Éveken át mindenféle képesítés nélkül vizsgálta ki pácienseit, majd ajánlott számukra kezelést az a férfi, akinek pere szerdán kezdődött el a Szegedi Járásbíróságon.
A jelenleg 71 éves, mérnöki végzettségű férfit kuruzslás és üzletszerűen elkövetett csalás elkövetésével vádolják.
A férfi 2017-től 2020-ig a vádirat szerint rendszeresen fogadta saját házában a különböző egészségügyi panaszokkal hozzá forduló betegeket. Kikérdezte őket egészségügyi problémáikról, esetenként elkérte orvosi leletüket, rajtuk állapotfelmérést, egy készülék segítségével "műszeres kórokozómérést" végzett, majd kezelést írt elő. Az állapotfelmérésért ezer és 20 ezer forint között díjat kért.
A vádlott nem rendelkezik sem orvosi végzettséggel, sem hagyományos gyógyító vagy természetgyógyászati tevékenység végzéséhez szükséges képesítéssel. A betegek számára a vádlott egy frekvenciagenerátor használatát ajánlotta, melyet a sértettek a vádlottól béreltek vagy megvásároltak. A vádlott a frekvenciagenerátor bérbeadásakor és értékesítésekor a sértetteket szándékosan tévedésbe ejtette, elhitetve velük, hogy az eszköz használatával javulni fog az egészségügyi állapotuk. A frekvenciagenerátor azonban nem alkalmas erre, így a vádlott az állapotfelmérésekkel, a frekvenciagenerátor bérleti díjával, illetve vételárával megegyező kárt okozott a sértetteknek.
Az ügyben a bíróság büntetővégzésben egy év két hónap - két évre felfüggesztett - börtönbüntetéssel sújtotta a vádlottat, százezer forint pénzbüntetést szabott ki rá, valamint kötelezte két sértettnek 100 ezer forintot meghaladó kártérítés megfizetésére. A vádlott és védője azonban nem fogadta el a végzést és tárgyalás megtartását kérte.
A férfi a bíróság előtt tagadta bűnösségét, arra hivatkozott, nem végzett orvosi tevékenységet, sőt a hozzá fordulókat sem látta el, a páciensek saját magukat kezelték.
Az ügyben májusban hozhat ítéletet a Szegedi Járásbíróság.
(MTI)