A köztársasági elnök éjszakai vonat út után ma reggel már megérkezett Kijevbe - értesült az atv.hu diplomáciai forrásból. Novák Katalin Zelenszkij elnök meghívására utazott az ukrán fővárosba.
Zoom
A Sándor-palota tegnap munkatársuk kérdéseire annyit közölt: “a köztársasági elnök programjairól kellő időben adnak tájékoztatást”. Ez valószínűleg - biztonsági okok miatt - később történik meg.
Aláírta a bukaresti nyilatkozatot októberben
Emlékezetes, hogy októberben Novák Katalin is aláírta a Bukaresti Kilencek nyilatkozatát, melyben elfogadhatatlannak nevezi, hogy a moszkvai képviselők atommal fenyegetik a világot. Ebben a tizenegy elnök ítélte el az október 10-én Ukrajnát ért támadásokat. A közlemény elfogadhatatlannak nevezte, hogy a moszkvai képviselők atommal fenyegetik a világot. “Országaink nevében követeljük, hogy Oroszország azonnal hagyja abba polgári célpontok támadását. Nem hagyunk fel az erőfeszítéssel, hogy bíróság elé állítsuk a mai (október10. – atv.hu szerk.) bűncselekmények felelőseit” - tartalmazta az állásfoglalás.
De az államfő a beiktatásakor májusban a Kossuth téren az orosz-ukrán háború miatt 10 pontot hirdetett, melyben elítélte a putyini agressziót, “egy szuverén állam fegyveres megtámadását”, kimondta, hogy “örökre nemet mondunk a Szovjetunió visszaállítását célzó minden törekvésre, de a 4. pontban “követelte a háborús bűnök kivizsgálását és megbüntetését!”
Ezt első hivatalos külföldi útján, a varsói látogatásán is megerősítette.
Korábban írtuk: Index: Novák Katalin egyszercsak elindult Zelenszkijhez - nem erősítették meg, de nem is cáfolták
Az orosz–ukrán háború kezdete óta a legmagasabb szintű látogatást teszi a magyar állam képviseletében Novák Katalin köztársasági elnök Ukrajnában. A magyar kormány szerdán közzétett határozatában hangsúlyozta, hogy elkötelezett Ukrajna pénzügyi támogatása mellett. Az Európai Unió 18 milliárd eurós támogatásának Magyarországra eső részének biztosításával Varga Mihály pénzügyminisztert bízták meg – írja az Index.
Az Index értesülése szerint Novák Katalin köztársasági elnök Volodimir Zelenszkij ukrán elnök meghívására Ukrajnába indult (a lap múlt időt használ, de ez lehet elütés – Kuruc.info szerk.). Úgy tudják, a magyar államfő először Lengyelországba utazik repülővel, és onnan Ukrajnába vonattal megy. A köztársasági elnök hivatala közölte: nem cáfolja és nem is erősíti meg az információt.
A háború kezdete óta ez a legmagasabb szintű látogatás a magyar állam részéről.
A magyar kormány egy szerda este közzétett határozatban közölte, hogy elkötelezett Ukrajna pénzügyi támogatása mellett. Egyben utasította Szijjártó Péter külügyminisztert, hogy azonnali hatállyal kezdjen tárgyalásokat Ukrajnával annak a 18 milliárd eurós pénzügyi támogatásnak az ügyében, amelyet az Európai Unió biztosítana az országnak. A Magyar Közlönyben megjelent határozat utasítja Varga Mihály pénzügyminisztert, hogy gondoskodjon a „18 milliárd eurós hitelből hazánkra eső 187 millió euró biztosításáról”.
Korábban Novák Katalin is csatlakozott ahhoz a közleményhez, amelyben tizenegy elnök ítélte el az október 10-én Ukrajnát érő támadásokat. A közlemény elfogadhatatlannak nevezi, hogy a moszkvai képviselők atommal fenyegetik a világot.
Országaink nevében követeljük, hogy Oroszország azonnal hagyja abba polgári célpontok támadását. Nem hagyunk fel az erőfeszítéssel, hogy bíróság elé állítsuk a mai (október 10. – Index szerk.) bűncselekmények felelőseit
– hangsúlyozzák közleményükben az államfők.
Szívügye a kárpátaljai magyarság helyzete
A magyar államfő kinevezése óta szívügyének tekinti a kárpátaljai magyarság sorsát (az aberráltak és a zsidók mellett vagy mögött? – Kuruc.info szerk.), nemrég kárpátaljai gyerekeket fogadott a Sándor-palotában abból az alkalomból, hogy számukra és gyermekotthonokban élő társaik számára adománygyűjtés indult. A befolyt adományokkal a kárpátaljai Ráton működő Szent Mihály Gyermekotthon árváinak karácsonyát szeretnék szebbé tenni.
Múlt hétvégén pedig Brenzovics Lászlóval, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség vezetőjével találkozott.
A legerősebb fegyverünk a magyar szív, és nekünk erre a magyar szívre van szükségünk ahhoz, hogy a békét meg tudjuk nyerni
– írta közösségi oldalán Novák Katalin. Hozzátette: „Mi, magyarok a nehéz helyzetekben mindig összefogunk, mert tudjuk, ahol a szükség, ott a segítség. Ez a jövőben is így lesz!”
Szeptemberben az ENSZ Közgyűlése előtt a magyar kormány álláspontjával megegyezően kifejtette: Magyarország elítéli az orosz agressziót, illetve gazdasági és humanitárius segítséget nyújt az ukrajnai menekülteknek. Továbbá sürgette az ENSZ tagállamait, hogy a békét nyilvánítsák elsődleges célnak.
Orbán eddig kihagyta a lehetőséget
Idén júniusban az ukrán elnök Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel beszélt telefonon, akkor Ukrajna európai integrációjáról, a háborús menekültek befogadásáról, valamint a magyar–ukrán együttműködés egyéb területeiről volt szó.
A beszélgetés után az ukrán elnök Twitteren közzétett bejegyzésében azt írta, meghívta a magyar miniszterelnököt Ukrajnába. A látogatás azonban mindezidáig nem valósult meg.