Oltási igazolvánnyá alakul át február 15-étől a védettségi igazolvány - jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön, a Kormányinfón. A kormány azt javasolja, hogy mindenki oltassa be magát a koronavírus ellen.
Zoom
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Gulyás Gergely közölte: február 15-étől az a 18 éven felüli minősül oltottnak, aki megkapta a koronavírus ellen a harmadik oltást, valamint az, aki két oltást kapott és a második hat hónapon belül van.
A 18 éven aluliaknál a két oltás elegendő - tette hozzá.
A koronavíruson "átesettség fogalma" az omikronvariáns után mást fog jelenteni; nem az átesettség, hanem az oltás jelent védettséget - fejtette ki.
Hozzátette: nem kell új igazolványokat kiadni, a QR-kód alapján lehet ellenőrizni az igazolványt.
Lerövidül a karantén ideje
Lerövidíti a kormány a koronavírus miatti karanténkötelezettség idejét - jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.
Gulyás Gergely kifejtette: felnőtteknél hét nap lesz a karantén, öt nap után, tünetmentesség esetén, negatív koronavírus-teszttel ugyanakkor "lehet szabadulni".
Elmondta, az iskoláknál a felső tagozatnál már bevált gyakorlatot kiterjesztik az alsó tagozatra is, mivel már ez a korosztály is kaphat oltást.
Kifejtette: ha egy osztályban megbetegedés van, akkor a karanténkötelezettség időtartama 5 napra csökken, de csak azokra vonatkozik, akik oltatlanok.
Az iskolai oktatásnak folyamatosnak kell lennie, személyes jelenléttel, de ha a technikai feltételek adottak, a karanténban lévő oltatlanoknak közvetíthető online is az oktatás - ismertette a miniszter.
Máris jöhet a negyedik oltás
Negyedik oltást orvossal való konzultáció alapján bárki kaphat. Az erről szóló rendelet a héten megjelenik - jelentette be Gulyás Gergely.
Az emberek ne teszteljenek, hanem oltakozzanak!
Arra kérdésre, hogy lesz-e ingyenes tesztelés Magyarországon a belügyminisztérium azt válaszolta, hogy még vizsgálják a nemzetközi tapasztalatokat.
Gulyás Gergely a felvetés kapcsán megjegyezte, hogy a kormány nem a tesztelés, hanem az oltás mellett van, mert ha ez ingyenes lenne, akkor az emberek inkább tesztelnének, és nem oltakoznának.
Ki állja az élelmiszerár-stop költségeit?
Ki állja az élelmiszerár-stop költségeit, a kiskereskedelem, az élelmiszeripari cégek vagy az alapanyag-előállítók? Kaphatnak-e az érintettek kompenzációt? - kérdezték Gulyás Gergelytől a Kormányinfón. A miniszter szerint osztoznak a veszteségen. Kompenzációt nem kapnak, mert közös teherviselés van, a kiskereskedelmi profit egy évben 140-150 milliárd forint, ez az intézkedés nem éri el a 20 milliárdot.
Kenyérár-stop nem lesz, de bejött pluszban a csirkefarhát
A kenyér árát azért nem szabályozzák, mert a pékeket hozta volna lehetetlen helyzetbe, ezt nem akarta a kormány bevállalni. Gulyás Gergely szerint a csirkefarhát pedig eredetileg is benne volt az élelmiszerár-stopba bevont termékek körében, csak előző nap Orbán Viktor kormányfő ezt nem említette meg.
Miért titkosítják az operatív törzs dokumentumait?
Gulyás Gergely nem tudja, hogy szükséges-e a titkosítás, mert ezek mind döntéselőkészítő anyagok, amúgy sem lennének nyilvánosak. Az operatív törzs a kormány javaslattevő szerve, jelentős ügyekben több alternatívát is a kormány asztalára tesznek.
Nem vizsgálják Sztojka Attila kormánybiztos ügyét
A kormánybiztos az egyik lap hangfeltétele szerint BM-es mivoltát felhasználva zsarolta az Országos Roma Önkormányzat képviselőit. Gulyás szerint nem hallották a felvételt, ezért nem is vizsgálják egyelőre a dolgot. Ők azt támogatják, hogy a Belügyminisztérium csak olyanokat alkalmazzon, akiknek nincs priuszuk.
