Dúró Dóra (Mi Hazánk) azt kérdezte ma a parlamentben, milyen feltételekkel támogatja a kormány a 2036-os nyári olimpiai és paralimpiai játékok megrendezését.
Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója azt mondta: a tíz legeredményesebb olimpiai nemzet közül már csak Magyarország nem rendezett még olimpiát. Egyetértett azzal, hogy egy olimpia sok gazdasági és érzelmi haszonnal, előnnyel járna mind Budapest, mind Magyarország számára. Szerinte ugyanakkor a korábbi pályázatok tanulsága az, hogy pályázni csak megfelelő időben, megfelelő előkészítettség mellett és megfelelő politikai konszenzus mellett lehetséges.
Dúró Dóra úgy reagált: a Mi Hazánk ebben az ügyben társadalmi párbeszéd elindítását tűzte zászlajára, így szükség lenne arra, hogy a kormány nyilvánítsa ki a rendezési szándékát, mert ennek hiányában nincs értelme párbeszédet folytatni az ügyről.
Orbán Balázs viszonválaszában úgy vélte: volt már olyan időszak, amikor a magyar politikai életben konszenzus volt az olimpia megrendezéséről, de ez "rövidtávú politikai számításból" megbomlott az elmúlt években. Ennek minden magyar kárvallottja lett - állapította meg, hozzátéve, hogy a kormány eddig is és ezután is támogatni fogja az olimpiával kapcsolatos társadalmi mozgalmat.
(MTI)