Nemrégiben jelezte Navracsics Tibor, hogy Magyarország kész a kompromisszumra a helyreállítási forrásokkal kapcsolatban. Az erre vonatkozó kérdésre válaszolva Gulyás Gergely a mai kormányinfón azt mondta: Magyarország észszerű kompromisszumrokra hajlandó.
Zoom
Fotó: MTI/Soós Lajos
A kormány vállalta, hogy 15 százalék alá viszi az egyszereplős közbeszerzések arányát, és újabb feltételeket is vállalt. Mint mondta, az Európai Bizottságot kötelezi a jogszabály a kormányokkal való megállapodásra.
Január elsejétől változik a kata szabályozása
Gulyás Gergely hvg kérdésére elmondta, hogy a kata-szigorítások milyen elvek mentén képzelhetők el: a cél az, hogy az adónem annak feleljen meg, amiért a katát bevezették, vagyis a kisvállalkozások, kis cégek legyenek a kedvezményezettek. Arról is dönteni fognak, hogy az ő esetükben havi másfél millió forintra emelik a kata keretét, az éves 18 millió forintos bevételi küszöbig. A miniszter közölte: január elsejétől változik a kata szabályozása.
Uniós forrásokból lenne pedadógógusbér-emelés
Az Index kérdésére erősítette meg Gulyás, hogy jogos a tanárok esetében a béremelés. Továbbra is tartják magukat ahhoz, hogy 3 lépcsőben 10-10 százalékos emeléshez jussanak a tanárok.
Üzemanyaghiány: nem valószínű, de nem lehet kizárni
Az ellátási láncok biztonsága manapság gyengébb, mint korábban volt, ezért nem lehet kizárni teljesen egy hazai üzemanyaghiányt. De ameddig a szállítás biztosított, addig nem reális veszély - mondta a miniszter.
Gulyás Gergely elismerte, ha a helyzet úgy hozza, akkor készek hozzányúlni a magyar üzemanyag-tartalékhoz, de szerinte belátható idő belül erre nem lesz szükség. A stratégiai tartalékokat maximumra töltötték fel.
Hogyan készülnek az esetleges majomhimlő-járványra?
Az indexeseket "valamiért" nagyon érdekli a buzihimlő. Ezzel kapcsolatos kérdésükre válaszolva mondta a miniszter, hogy a rendelkezésre álló adatok szerint a kockázatok mérsékeltek. A majomhimlő tünetei nem olyan súlyosak, mint például a koronavírusé. Az NNK pedig figyelemmel követi az eseményeket, és szükség esetén lépni fog.
Később ugyancsak kérdésre válaszolva a miniszter megismételte, hogy a jelenlegi helyzet még nem indokolja, de ha a szakemberek jelzik, akkor az NNK elindíthatja a vakcinabeszerzést.
Ha a kormányhivataloknál nem, akkor hol lesz leépítés?
A 2023-as költségvetésből derült ki, hogy leépítésekkel spórolna jövőre a kormány 30 milliárdot. Válaszában Gulyás azt mondta, az állami cégeknél képzelhető ez el. A központi közigazgatásban 2018-ban voltak elbocsátások, akik maradtak, azok elegen vannak a munka elvégzésére. Ugyanez igaz a kormányhivatalokra is.
Keleti határunkat már NATO-katonákkal közösen védjük
A kormány engedélyezi a NATO-erőknek az országon áthaladását - jelent meg a Magyar Közlönyben. A felvetésre Gulyás Gergely elmondta, hogy keleti határunkat már NATO-katonákkal közösen védjük. NATO-katonák állomásoztatásáról azonban nincs szó Magyarország esetében.
Szerinte külső okai vannak a 400 forint feletti eurónak
A forint nagyjából a térség valutáival együtt gyengült az elmúlt időszakban, azonban a háború csak rontott ezek a tendencián, amit még az infláció is megfejelt - mondta a miniszter arra kérdésre válaszolva, hogy van-e felelőssége a kormánynak a hihetetlenül romló magyar fizetőeszközzel kapcsolatban. Szóba került még a Bajnai kormány alatt elért akkori rekordgyenge forint, de Gulyás szerint a 2010-et követő tíz évben nagyjából 10 százalékot gyengült csak a forint.
(Index nyomán)