Van szerződése a kormánynak a Pegasus gyártójával?
Gulyás Gergely szerint "nemzetbiztonsági okok miatt értelmezhetetlen ez a kérdés".
A Pegasus-ügyben korábban bizottsági szinten leszavazták a ténymegállapító vizsgálat lefolytatását.
Létező veszély, hogy más termékek ára emelkedhet, a kormánynak vannak eszközei
Gulyás Gergely létező veszélynek nevezte, hogy más termékek árába beépülhet a hét élelmiszerre bejelentett élelmiszerár-stop, ezt figyelni fogják. A miniszter szerint van egy iparág, ami jelentős profitot termel a nehéz időkben is jól él, ilyenkor elvárható, hogy mutassanak szolidaritást, és mondjanak le a profit egy részéről. Ha nem így lesz, akkor vannak a kormánynak további eszközei is.
Nem kizárt, hogy uniós vita lehet az élelmiszerár-stopból
A felvetésre, hogy esetleg az áruk szabad áramlásának uniós elvébe ütközhet az élelmiszerár-stop Gulyás Gergely azt mondta, hogy erre készül a kormányzat és ha kell, majd kialakítják és megvédik álláspontjukat.
Két százalékkal csökkenhet az infláció
Gulyás Gergely közölte, hogy az összes eddig bejelentett intézkedés 2 százalékkal csökkenheti az inflációt.
A benzinárnál nem fogják csökkenteni a jövedéki adót
Kérdésre válaszolva a miniszter azt mondta, tisztában vannak vele, hogy a lengyeleknél is most meglépett inflációellenes lépések részeként a jövedéki adót csökkentették az üzemanyagáraknál. Viszont a hazai üzemanyagár esetében már volt ilyen jellegű csökkentés, mert nálunk adott időszakokban a nemzetközi kőolajár ingadozáshoz igazítják, hogy éppen csökkentés, vagy emelkedés következik.
Mi Hazánk: csak az áfacsökkentés fogadható el
Nem okozott meglepetést a lengyel kormányfő bejelentése után Orbán Viktor bejelentése, hogy egyes élelmiszerek árát rögzítik, de a benzinár csökkentéséhez hasonlóan, most is csak hangzatos kommunikációra futja, érdemi lépésre nem, előreláthatóan most is a kiskereskedők terhére jótékonykodik a kormány.
Mint ismert, a varsói kormány kedden jelentette be inflációellenes csomagját, amelyben fél éves időtartamra 23-ról 8 százalékra csökkenti az üzemanyagok, 5-re az áram, nullára az élelmiszerek és a földgáz áfáját. Nagy valószínűséggel ez sarkallta a kormányt a tegnapi bejelentésre. A korábban bevezetett benzinárplafon esetében már kiderült, hogy félmegoldás, hiszen a világpiaci árak alakulása miatt anélkül is hasonló ára van az üzemanyagoknak, sőt esetenként még olcsóbb is. Tehát az ilyen jellegű beavatkozás nem vezet eredményre, hiszen most is 28 százalékkal magasabb a benzin ára, mint tavaly ilyenkor.
A Mi Hazánk Mozgalom felszólítja a kormányt, hogy legyen bátor, és lengyel mintára olyan intézkedéseket hozzon végre, amelyek valóban megkönnyítik a magyar családok életét és hosszabb távon is érezhető inflációcsökkenéshez vezetnek. Ne a tavaly októberi – egyébként is magas – árakat rögzítsék, és ne csak hat terméknél, hanem csökkentsék az élelmiszerek áfáját 5 százalékra! – írja közleményében Szajlai János, a Mi Hazánk Mozgalom Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szervezője, választókerületi elnök, a párt országgyűlési képviselőjelöltje.
Március 10-én választják meg Novák Katalint
Gulyás Gergely a Kormányinfón újságírói kérdésre elmondta: február 21-én kezdődik az Országgyűlés ülésszaka, és március 10-én zárul, aznap választják meg az új államfőt.
A pápa magyarországi apostoli látogatást tervez
Ennek pontos időpontját nem tudta megmondani Gulyás Gergely, de azt megerősítette, hogy a Vatikánból jelezték: Ferenc pápa a tavalyi eucharisztikus világkongresszus zárómiséje után jelezte, hogy szívesen visszatérne egy önálló látogatásra Magyarországra.
(MTI - Index nyomán)