A Fidesz-KDNP egykori parlamenti képviselője leginkább onnan ismert, hogy üzletszerűen elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás, kötelesség megszegésére irányuló hivatali vesztegetés, vesztegetés elfogadása és hamis magánokirat felhasználása miatt kell felelnie, amivel társaival 1,4 milliárd forint kárt okoztak. A csapat 2020 januárjában állt a Fővárosi Törvényszék büntetőtanácsa elé. A vád szerint bűnszervezetben, különösen nagy értékre költségvetési csalást követettek el, amikor hazai és uniós forrásokat csapoltak meg saját hasznukra.
A felrótt bűncselekmények kitartó tagadása ellenére a vádlottat akár 10-12 évi fegyházbüntetés és 800 milliós vagyonelkobzás fenyegeti, ez azonban még sem jelentett akadályt abban, hogy Simonka Györgyöt néhány hete közbizalmi funkciót bízzák meg. Pusztaottlakán, ahol korábban három ciklus alatt polgármester volt, most egyhangúlag alpolgármesterré választották - adta hírül a "Magyar" Narancs.
A megbízásáról szólva azt mondta, azért fogadta el a felkérést, mert „segíteni akar Pusztaottlakának”. Arra a kérdésre, hogy mennyi tiszteletdíjjal jár az alpolgármesterség, azt válaszolta, hogy mint ahogyan polgármesterként, úgy erre most sem tart erre igényt. „Nekem tudásommal, ismereteimmel és társadalmi, politikai kapcsolataimmal kell a község fejlődését szolgálnom” - fogalmazott.
A fáradhatatlan Simonka egyébként kimondottan szerencsésnek mondható. Ellene és 32 társa elleni vádak középpontjában álló, mára felszámolt mezőgazdasági cég utolsó vagyona, egy 300 millió forintra becsült telephely is a NER-es politikus köreiben landolt. Csakúgy, mint a vállalat többi vagyona, amit korábban szintén a fideszes politikus ismerősei vásároltak fel eredeti értékük töredékéért.