A Kúria szerdán hitelesítette a Fudan egyetemre és a 270 napos álláskeresési járadékra vonatkozó népszavazási kezdeményezéseket - derül ki a legfelsőbb bírói testület honlapján közzétett határozatokból.
Zoom
Fotó: hvg
Karácsony Gergely főpolgármester júliusban jelentette be, hogy öt kérdésben népszavazást kezdeményez. Ezek közül kettőt hitelesített augusztus végén a Nemzeti Választási Bizottság. Az egyik így szólt: "Egyetért-e Ön azzal, hogy az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 270 nap legyen?" Ezt azonban a kérdés költségvetési vonatkozásaira, illetve egyértelműség hiányára hivatkozva megtámadták, így került az ügy a Kúria elé. A Kúria szerdai határozatában a kérelmeket elutasította, és a Nemzeti Választási Bizottság döntését helybenhagyta. A Kúria döntése a testület honlapján olvasható.
Karácsony Gergely másik, Nemzeti Választási Bizottság által augusztus végén hitelesített kérdése így szólt: "Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról, a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. törvényt?" A Nemzeti Választási Bizottság erre vonatkozó hitelesítő határozatát a kérdés egyértelműségének hiányára, illetve nemzetközi szerződésből eredő kötelezettséggel való összefüggésére hivatkozva támadták meg, a Kúria azonban ezeket a kérelmeket is elutasította, és a Nemzeti Választási Bizottságnak ezt a határozatát is helybenhagyta. A Kúria döntése itt olvasható.
Frissítés: Karácsony: kezdődhet az aláírásgyűjtés
A napokban elkezdődhet az aláírásgyűjtés azért, hogy az országgyűlési választásokkal egy időben a nép dönthessen a Diákváros megépüléséről és az álláskeresési járadék időszakának meghosszabbításáról - írta Karácsony Gergely főpolgármester szerdán Facebook-oldalán a Kúria határozatára reagálva.
Karácsony Gergely emlékeztetett, júliusban öt kérdésben kezdeményezett népszavazást, hogy - mint írta - megmutassák a hatalomnak, vannak valódi problémák, amelyekről beszélni kell. Az öt kérdés közül szerdán kettőt "átengedett" a Kúria - közölte.
A politikus, aki a Párbeszéd társelnöke is, azt írta, egy-két napon belül átveszik az íveket, és még az idén összegyűjtenek 200 ezer aláírást, hogy "véleményt mondhassunk a jövőnkről". Úgy fogalmazott: a népszavazás intézménye nem arra való, hogy Orbán Viktor miniszterelnök "kamukérdésekkel uszítsa egymásnak az embereket, a nép szava nem az ő szava".
Karácsony Gergely kiemelte: nem fogják engedni, hogy a kormány kínai elitegyetemet építsen a megfizethető lakhatást biztosító Diákváros helyére, ehhez pedig népszavazásra van szükség, hogy végre tisztán lásson a hatalom, az embereknek nem kínai érdekeket kiszolgáló, adófizetőket eladósító beruházásokra van szüksége, hanem megfizethető kollégiumra a gyerekeiknek.
Tavasszal véleményt mondhatnak az emberek az álláskeresési járadék időszakának meghosszabbításáról is - írta, hozzátéve: az álláskeresési járadék - Európában egyedülálló módon - jelenleg csupán három hónapig jár minden magyar embernek, ez a válságban, mikor emberek önhibájukon kívül váltak munkanélkülivé, egyszerűen elfogadhatatlan.
(MTI)