Szombaton avatták fel Magyarország első egészalakos Horthy-szobrát Hajdúbagoson. Az eseményt azonban megzavarta, hogy a szobrot előző éjszaka fáradtolajjal öntötték le. A település – korábban MIÉP-es – országgyűlési képviselője szerint a rongálás a történelemtanítás hibája - hangzik el az ATV riportjában.
Zoom
Két hete állították fel a szobrot, melyről közel tíz évvel ezelőtt döntött az önkormányzat. Az átadás napján egy gazda vette észre, hogy baj van a szoborral: leöntötték fáradtolajjal. A városiak azonnal nekiálltak letakarítani a szennyezést. Szegény Sándor az ATV híradójának elmondta: először lefújták zsíroldóval, majd nagynyomású mosóval lemosták, de még így sem jött le teljesen, a fáradtolaj ugyanis makacs foltot hagy. Az alpolgármester szerint egyébként szándékosan, a legtetejéről borították az olajat a szoborra.
Az ügyben ismeretlen tettes ellen feljelentést tettek, és a rendőrség a rongálás miatt meg is kezdte a nyomozást.
Szabó Lukács, a község polgármestere – aki egykor a MIÉP-es képviselő volt – azt mondta, hogy szerinte a történelemtanítás vezetett odáig, hogy az emberek nem tisztelik Horthyt. A város vezetője szerint "az a hőstett, amit Horthy véghezvitt, felért azzal, amit Árpád apánk megtett a honfoglalásnál". Ezért kellett szobrot állítani neki – vélekedett.