/Bővített hír./
Az oktatásügyért és tanáraik megbecsüléséért a Flórián térről vonulnak a tévészékház elé a hetek óta tüntető diákok és a hozzájuk csatlakozók péntek este. 
A Hvg.hu tudósítója szerint péntek este fél 6 körül nagyjából 200 fős tömeg gyűlt össze a szakadó esőben a Flórián térnél. A szervezők fáklyákat osztogatnak, többnyire diákok vannak jelen, több rendőrautó biztosítja a helyszínt.
Néhány perccel hat óra után „Nincs tanárt nincs jövő!” rigmussal elindult a tömeg a Kunigunda útjára, az MTVA-hoz. Az út körülbelül két kilométer a székházig. Eleinte néhány százan lehettek, idővel 1-2 ezresre duzzadt a létszám – olvasható a Telex tudósításában. A menet eleje a Hunor utcán halad az MTVA székháza felé, amely a Kunigunda útja 64. szám alatt van. A diákok által tartott transzparenseken olyan szövegek olvashatók, hogy „Tanulnék, de nincs kitől!” vagy „Belehalok, milyen szabad ország ez?”
„A csend nem rend! Gyertek velünk!" – kiabálják nekik a tüntetők.
Zoom
Fotók: Huszti István / Telex
Este hét óra előtt néhány perccel a tömeg eleje megérkezett az MTVA-hoz, a főépület előtt néhány százan várakoztak a megérkezőkre. Az út közepére egy színpadot is felállítottak. Időközben sokan csatlakoztak a vonulókhoz, több ezren lehetnek.
A tüntetőket az MTVA székházánál egy videókapcsolás fogadta: debreceni tüntetőket mutattak, akik szintén az oktatás ügye miatt mentek utcára.
Egy diák volt az első felszólaló, aki beszédében azt mondta: szerinte a hatalom el akarja őket hallgattatni, ennek egyik szimbóluma az MTVA székháza, amely egy hazugsággyár. Szerinte a közmédiának az ország legfontosabb ügyéről is be kellene számolnia, ami nem más, mint az oktatás. „Miért nem jár mindenkinek egyenlően a minőségi oktatás?” – tette fel a költői kérdést.
– Azért jöttünk ide, hogy bemehessünk a köztévébe, és elmondhassuk milyen borzasztóan rossz helyzetben van az oktatás – mondja egy újabb diák a színpadról. Erre a tömeg ütemes „Engedj be, engedj be!” skandálásba kezdett.
A diákok a színpadon kalapáccsal betörtek egy tévét, miközben az MTVA működését szidták, majd ledobták az emelvényről.
A tüntetők megismétlik azt, amit november 18-án a Clark Ádám téren egyszer már megtettek: befogott szájjal állnak, egyperces néma csendben, ezzel fejezik ki, hogy a közmédia „némán, gyáván hallgat” a diákok tüntetéseiről.
Ezután a szervezők felmentek a színpadra és felcsendült a tiltakozások himnusza, a „Mi vagyunk a Grund!”.
Zoom
Végül Mihalics Lili megígérte, hogy folytatni fogják, erre bizonyíték, hogy több mint egy hete virrasztanak mínusz fokokban a Belügyminisztérium előtt.
„Folytatjuk, folytatjuk!” – skandálta a tömeg, majd elénekelték együtt a Himnuszt. Ezután bejelentették a tüntetés végét és megköszönték mindenkinek, hogy a zord időjárás ellenére eljöttek.
December 9-re az Egységes Diákfront és a Pala Mozgalom azért hirdetett vonulásos tüntetést az MTVA székháza elé, mivel egy hónapja ultimátumot adtak a köztévének: eszerint ők is meg akarnak szólalni az elmúlt időszak sorozatos kiállásairól, ha pedig ezt a kérésüket nem teljesítik, akkor utcára vonulnak. Mivel választ azóta se kaptak, eldöntötték, hogy pénteken az MTVA Kunigunda utcai épülete elé vonulnak. Ígéretük szerint a mostani demonstrációt a jövőben további megmozdulások fogják követni, ameddig a közmédia nem hajlandó hitelesen tájékoztatni a magyar oktatás válságáról.
Hetek óta tart a tanárok és diákok által szervezett tiltakozássorozat, amelynek „eredményeként” már 13 tanárt bocsátottak el polgári engedetlenségért. Csütörtökön országos pedagógussztrájk volt, ami után több iskola is bejelentette, hogy nem függesztik fel a munkabeszüntetést. Így a Budaörsi Illyés Gyula Gimnázium 46 tanára nyolcnapos sztrájkot hirdetett, az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnáziumban pedig mindennap csak az első három órát tartják meg jövő héten.
 Az Egységes Diákfront hivatalosan október 14-én, a Belügyminisztérium elé szervezett tüntetésen jelentette be megalakulását, a korábbi akciók szervezőinek összefogásával. A november végén kirúgott 8 budapesti tanár miatt múlt héten a Belügyminisztériumnál tiltakoztak, ahol tábort is vertek.
(Magyar Hang)