Jogszabályi változások várhatók a "külföldiek" ingatlanvásárlásával kapcsolatosan Felvidéken. A változásokat a külügyminisztérium kezdeményezi az illetékes minisztériumokkal együttműködve, írja az Új Szó.
Zoom
Szijjártó Péter és Ivan Korcok Pozsonyban 2021. október 5-én (fotó: MTI / TASR / TASR / Martin Baumann)
Ezt Ivan Korčok (SaS-jelölt) külügyminiszter jelentette be, miután csütörtökön Ján Mrvával, a kataszteri hivatal elnökével tárgyalt – közölte Juraj Tomaga, a külügyi tárca szóvivője.
Korčok tájékoztatása szerint Mrva a napokban utasítja valamennyi kataszteri hivatalt, hogy október 15-től tájékoztassák az illetékes állami hatóságokat, köztük a külügyminisztériumot is, ha külföldi tulajdonjogot jegyeznek be az ún. Szlovákia területén lévő ingatlanra.
Korčok a héten, Szijjártó Péter magyar külügyminiszter pozsonyi látogatása során hívta fel a figyelmet a mezőgazdasági földterületek és ingatlanok külföldi tulajdonjogával kapcsolatos problémára.
"Kedden azt mondtam, hogy a korrekt tájékoztatás elengedhetetlen a jó szlovák-magyar viszonyhoz, hogy ne a sajtóból értesüljünk bizonyos lépésekről. Említettem például, hogy Magyarország épületeket vásárolt Kassán vagy azt a speciális alapot, amely földterületeket vásárol a közép-európai országokban. Fontos, hogy rendet tegyünk néhány dologban, hogy az ilyen külföldi akciók ne állítsanak bennünket kész tények elé" – zárta a szlovák külügyminiszter.