Nyolc településen marad el a már kitűzött időközi választás a pénteken hatályba lépett törvény alapján - közölte a Nemzeti Választási Iroda (NVI) a honlapján.
Azt írták: megjelent a Magyar Közlönyben a választási eljárási szabályoknak az elektronikus ügyintézéssel összefüggő módosításáról szóló törvény, amelynek pénteken hatályba lépett rendelkezései értelmében a következő általános önkormányzati választásokig nem tartható helyi önkormányzati és nemzetiségi önkormányzati választás.
Ennek megfelelően elmaradnak azok az időközi önkormányzati választások, amelyeknél a törvény hatálybalépését megelőzően a kampányidőszak még nem kezdődött el - tették hozzá.
Az NVI összesítése szerint a módosítás miatt elmarad az időközi választás a Baranya vármegyei Tarróson (itt egyéni listás képviselőt választottak volna), a főváros XII. kerületében (itt egyéni választókerületi képviselőt választottak volna), a Somogy vármegyei Somogysámson településen, ahol polgármestert választottak volna, a Heves vármegyei Mátraszentimrén, ahol polgármestert és egyéni listás képviselőket választottak volna.
A Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Füzérradványon is elmarad a választás, ahol polgármester- és egyéni listás képviselő-választást tartottak volna és a Tolna vármegyei Csikóstöttösön, ahol polgármestert választottak volna.
A törvénymódosítás miatt két településen - a Tolna vármegyei Dombóváron és a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Sárospatakon - a "roma" települési nemzetiségi képviselő választását nem tartják meg.
(MTI nyomán)