Helyreállt a Facebook és az óriásvállalat tulajdonában lévő egyéb platformok, mint az Instagram és a WhatsApp - jelentették kedden hírügynökségek.
Zoom
A Facebook és a hozzá köthető platformok hétfő este váltak globálisan elérhetetlenné, nem sokkal azt követően, hogy Frances Haugen, a vállalat korábbi termékmenedzsere olyan belső dokumentumokkal látta el az amerikai sajtót, amelyek - állítása szerint - bizonyítják, hogy az amerikai cég tisztában van a termékei által okozott károkkal. Haugen azt állítja: a Facebook saját kutatása is azt mutatta, hogy a platform fokozza a "gyűlöletet és a félretájékoztatást", fokozott polarizációhoz vezet, valamint hogy az Instagram kifejezetten károsíthatja a tizenéves lányok mentális egészségét.
Ez volt az óriásvállalat történetében a legnagyobb leállás, a vállalat arról is beszámolt, hogy a belső - az alkalmazottak által használt - rendszereik is összeomlottak.
A leállásokat nyomon követő DownDetector honlap közlése szerint az elmúlt órákban mintegy 14 millióan jelentették a platformokat.
Hétmilliárd dolláros veszteséget okozott Zuckerbergnek a leállás, de persze nem fog éhen halni
Az üzemzavar eddig közel hétmilliárd dolláros veszteséget okozott a Facebook alapító tulajdonosának, Mark Zuckerbergnek – írja a Bloomberg.
A hétfői leállás óta annyian kezdték el eladni a Facebook-részvényüket, hogy az árfolyama 5 százalékponttal esett, így Zuckerberg becsült vagyona 120,9 milliárd dollárra csökkent, amivel az ötödik helyre csúszott vissza a Bloomberg milliárdos ranglistáján, és Bill Gates mögé került.
A Facebook-részvények árfolyama szeptember közepe óta így már mintegy 15 százalékponttal esett.
(MTI - Telex)
Korábban írtuk: Szomorúság, bánat stb.: leállt a Facebook, a Messenger, az Instagram és a WhatsApp
Nem működik a Facebook, az Instagram és a Messenger, de még a WhatsApp üzenetküldő szolgáltatás sem. A probléma nagy valószínűséggel nem csak Magyarországot érinti, globális jelenség lehet, írja az Index.
Zoom
Illusztráció: Barefoot Communications
A DailyMail információi szerint magyar idő szerint néhány perccel 18 óra előtt állt le az összes szolgáltatás, szerverhibára hivatkozva. A Facebook, a Messenger, az Instagram és a WhatsApp is a Facebook tulajdonában van, megosztott infrastruktúrán működtetik őket, így egy esetleges szerverhiba mindre kihat.
A Facebooknak ritkán vannak hasonló kihagyásai, a Mark Zuckerberg vezette cég ráadásul szinte sosem árulja el az okát. Legutóbb 2019-ben álltak le a Facebook szolgáltatásai több mint egy órára, akkor egy rutinellenőrzés számlájára írták.
Most se történt másként. Andy Stones, a Facebook kommunikációs munkatársa Twitter-bejegyzésben azt írta, hogy tudnak a problémáról, ami néhány embernél fellépett, és már dolgoznak azon, hogy minél előbb visszaálljon a rendszer:
Nem alakul jól a közösségimédia-óriás hete. Tegnap a CBS 60 Minutes című műsorában Frances Haugen, a vállalat visszaélések feltárásáért felelős munkatársa azt állította, hogy a cég tisztában van azzal, hogy az oldalaikat "gyűlöletkeltésre és álhírek terjesztésére" is használják, ám a Facebook inkább elrejtené ezekről a bizonyítékokat.
A történtekről Haugen egy több ezer oldalas belső dokumentum-sorozatot nyújtott át a Wall Street Journal szerkesztőségének és egy szabályozótestületnek. Kedden állhat a szenátus albizottsága elé, hogy mindenről tanúskodjon.
A vádakat visszautasította a Facebook, ám addigra már a cég részvényei öt százalékot estek, ami az idei legrosszabb teljesítménye.
Zoom
Fotó: BleepingComputer
Frissítés: 2008 óta nem volt ilyen súlyos leállás
Nem egyedi eset, hogy több órára leáll a világ egyik legnagyobb közösségi oldala, valamint a cég által birtokolt és üzemeltetett egyéb szolgáltatások.
  • 2019. március: az egyik leghosszabb kimaradás, amely során ugyan csak egy órára vált elérhetetlenné a Facebook, a Messenger, az Instagram és a WhatsApp, ám a hiba helyreállítása 14 órát vett igénybe, ami ez idő alatt alulműködést okozott.
  • 2015. január: valamivel több mint 50 percre állt le a Mark Zuckerberg irányította közösségi oldal, amely később közleményben elismerte, hogy a saját hibája okozta a bakit. A Facebook a saját rendszerében akart valamit változtatni, azonban komplikáció lépett fel.
  • 2014. júinus: 31 percre állt le a Facebook, ez a megbicsaklás is érintette a cég összes szolgáltatását. Azért is mérföldkő ez a dátum, mert innentől kezdve váltak „rendszeressé” a közösségi oldal kimaradásai, több nagy vállalat pedig viccet űzött belőle.
