A Pest vármegyei gépezet fogaskerekei rozsdásodás nélkül pörögtek egy állampolgári bejelentésre reagálva. Tervezés, erők igénylése, csoportosítása, összehangolása, menet közben beállt változóhoz igazított útirányok, földre vitel, bilincselés, anya és gyermeke biztonságba helyezése - röpke 2 óra leforgása alatt zongoráztak le egy emberölés előkészületét - írja honlapján sajátos fogalmazású cikkében a rendőrség.
Egy nő bejelentésére reagáltak hezitálás nélkül a Pest vármegyei bűnügyesek. A hívás szerint egy ócsai férfi válófélben lévő felesége, valamint annak új párja megölését hangoztatta előtte - egy késsel hadonászva. A rendőrök körbe rohanták az információt (sic!), majd telefonokkal a fülükön, autókba pattanva irányították az általuk indokoltnak vélt egységeket a településre. Kiderült ugyanis, a féltékenységtől elvakult férfi korábban már többször közvetlenül is megfenyegette nejét, erőszakoskodott vele, csak az asszony félelmében nem mert rendőri segítséget kérni.
Zoom
A Pest vármegyei nyomozók úgy ítélték meg, a Terrorelhárítási Központ speciálisan képzett műveleti egységei közreműködése szükséges az elfogáshoz, ezért a rendőrautókhoz az ő járgányaik is csatlakoztak. A konvoj Ócsa felé zúzott, a menet közben befutó újabb információkra reagálva volt, aki kivált az oszlopból és más irányt vett: egy egység az éppen boltban vásárló feleségért, egy másik az óvodában lévő közös kislányukért repesztett. A maradék egység az 51 éves férjért száguldott, akit az utcán segítettek le elektromos chopperjéről.
A 41 éves asszonyt és öt esztendős kislányát épségben, sértetlenül megtalálták, nem esett bajuk.
A férj előállítása, fővárosba utaztatása kihallgatása már visszafogottabb tempóban, a megengedett sebességhatárokat betartva következett. A nála lévő hátizsákból előkerült egy fanyelű kés, amit - a a gyanú szerint - a tervezett élet elleni támadáshoz használt volna.
 
A férfi tagadta, hogy neje, és annak új párja megölésére készült volna. Állítása szerint csak ijesztgetésnek szánta kijelentéseit és késekkel felszerelkezését is. Hozzátette, sohasem fenyegette meg feleségét, se szóban, se írásban. Az asszony azonban másként emlékezett az elmúlt hónapokra: viszonyuk megromlott, féltékenységtől túlfűtött férje többször hangoztatta, életükre tör, rendszeresen követte, telefonálgatott, üzengetett neki, amikor már nem bírta tovább, kislányával elköltözött közös otthonukból. Nem mert segítséget kérni, a rendőrséghez fordulni, attól tartott az még jobban feldühítené és erőszakosabbá tenné.
A Pest vármegyei nyomozók kezdeményezték az emberölés előkészülete bűntettének megalapozott gyanúja miatt őrizetbe vett L. László személyi szabadságának korlátozását. Az ügyészség bűnügyi felügyelet elrendelésével értett egyet, ezért a rendőrök megtalálták a férfi egyik fővárosi ismerősét, aki vállalta, amennyiben a bíróság elrendeli L. László bűnügyi felügyeletét, szállást biztosít számára zuglói otthonában - távol válófélben lévő ócsai feleségétől.
 
A Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság munkatársai egyébként 10 napos körözési akciójuk ideje alatt pörgették le az ócsai intézkedést. A körözési műveletsorozatban 42 olyan embert fogtak el, akik ellen - bűncselekmény gyanúja, illetve szabálysértési elzárás miatt - elfogatóparancs volt érvényben, de begyűjtötték azokat is, akik egyéb okból (tartózkodási helyének megállapítása, eltűnés) szerepeltek a körözés alatt állók listáján.