Az IDEA Intézet reprezentatív kutatása szerint az előválasztás utáni időszakban a balliberális ellenzék kissé elcsendesedett, nem javultak pozíciói, de fideszes áttörésről sem lehet beszélni, hiába lett újra aktívabb a kormánypárt. A teljes népesség körében azonos az ellenzék és a Fidesz−KDNP támogatottsága, írja a 24.
December elején a kormánypárt listája és az ellenzéké is 38-38 százalékon áll. Az elmúlt hónaphoz képest a Fidesznél semmilyen mozgás nem történt, az ellenzéknél 1 százalékponttal csökkent a támogatottság.
Zoom
A legaktívabb, biztos szavazóknál történt némi elmozdulás, míg az előző mérésnél a Fidesz–KDNP 3 százalékkal vezetett, ez december elején 1 százalékra csökkent (a Fidesz-lista támogatottsága 1 százalékponttal csökkent, az ellenzékié 1 százalékponttal nőtt).
Mivel óriási a politikai vezetők szerepe, az intézet külön is vizsgálta a listákat úgy, ha azokat Márki-Zay Péter és Orbán Viktor vezeti.
Zoom
Ebben a konstellációban, a teljes népességen belül a Márki-Zay Péter vezette ellenzéki közös lista vezet 1 százalékponttal és csökken az ismeretlen preferenciájúak aránya, míg a biztos szavazóknál Orbán Viktor listájának 2 százalékpontos előnye.
A teljes népességen belül Fidesz–KDNP támogatottsága az előző hónaphoz képest 1 százalékponttal nőtt, 35 százalékos. Az ellenzéki Jobbik és MSZP népszerűsége 1–1 százalékponttal csökkent (8%, illetve 3%), a többi párté változatlan, a DK 12, a Momentum Mozgalom 8, a Párbeszéd 2, az LMP 1 százalékon áll. Az ellenzéki pártok mechanikusan összeadott össztámogatottsága 33 százalék, 2 százalékponttal kevesebb, mint a kormánypártoké.
A parlamenten kívüli Magyar Kétfarkú Kutya Párt 3, a Mi Hazánk Mozgalom 4 százalékot kapna most vasárnap.
A biztos szavazóknál a Fidesz–KDNP támogatottsága hibahatáron belül, 1 százalékponttal csökkent (47%). Az ellenzéknél is 1–1 százalékpontos változások történtek. A DK (18%) és a Momentum (10%) ennyivel nőtt, a Jobbik (11%) és az MSZP (3%) ennyivel csökkent. A parlamenten kívüli pártok közül a Magyar Kétfarkú Kutya Párt támogatottsága nem változott (3%), a Mi Hazánké 1 százalékponttal emelkedett (4%).
Zoom
Az IDEA Intézetnél az ismeretlen preferenciájúak aránya 26 százalék.
Republikon: erősödéssel fordul rá 2022-re a Fidesz
Láthatóan nem ütötte meg a Fidesz támogatottságát a járvány negyedik hulláma, és a Völner Pál személye körüli botrány sem, bár utóbbi hír az adatfelvétel idején még lehet, hogy nem jutott el az emberek széles köréhez, ez derül ki a Republikon Intézet 2021 decemberi közvélemény-kutatásából, amit a Telex közölt.
A felmérés szerint decemberre hosszú idő után a teljes népesség körében erősödött a Fidesz, 31 százalékról 33 százalékra, és a pártválasztók körében is 2 százalékpontot hoztak, így jelenleg 43 százalékon állnak.
A teljes népesség körében a DK és a Momentum is egyaránt 1 százalékponttal tudott erősödni, így előbbi 12, utóbbi 7 százalékos támogatottsággal bír. A Jobbik változatlanul 8, az MSZP 5, az LMP 2, a Mi Hazánk pedig 3 százalékon áll. Az MKKP és a Párbeszéd 1-1 százalékot gyengül, és 2 százalékon áll a teljes népesség körében.
Ami a pártválasztókat illeti, a Fidesz itt 2 százalékpontot tudott javítani és 41-ről 43 százalékra ugrott. A DK 16 százalékra jött fel, a Momentum marad 9, a Jobbik, 10, az MSZP 7 százalékon. A Párbeszédnek és az MKKP-nak 3 százalékos, az LMP-nek szintén 3 százalékos, a Mi Hazánknak 4 százalékos a támogatottsága ebben a körben.
Szembetűnő változás még a felmérés szerint, hogy a bizonytalanok aránya 26 százalékról 24 százalékra csökkent. A balliberális összefogás pártjainak összevont támogatottsága 1 százalékponttal nőtt a teljes népesség körében, és változatlan a pártválasztók körében.
Így az ellenzéki tömb és a Fidesz versenyében az ellenzéki összefogás 3 százalékponttal vezet a teljes népesség, és 5 százalékponttal a pártválasztók körében (33-36; illetve 43-48).
Zoom