Ez a háború egész Európát szétrobbanthatja – figyelmeztet Ljubov Nepop, Ukrajna budapesti nagykövete, aki szerint fegyverekkel kell segíteni hazáját és itt az ideje a világ „deputyinizálásának”. A nagykövet írásban válaszolt a Népszava kérdéseire, alább az érdekesebb részeket szemlézzük.
Zoom
Ljubov Nepop szerint több fegyverre van szükségük (kép: RTL)
– A magyar kormány vezetőinek eddig az volt az üzenete, hogy Magyarország maradjon ki ebből a konfliktusból, és megfontolt, higgadt döntésekre van szükség. Egyetért ezzel?
Ljubov Nepop nyelvész és diplomata, 2016 óta Ukrajna budapesti nagykövete. Első külszolgálati megbízatását is itt teljesítette 1997 és 2000 között. 2004-től három éven át Szófiában volt követségi tanácsos, majd ideiglenes ügyvivő. 2008-tól 2010-ig a NATO-főosztály helyettes vezetője Kijevben. Ezt követően Brüsszelbe került, Ukrajna állandó EU-s képviseletére, ahol több mint fél évig ideiglenes misszióvezető is volt.
– (...) Hogy elegendő-e az, amit Magyarország és más partnereink tesznek? Nem. Akkor lehet majd ezt mondani, ha megállítottuk az orosz agressziót, Ukrajnába visszatért a béke, és a nemzetközileg elismert határok között újraépítettük országunkat. De ehhez most több fegyverre van szükségünk és arra, hogy szövetségeseink lezárják Ukrajna légterét, megakadályozva a békés lakosság további bombázását. Nem kérjük, hogy magyar katonák vagy más NATO-tagállamok katonái jöjjenek és harcoljanak helyettünk, de támogathatnak azzal, hogy politikai és szankciós nyomás alá helyezik Oroszországot, és segítenek minket pénzügyileg is. (...) Sokkal kisebb ár ma Ukrajnát megsegíteni fegyverekkel és felszereléssel, mint megvárni, hogy az oroszok elérjék Magyarország határait. Az ukrán fegyveres erők kötelékében harcoló (vagy erőszakkal besorozott - a szerk.) kárpátaljai magyarok szintén részesei ennek a küzdelemnek. (...)
– Orbán Viktor kormánya a háború kitöréséig előnyben részesítette az Oroszországhoz fűződő kapcsolatok fejlesztését, miközben hátráltatta Ukrajna euroatlanti integrációs törekvéseit. Most viszont támogatja Kijev uniós csatlakozását és a közös európai védelmi lépéseket. Hogyan értékeli ezt az éles fordulatot?
– Amikor Oroszország lerohanta Ukrajnát, olyan választóvonalat jelentett, amelyen számos ország megváltoztatta álláspontját. Magyarország csatlakozása ahhoz a nyolc uniós országhoz, amelyek támogatták, hogy Ukrajna megkapja az EU-tagjelölti státust, a magyar kormány következetes lépése, amiért hálásak vagyunk. (...)
Ami az Oroszországgal való együttműködést illeti, úgy véljük, itt az ideje a világ „deputyinizálásának”. (...) A Müncheni Filharmonikusok éléről menesztették Valerij Gergijev karmestert, Anna Netrebko világhírű operaénekesnő pedig kénytelen volt felfüggeszteni fellépéseit.
A magyar Fradi focicsapata számára becsületbeli ügy kell legyen, hogy ugyanígy tegyen orosz edzőjével.
Európai üzletek és vásárlóik lemondanak az orosz árukról. Hálás vagyok azért, hogy Árukereső.hu portál, a Nanushka divatcég és az Átrium Bisztró példát mutatnak ebben, és erre szólítom fel a magyar bolthálózatokat is.
Ne hívjanak meg orosz művészeket, ne nézzenek orosz filmeket!
Semmilyen Nemzetközi Beruházási Bank, semmilyen Paks 2, gázügy, rezsicsökkentés vagy orosz vakcina nem igazolhatja ártatlan gyermekek szégyenletes halálát. Vannak bűnök, amiket nem lehet válasz nélkül hagyni. Ha szemet hunyunk az embertelenség és a barbárság felett, bele tudunk-e nézni saját gyermekeink szemébe, s örülni az alacsony gáztarifáknak?
(...) Azt kérjük: szakítsanak meg minden gazdasági együttműködést az agresszor állammal, szigeteljék el politikailag, zárják ki nemzetközi szervezeteikből, sport, kulturális, tudományos és üzleti köreikből.