A rendőrségre 2023. március 16-án este 8 óra 39 perckor érkezett bejelentés, miszerint egy Mátraverebély-Kányás településen élő idős nő lakásába egy maszkot viselő férfi betört, és a kezében fegyverrel vagy annak utánzatával a sértettől pénzt követelt.
A bejelentés adatai alapján a Bátonyterenyei Rendőrkapitányság és a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Igazgatóság munkatársai azonnal a helyszínre vonultak, ahol megkezdték az adatgyűjtést, amelynek eredményeként pár órán belül beazonosították és elfogták a bűncselekmény elkövetésével megalapozottan gyanúsítható 29 éves helyi férfit.
Zoom
A nyomozás adatai alapján a férfi március 16-án az esti órákban megjelent az idős asszony házánál, majd a hátsó ajtó biztonsági láncát a nála lévő fogóval levágta, és az épületbe bement. A sértett a lánc levágásával járó zajra felriadt, és a hátsó veranda ajtaja felé indult, ahol szembetalálta magát a terhelttel. A fekete ruhába öltözött és maszkot viselő férfi a bottal közlekedő, idős asszonyra fogott egy "fegyvert vagy annak utánzatát", és pénzt követelt tőle. Erre a szépkorú közölte, hogy nem tud neki adni. Ekkor a nő a "fegyvernek vagy annak utánzatának" csövét megfogta, ami ennek következtében letört. Az idős asszony ekkor segítségért kiabált, amire a férfi megijedt, és elszaladt.
Zoom
A "fegyver vagy annak utánzata" - a rendőrség még a lefoglalás után sem tudta eldönteni
A rendőr-főkapitányság munkatársai és a bátonyterenyei rendőrök négy órán belül beazonosították és a lakásán elfogták a bűncselekmény elkövetésével megalapozottan gyanúsítható 29 éves kányási lakost, akit fegyveresen, a bűncselekmény felismerésére vagy elhárítására idős koránál vagy fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett rablás bűntett kísérlet megalapozott gyanúja miatt kihallgattak. A férfi a bűncselekmény elkövetését elismerte. A terheltnél megtartott kutatás alkalmával a rendőrök a lánc levágásához használt csípőfogót, valamint az arc eltakarásához viselt maszkot megtalálták és lefoglalták. A hatóság tagjai a 29 éves helyi lakos által a bűncselekmény elkövetéséhez használt "fegyvert vagy annak utánzatát", amelynek műanyag alkatrésze hiányos volt, szintén lefoglalták. A férfit a nyomozók őrizetbe vették, és előterjesztést tettek letartóztatásának indítványozására a Pásztói Járási Ügyészségen, amit a bíróság elrendelt, közölte honlapján a rendőrség.