  • 2013. október: ezúttal újságírónyelven szólva „nyomdahiba” lépett csak fel, a Facebook elérhető volt, de a felhasználók több mint négy órán keresztül nem tudtak semmit közzétenni. Ekkoriban a Facebooknak a becslések szerint 700 millió felhasználója volt.
  • 2010. szeptember: több mint két órára elérhetetlenné vált a Facebook, ezúttal is saját fejlesztőinek bénázása miatt – ezt a cég utólag el is ismerte. A megoldás pedig a klasszikus „indítsa újra a készülékét” metódus lett.
  • 2008: minden idők leghosszabb Facebook-leállása egy napig tartott, és egy bug (hiba) okozta. Akkoriban még „csak” 80 millió regisztrált felhasználója volt a közösségi oldalnak.
  • 2007. július: az akkor hároméves Facebook üzemeltetésében még gyakran adódtak kisebb-nagyobb problémák, ezért bevett módszer volt, hogy „lekapcsolják” az oldalt, amíg a bugok javítása zajlik. Ez történt 2007-ben is, ám ekkor még jóval kevesebb felhasználónak okozott jóval kisebb problémát. Ma már más a helyzet: közel 3 milliárd regisztrált felhasználója van a Facebooknak.
Ez állhat a háttérben
A probléma továbbra sem állt még helyre, ami jól mutatja, hogy komolyan probléma húzódik a háttérben, írja a 24.
Egy olvasójuk szerint, aki IT-szakértőként mutatkozott be, a Facebooknál az lehet a hiba, hogy nincs DNS-bejegyzése. Azt írta, minden domainhez tartozik egy A-rekord, ami alapján a böngésző tudni fogja, milyen IP címen „lakik” az oldal. Ez hiányzik a világ szinte minden DNS-éből az esetükben. Mint írta, ez azért probléma, mert ez volna az alapja annak, hogy a forgalom eltaláljon egy adott honlapra.
Közben a The New York Times arról ír, hogy a cég belső kommunikációs platformja is leállt, a dolgozók külsős e-maileket sem kapnak meg, emiatt is haladhat lassabban a helyreállás.
Szöllősi Gábor IT-szakértő Twitteren azt írja, valóban sokkal nagyobb baj húzódik a háttérben. Ahogy a szakértő elmondta: a DNS-probléma csak egy tünet. Amit tudni lehet az ügyről: a doménneveket (amiket beírunk a böngészőbe), a DNS-szerverek IP-címekké alakítják, így érünk el weboldalakat. Az IP-címek alapján a routerek felelnek az adatok közlekedéséért a Facebook szerverei és a felhasználók eszköze között. A routerek különféle protokollok segítségével tudják, hogy merre kell küldeni ezeket az adatcsomagokat, egyik elterjedt módszer a BGP.
A szakértők a postahivatalokhoz hasonlítják ezt a kommunikációt, tehát nem kell a teljes utat tudni ahhoz, hogy hogyan jut el egy csomag a Facebookhoz, mindig csak a “jó irányba kell küldeni”, és a többit majd a következő állomás (postahivatal) intézi. Szóval a Facebooknak van egy csomó IP-címe, ezek IP-tartományokban vannak, és ezeket az IP-tartományokat hirdetik BGP protokollon keresztül, hogy a routerek tudják, erre kell keresni a Facebook-szervereket – magyarázza Szöllősi, aki szerint ez a hirdetési procedúra nem működik most, ezért blokkolódik a teljes kommunikáció, mert a világ routereinek fogalmuk sincs, merre kellene keresni ezeket a címeket.
A Redditen szivárogtatott egy állítólagos Facebook-alkalmazott is, hogy egy hálózati konfiguráció után vesztették el a kapcsolatot a routerekkel, de aztán törölték a felhasználót, szóval nem tudni, ez igaz-e. Ami tény, hogy oltári nagy hiba van most a Facebooknál, valószínűleg komplex a probléma, ha órák alatt sem sikerült megoldani – teszi hozzá a szakértő.
Ugyanerről ír az Ars Technica cikke is, amiben a Cloudflare elnökére, Dane Knechtre hivatkoznak. A lap szerint egyelőre nincsenek arra mutató jelek, hogy a Facebook infrastruktúráját szándékos támadás érte volna.
Közben az interneten elkezdett terjedni egy olyan történetszál is, hogy a mérnökök fizikailag nem jutnak hozzá a routerekhez, mert hálózati azonosítás van a bejutáshoz, de hát egyelőre „nincs hálózat”.
A Facebook dolgozói sem tudnak cselekedni
A vállalat tisztában van a helyzettel, de a helyreállítást nagyban nehezíti, hogy – a The New York Times értesülései szerint – a probléma a cég belső rendszerét, a Workplace-t is érinti, tehát a cégen belül is akadozik a kommunikáció. A dolgozókhoz állítólag nem érkeznek meg a külső e-mailek, sőt olyan információk is keringenek az interneten, miszerint az alkalmazottak nem jutnak be a munkahelyükre, mert nem működnek a beléptetést lehetővé tévő kártyaolvasók.
Egy magyar szakértő, Szöllősi Gábor pedig arról írt a Twitteren, hogy „Egy törölt Reddit komment szerint egy hálózati konfiguráció változás után állt meg az egész, és ennek eredményeképpen kizárták magukat a mérnökök a routerekből, szóval most fizikailag oda kell menni, rádugni a laptopot”. Utóbbi nem könnyű feladat, ha még a kapukon sem tudnak átjutni.