Nyolc ember ellen emeltek vádat internetes csalássorozat miatt - tájékoztatta a Heves megyei főügyész csütörtökön az MTI-t.
Szalóki Zoltán közölte: a vádlottak több tucat megtévesztett sértettnek okoztak esetenként százezer forintot meghaladó kárt 2018 májusa és 2019 februárja között.
Ebben az időszakban a csalárd hirdetők több internetes hirdetési felületen járműveket, lakóautókat, mobilházat, konyhabútort, fűnyírót, kerti traktort és egyéb értékes használati tárgyakat kínáltak igen kedvező feltételekkel eladásra anélkül, hogy ezekkel dolgokkal a valóságban rendelkeztek volna.
Ezeket a látszólagos eladókat egy nő és egy férfi azzal segítette, hogy utóbbi a fővárosban nehéz körülmények között élő személyeket toborzott, akik vállalták, hogy a nevüket és a jellemzően frissen nyittatott folyószámlájuk számát adják az általuk is tudott megtévesztéshez, majd a számlákra érkező vételárat vagy előleget - némi jutalék fejében - készpénzben odaadják az őket megbízó férfinak. A csalássorozat szervezői és a pénzt átvevő férfi között az ügy első rendű vádlottja, az 50 éves nő közvetített.
A Heves Megyei Főügyészség a csalássorozat kivitelezésében aktívan közreműködő, jelenleg más ügyben letartóztatásban lévő nőt és férfit mint bűnsegédeket 103 rendbeli - bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett - csalás bűntettével, illetve vétségével vádolja. A hat további terhelttel szemben folytatólagosan elkövetett pénzmosás bűntette a vád.
A Heves Megyei Főügyészség három vádlott esetében végrehajtandó börtönbüntetés kiszabására tett indítványt, míg a többiekkel szemben végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztést indítványozott. Az ügyben a várható vagyonelkobzás biztosítása érdekében zár alá vételre is sor került - tudatta a főügyész.