Dmyito Kuleba ukrán külügyminiszter kedden nyilatkozatban reagált Szijjártó Péternek arra a kijelentésére, miszerint továbbra sem szabad engedélyezni azt, hogy Ukrajnába Magyarországon keresztül szállítsanak fegyvereket.
Zoom
"Szijjártó Péter kollégám nyilatkozatait olvasva kezdek kételkedni benne, hogy emlékszik-e az 1848–1849-es forradalom és szabadságharcra, amikor az orosz hadsereg leverte a magyarok küzdelmét, vagy 1956-ra, amikor Budapest utcáin szovjet tankok taposták el szabadságukat, a magyarok pedig a Nyugat segítségét kérték, amit nem kaptak meg" – írta az ukrán külügyminiszter, aki hozzátette: "A magyar állampolgárok biztonságára való törekvés nem azt jelenti, hogy szemet hunyunk az ukrán állampolgárok meggyilkolása felett."
"Felszólítom a magyar hatóságokat, hogy határozottan álljanak Ukrajna mellé, és adjanak meg minden támogatást, amire szükségünk van" – fogalmazott Dmitro Kuleba, majd azt is hozzátette: "Tévedés abban reménykedni, hogy a behízelgő politika megállítja Putyint."
A külügyminiszter végül arról beszélt, hogy az ukránok a háborúban nemcsak magukat, hanem közvetve "a NATO keleti szárnyát is védik".
"Segítve minket, különösen fegyverekkel, partnereink elsősorban saját magukon segítenek. […] Kossuth Lajos azt mondta, hogy a szabadság mindenkié. Úgy gondolom, hogy ő ma határozottan Ukrajna mellett állna" – zárta nyilatkozatát az ukrán külügyminiszter.
(Index)
Korábban írtuk: