Új kutatással jelentkezett az 1982 óta működő CBOS nevű lengyel közvélemény-kutató cég. A cég azt mérte fel egy 982 fős reprezentatív mintán, hogy a lengyelek mit gondolnak más nemzetekről.
Zoom
A kutatás, amit többek között a Dziennik gazdasági portál is szemlézett, összesen 20 nemzet és népcsoport kapcsán vizsgálta a lengyelek attitűdjét. Az eredményekből látszik, hogy az Ukrajna ellen indított orosz háború igencsak befolyásolta a lengyeleket:
míg az amerikaiakkal kapcsolatosan történelmi magasságokat ér el a lengyelek szimpátiája, addig az oroszok iránt táplált negatív érzelmek történelmi mélyponton vannak, ahogy a magyarokkal szembeni megítélés is.
Az amerikaiakat a lengyelek 68 százaléka találja szimpatikusnak (miközben 21 százalékuk közömbös, 6 százalékuk pedig nem kedveli őket), őket a dobogón az olaszok (61 százalék szimpatikus, 8 százalék negatív) és a britek (60 százalék szimpatikus, 11 százalék nem szimpatikus) követik.
A lista legaljára az oroszok kerültek: őket csak a lengyelek 6 százaléka találja szimpatikusnak, miközben 82 százalékuk negatív érzelmeket táplál irányukba. Náluk egy fokkal jobban szerepeltek az arabok (15 százalék szimpátia, 59 százalék ellenszenv) és a cigányok (16 százalék szimpátia, 50 százalék negatív érzelem).
A megkérdezettek 36 százaléka találja a magyarokat szimpatikusnak – amivel például a németeket vagy a törököket megelőzzük –, ami a 20 vizsgált népcsoport közül a 12. helyre jó, miközben a lengyelek 29 százaléka semleges, 27 százalékuk pedig negatív érzelmeket táplál irántunk.
A lengyelek magyarokról alkotott véleményének romlása kapcsán szembetűnőbb a változás, ha az idei számokat összevetjük a tavalyi adatokkal. Tavaly a magyarok a dobogó harmadik fokára fértek fel az 57 százalékos eredménnyel, idén ez a szám hatalmas mértékben, 21 százalékponttal romlott. A tavalyi, még a háború kitörése előtt felvett mintán a lengyelek mindössze 9 százaléka tartotta ellenszenveznek a magyarokat, idén már 27 százalékuk.
Mint azt a CBOS a kutatás mellé kiadott közleményében megjegyzi: az idei szimpátiaindex a legalacsonyabb, míg az ellenszenvindex a legmagasabb, amit a magyarok kapcsán az elmúlt harminc évben mértek.
A legnagyobb változást az oroszokkal szembeni ellenszenv növekedése érte el: míg tavaly a lengyelek 29 százaléka találta szimpatikusnak a szláv népet, idén már csak 6 százalékuk, az ellenszenv pedig 38 százalékpontról 82 százalékpontra nőtt. Ezzel egy időben az ukránok 10 százalékpontot javítottak a megítélésükön (lengyelek 51 százaléka számára szimpatikusak), ahogy a háborúban Ukrajna mellett határozottan kiálló amerikaiak (10 százalékpontos növekedés) és britek (9 százalékpontos növekedés) is.
A kutatás adatául szolgáló mintát idén február 6-a és 19-e között vették fel összesen 982 személy megkérdezésével.
(Dziennik - Index)