A baloldali ellenzék miniszterelnök-jelöltje nem tartja kizártnak, hogy a pártok kivárnak, azért nem kampányolnak, sőt azt sem, hogy előállnak majd egy miniszterelnökjelölt-cserével. Márki-Zay Péter furcsállja a legfrissebb szivárogtatást a kutatásról, amely hatalmas előnyt mért a Fidesznél.
Zoom
Fotó: Bielik István
A Szabad Európának adott, az Index által szemlézett interjúban a baloldali ellenzék miniszterelnök-jelöltje elismerte, hogy az előválasztás lezárultával az ellenzék lendülete megtört, mint mondta, ezt egy új kampánnyal majd újraindítja. Szerinte elképzelhető, hogy a baloldalon előállnak majd egy miniszterelnökjelölt-cserével. Mint mondta, vannak eszközök ahhoz, ha valaki a Fidesz érdekében meg akarja buktatni az ellenzéket belülről, például egy olyan közvélemény-kutatással, amilyen csütörtökön látott napvilágot, és hatalmas előnyt mért a Fidesznek.
Márki-Zay Péter szerint az őt támogató pártok azt ígérték, hogy figyelembe veszik a kéréseit, de ez nem mindig történt meg. Arra a kérdésre, hogy Gyurcsányt hová tenné az ellenzéki listán, a miniszterelnök-jelölt azt mondta, hogy biztos abban,
ha látható helyen szerepelne az ő neve, akkor a választást elveszítettük.
Márki-Zay Péter arról is beszélt, hogy a 2,7 milliárdból gazdálkodó Jobbik "egyelőre százmilliót sem tud beletenni a kampányba, vagy nem akar".
A fővárosi Városháza-ügyben Márki-Zay Péter nem tudta, hogy Budapest momentumos alpolgármestere elismerte, hogy ő volt az egyik előterjesztője annak a vitaanyagnak, amelynek egyik opciója volt az eladás. Az interjúban azt mondta, hogy ő Bajnai Gordonnal beszélt erről, aki arról biztosította, hogy soha nem volt szó eladásról, csak fejlesztésről. A baloldal kormányfőjelöltje szerint az ügyben semmilyen korrupció nincs, hiszen egy önkormányzatnál teljesen legitim, hogy "milyen önkormányzati tulajdonokat ad el".
Részlet az interjúból:
- Nem lehet, hogy az a forgatókönyv zajlik, amit Gyurcsány Ferenc ki is posztolt? Hogy nem fogok kampányolni és nem fogunk kampányolni?
- Nem hiszem, de ez a kockázat ott van. De azt meg kell érteni, hogy ha a pártok úgy döntenek, hogy nem kampányolnak, ne adj' Isten, elbátortalanítják a saját táborukat, akkor azzal Orbán Viktornak lehet kétharmada.
- Néhány havonta megkérdezem öntől, hogy látja: Gyurcsány Ferenc a legnagyobb ellenzéki frakciót vagy a legnagyobb kormánypárti frakciót akarja maga mögött tudni? Most hogy látja?
- Én is megkérdeztem tőle.
- Megint?
- Folyamatosan. Ők mindig azt mondják, hogy a kormányváltásért dolgoznak.
- Nem tartja valószínűnek, hogy mondjuk Jakab Péter és Gyurcsány Ferenc majd januárban beállnak mondjuk Donáth Anna mögé, aki nemrég már nyilvánosan is kritizálta önt? Láttunk már ilyet. „Hát a Péter nem hozza a számokat, és a kormányváltás mindennél, még az előválasztásnál, annak eredményénél is fontosabb, ezért miniszterelnök-jelöltet kéne cserélni.”
- Láttunk ilyet Karácsony Gergely Budapest-jelöltségének idején, de az az előválasztás előtt volt, és nem után. És láttunk ilyet Botka László jelöltsége idején is, amikor hasonlóképpen megjelentettek egy nagyon tendenciózus közvélemény-kutatást – akkor nem kellett szivárogtatni –, és a sajátjai járatták le a jelöltjüket. Vannak eszközök ahhoz, ha valaki a Fidesz érdekében meg akarja buktatni az ellenzéket belülről.
- Például egy ilyen közvélemény-kutatás?
- Egy ilyen közvélemény-kutatás lehet erre eszköz. Nem hiszem, hogy ez a mostani ezt a célt szolgálta, de ha valakinek az lett volna a célja, hogy az ellenzék bukja el a választást, akkor ez egy remek alkalom, hogy a belső és nyers, fel nem dolgozott, nyilvánvalóan nem hiteles adatokat tartalmazó közvélemény-kutatást kiszivárogtassa. Szerintem itt nem ez történt, de ez teljesen jó módszer, ha valaki Orbán Viktor érdekében a saját pártját és az összellenzéket akarja megbuktatni.
- Ezt a kutatást egyébként ki fizette?
- Nem tudom.
- Nem az összellenzék?
- Biztos, hogy nem a Fidesz. Vagy kampánypénzből ment, vagy valakivel megfinanszíroztatta az ellenzék.
- Ilyen szinten nem lát rá a kampányköltésekre? Nem is akar?
- Nem is akarok. Nem mondom el, hogy mennyi feladatom van, amire rálátok, de azt, hogy az egyes konkrét tételeket ki fizeti, nem tudom. Azon viszont nagyon sokat dolgozom, hogy összejöjjön az egy-kétmilliárdos kampánybüdzsé.