Áder János ül új luxusvillájának teraszán, s csak részben van sikerélménye. Hiába írja 128. vizes podcastját tanácsadója, Körösi Csaba útmutatása szerint, a Velencei-tó tovább pusztul, a kiszáradás előtt áll. Ugyanakkor volt munkatársai sorából végre sikerült elhelyeznie az utolsót is: vezető sajtóhivatalnoka, az 57 éves Altorjai Anita (1965. május 13., Pécs, Hartmann Ilona) augusztus 15-től a közmédia vezérigazgatója lesz. Így eltölthet néhány évet a nyugdíjazásig a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. élén, megéri, mert aztán havi 1-2 milliós nyugdíjjal vonulhat vissza.
Zoom
Altorjai Anita
Elődje, Dobos Menyhért (1950. augusztus 27, Budapest) híradásipari technikusként 1969 óta szolgálta az MTV-t. Pályája akkor ívelt felfelé, amikor a vesztésre álló MDF-ből a Fidesz felé vette az érvénysülési irányt. 2011. szeptember 21-től a Duna Televízió Zrt. vezérigazgatója. Szolgalelkű megalkuvásaival szerény képességei ellenére a NER megbízható és feltétlen híveként garantálta az egyoldalú, elfogult tájékoztatást, a lejárató akciókat, a Fidesz-káderek kontraszelektív előmenetelét, a volt állambiztonsági ügynökök felkarolását, népszerűsítését és kitüntetését. Kérdés nélkül eleget tett Rogántól kapott tiltólistás (feketelistás) feladatainak: ki nem alkalmazható, nem szerepeltethető a képernyőn, nem hívható meg műsorokba, nem tartható kapcsolat vele. S noha tudta, hogy a végrehajtást a mai titkosszolgálatok is ellenőrzik (kiszorítás, elszigetelés, bomlasztás stb.) egy óvatlan pillanatban elszólta magát hozzáforduló egykori ismert kolléganőjének, hogy ha akarna se tehetne mást.
Zoom
Dobos Menyhért
A Duna vezérigazgatójaként 72 évesen most nyugdíjazását kérte. Elég sokat várt vele, eléggé sokáig hagyták a hűbéri láncban futtatott alattvalóként meggazdagodni és urizálni. De eszközemberként ennyit engedtek meg neki, mert ennyi hasznot hozott a NER-haverok kommunikációs üzleteinek.
A szavazógépként működő Közszolgálati Közalapítvány Kuratóriuma Balogh László elnök vezetésével (Kránitz László ellenszavazatával) 10 havi végkielégítést szavazott meg minden idők leggyengébb tv-elnökének, utódjául pedig megválasztotta a még nagyobb Senkit: Altorjai Anitát, Áder János sajtóhivatalnokát, aki kicsi és gurul, de elég öntelt ahhoz, hogy elhiggye önmagáról: ez neki jár!
Mielőtt részleteznénk az MTI vele kapcsolatos hírmaszatolását, pontatlan kavarását, elöljáróban szögezzük le: Altorjai neve nem található az MTV egykori emlékezetes személyiségei között, nevéhez semmilyen rangos műsor nem fűződik, a két viszonylag mértékadó nyilvános névsor egyikében sem szerepel, sem a korábbiban („MTV Arcképcsarnok”), sem az újabban („Televíziós Művészek Társasága/Arcélek”). Pedig aki számít, bennük van, akit nem jegyeznek, azt nem is érdemes keresni. (Természetesen, semmi sem hibátlan, folyamatos a korrekció.)
Ezzel szemben, a különböző sajtófórumok az MTI-re hivatkozva a következőket közölték Áder alkalmazottjáról, Altorjai Anitáról:
1987-ben lépett újságírói pályára. Napilapos és rádiós újságírói és szerkesztői tapasztalatot is szerzett, és 1998-ig a Magyar Televízió szerkesztő-műsorvezetője volt. Ezután az Országgyűlés Hivatalának Sajtószolgálatát több cikluson keresztül vezette, 2012-től pedig a Köztársasági Elnöki Hivatal sajtóigazgatója volt.
