennek érdekében a honvédelmi célokra fordítandó költségvetési pénzek 2024-ben GDP-arányosan elérik a két százalékot, és ennek legalább 20 százalékát beszerzésre fogják fordítani.
Benkő Tibor örömének adott hangot amiatt, hogy a honvédelempolitika is jó úton van, az elindított haderőfejlesztés révén régi álmok valósultak meg az elmúlt években és a következő időszakban is ez várható. Hangsúlyozta, hogy mindenből a lehető legkorszerűbb eszközök beszerzése a fő irány, ezért vásároltak és vásárolnak többek között Airbus többfunkciós helikoptereket és Leopard harckocsikat.
A miniszter célnak nevezte a magyar hadiipar, a hazai fegyver- és felszerelésgyártás újraindítását, hogy "tetőtől talpig magyar eszközökben legyenek a magyar katonák". Mint mondta, az első lépések megtörténtek,
az ország képes lesz kézifegyverek, repülőgépek, aknavetők, gyalogsági harcjárművek, páncélozott szállító harcjárművek, lőszer- és lőporgyártásra is, és ha minden téren önellátó lesz, akkor a gyártási kapacitásokat nemzetközi piacokon kívánják lekötni.
Benkő Tibor közölte, hogy a korszerű technikai eszközök mellett nagy szükség van az azokat jól kezelő, lojális katonákra is.
A miniszter rámutatott, hogy a sorkötelezettség 2004-es eltörlésével az ország védelmi képességei jelentősen gyengültek, és Magyarország megvédésére ma sem elég 30 ezer aktív állományú katona és 20 ezer tartalékos, mindenkire szükség van a társadalomból. Éppen ezért kiemelt figyelmet kap az utánpótlás biztosítása, az új parancsnok, Ruszin-Szendi Romulusz egyik fő feladata lesz minden régióban önkéntes tartalékos ezredek felállítása, amelyek egyelőre csak Székesfehérváron és Nyíregyházán vannak.
Tervben vannak bentlakásos katonai középiskolák létrehozása, a debreceni után 2030-ig további nyolcat szeretnének az ország minden részében elindítani.
(MTI)Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready