A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Főügyészség vádat emelt két férfi ellen többszörösen minősülő emberölés bűntette és magánlaksértés vétsége miatt. Az elkövetők ittasan bementek egy idős asszony házába, bántalmazták, majd sérelmére mindketten "szexuális cselekményeket végeztek", a lakást átkutatták, és 100 000 forint készpénzzel távoztak.
Zoom
A vádirat szerint a férfiak testvérek, egy borsodi kistelepülésen éltek (melynek megnevezését nem tartotta fontosnak a tisztelt ügyészség, talán gárdamasírozástól tartva - frissítés: mint később az MTI híradásából kiderült, a hegymegi esetről van szó, akkor azonban még hallgattak a nemi erőszakról), züllött, italozó életmódot folytattak. 2020. november végén, délután "ittas állapotba kerültek" (persze csak úgy véletlenül, amint az ügyészségi megfogalmazás sugallja - a szerk.), és elhatározták, hogy bemennek az általuk ismert 94 éves időskorú asszony házába azért, hogy pénzt szerezzenek, és "vele szexuális cselekményeket végezzenek".
Az ingatlanba az ablakot benyomva bemásztak, a zajra az álmából felkelt sértett sikoltozni kezdett és segítségért kiabált, azonban a vádlottak testszerte bántalmazták, levetkőztették, lefogták, és a sérelmére mindketten "szexuális cselekményeket végeztek".
Ezt követően egyikük fojtogatta, majd átvitték a másik szobába, ahol ismét erőszakkal szexuális cselekményeket követtek el, átkutatták a lakást, és 100 000 forint készpénzzel távoztak. Az áldozatot eszméletlen állapotban, mezítelenül, a fűtetlen ház hideg padlóján hagyták. A házban elrejtett több mint 1 000 000 forint készpénzt nem találták meg.
Később az egyik vádlott újra bemászott az épületbe, és
a már életjelenségeket nem mutató sértett sérelmére újabb "szexuális cselekményt végzett".
Az időskorú asszony a cselekmény következtében zúzódásos és bordatöréses sérüléseket szenvedett el, és a helyszínen meghalt. A sérülések és a halál beállta között közvetlen oksági összefüggés állapítható meg, halála az átlagost meghaladó testi és lelki gyötrelemmel járt.
Az ügyészség a letartóztatásban lévő büntetlen előéletű vádlottakkal szemben életfogytig tartó fegyházbüntetést és közügyektől eltiltást indítványozott azzal, hogy a bíróság a vádlottak feltételes szabadságra bocsátásának lehetőségét zárja ki - közölték honlapjukon.