Egyes hírszolgáltatók még hozzátették: férje, Lajos Tamás (1964. április 19., Pécs), videóoperatőr, producer, a Vidnyánszky Attila vezette új SZFE-kuratórium tagja, aki 2020-ban egyetlen napon kapott hat tv-filmes és sorozatos pályázatára állami támogatást.
Az MTI hiteltelen, logikátlan tényeivel szemben a valóság a következő: Altorjai Anita 1985-ben jelentkezett felvételre az MTV Pécsi Körzeti Stúdiójába. Ki vette fel oda? A kizárólagos illetékes: Békés Sándor alapító stúdióvezető (1976), főszerkesztő, a BM III/III. főoperatív SZT-tisztje, az „AC-25” r. őrnagy (1976-1990), az MSZMP Baranya megyei Bizottsága Agitációs és Propaganda Bizottságának tagja. „Elvhű kommunista, magatartására a bátorság, a rendíthetetlenség a jellemző.” (Minősítéséből, 1980.) Békés meg volt elégedve Altorjaival, aki hamarosan szerkesztő-riporter, 1990-ig több dicséretet is besöpör. Egy évig az MR Pécsi Stúdiójánál is megfordul hírszerkesztőként (1989-1990).
[Közben 1983-1988 között elvégzi a Janus Pannonius Tudományegyetem bölcsészkarát, 1988-89-ben a MÚOSZ Újságíró Iskoláját.]
Zoom
Békés Sándor
„Napilapos tapasztalatokra” utaló adatok nincsenek, a sajtóban nem dolgozott, egyetlen cikkét sem találtuk, már csak azért sem, mert egykori kollégái szerint írni nem tudott, köztudottan fogalmazási nehézségekkel küszködött.
1990-ben már Budapesten tűnik fel az MTV-nél, a Szabadság téren jár-kel egészen 1998-ig. Mint már említettük, semmilyen emlékezetes névsorban nem található, semmilyen műsor nyomot nem hagyott maga után. Csupán egy helyütt, az MTV 1995. évi házi telefonkönyvének 20. oldalán tűnik fel a neve a szolgáltató műsorok területéhez tartozóan. Ebből kiindulva néhányan úgy vélik, hogy a délelőtti műsorsávban szolgáltató információk és reklámok között kapirgálhatott. (Ő úgy emlékszik, hogy szakmai tekintélye volt.)
Zoom
Áder János
A rendszerváltás televízión belüli harcaiban nem vett részt, kivárt és helyezkedett, mindaddig, míg a Fidesz 1998-as győzelme után Áder házelnök beviszi az Országgyűlés Hivatalába, és a sajtófőnöke lesz. 2002 után kiszolgálja a szocialista Szili Katalint és Katona Bélát is. 2010-től Schmitt Pál és Kövér László házelnökök következnek, majd 2012 májusától Áder János államfő.
Mi 2011. december 30-án ezen cikkünk utolsó bekezdésében írtunk róla. Hogy miért? Azért, mert noha szürke, unalmas, kis képességű sajtóbürokrata maradt, már nem látott a hatalmi gőgtől és attól az arroganciától, amellyel a parlamenti tudósítókat regulázta a mögötte álló nagyságok biztatása szerint. Nem véletlenül fogalmaztunk így: „…elfideszesedett, fád, flegma, érzéketlen”. Igazi sikerélmények híján mind gyakrabban depressziósan biggyesztett, bizalmatlan, gyanakvó tekintettel sétált a Ház folyosóin, ezért a képviselők is találgatták azt a diagnózist, amit mi fogalmaztunk meg: „A nőiesség elvesztése gyakran együtt jár a női arrogancia növekedésével. Mindkettőnek van egy közös gyökere, ami orvosi diagnózisban így hangzik: Apenia dolorosa.”
Az utóbbi években mind jobban kitöltötte szabadidejét két hobbija: az antik tárgyak gyűjtése és „konyhaművész” tevékenysége. Az utóbbi ugyan nem Borbás Marcsi-színvonalú, de Marcsi meg sem pályázta a megüresedett tv-elnöki széket, bár szintén erősen elfideszesedett és vagyonosodott, ám mégsem ő rendelt minőségi kukacokat telefonon az Elnöki Hivatalból Áder horgászprogramjaihoz, ezt csak egy megbízható kommunikációs igazgató tehette.
Kuruc.info