Az Idetartozunk Egyesület "roma jog- és érdekvédelmi szervezet" nyílt levélben kéri több fórumon is a Mi Hazánk július 25-re, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Jászapátiba szervezett "rasszista" demonstrációjának a betiltását, írja a "Roma" Sajtóközpont nyomán a Mérce nevű zsidó lapocska.
Zoom
A szervezet közleménye szerint a Setét Jenő "aktivista" nevével fémjelzett mozgalom Farkas Félix "roma" nemzetiségi szószólóhoz, Farkas Flórián fideszes országgyűlési képviselőhöz, valamint Nagy Ernő jászberényi rendőrkapitányhoz fordulnak a "rasszista" demonstráció betiltása érdekében.
A rendőrség korábban megtiltotta, hogy a "szélsőjobboldali csoportok" a demonstráció keretében Jászapáti utcáin vonuljanak, a "roma jogvédők" ugyanakkor felhívják a figyelmet arra, hogy "a statikus demonstráció megtartása is elfogadhatatlan". Az Idetartozunk közleménye szerint
Senki sem állhat a törvény felett! Törvénysértéssel indítja választási kampányát a több országból kitiltott Toroczkai László és gyülekezési joggal való visszaélés miatt elítélt László Attila. A Mi Hazánk Mozgalom napokon belül Jászapátiba megy a helyi roma közösséggel szembeni erődemonstrációra, amely nyilvánvalóan ellentétes Magyarország Alaptörvényével és a Gyülekezési törvénnyel is. A Jászberényi rendőrkapitányság határozata a vonulást tiltja, a jogsértő rasszista statikus demonstrációt nem. A rendőrkapitány intézkedése a szélsőjobb gyűlöletpolitikája ellen így csak látszólagos!
Az egyesület arra is felhívja a figyelmet, hogy a "rasszista uszítás 2008-2009-ben roma emberek életébe került", a "felbujtókat pedig soha nem vonta felelősségre az állam".
Setét a rendőrkapitánynak címzett levelében felhívja a figyelmet arra, hogy a statikus demonstráció is "megsérti a roma közösség méltóságát", már "a cigánybűnözős, csendőrséget követelő jelszavakkal is". Mint írja, egyértelműen kiderül, hogy az esemény célja a "megfélemlítés, a megalázás, a roma közösség emberi méltóságának a megsértése".
Farkas Flóriánnak és Farkas Félixnek írott leveleiben pedig felszólítja a politikusokat, hogy járjanak közben a demonstráció betiltása érdekében, továbbá hangsúlyozza közös álláspontjukat, miszerint bűnesetekben csak a magyar rendőrség járhat el. Felszólítja továbbá őket, hogy személyesen is jelenjenek meg 25-én Jászapátiban, ezzel is támogatva a "megtámadott roma közösséget".
Kapcsolódó: