Az M1 értesülése szerint egy rendőr meghalt egy robbantásban Esztergom külterületén. /Frissülő hír./
Az M1 szerda esti híradójában elhangzott, a helyszínen rendőrségi akció zajlik.
Zoom
Fotók: Walczer Patrik Zsolt / MN
A közmédia úgy értesült, egy rendőr meghalt, miközben intézkedtek egy családi háznál, ahol a fenyegető - az eddigi információk szerint - felrobbantott egy ismeretlen tárgyat - hangzott el a híradóban.
Közölték, további 6-7 sérültről kaptak értesítést. Az ügyészség vizsgálatot indított az ügyben: hivatalos személy elleni erőszak minősített esete miatt.
Napközben kezdődött, estére történt meg a baj
A híradóban azt mondták, hogy a családi házban élő férfi még napközben kezdett el fenyegetőzni robbantással, és az esti órákban váltotta be fenyegetését. Nem tudni, hogy robbanószerkezet vagy egy gázpalack robbanhatott-e fel. Az M1 tudósítóját egyelőre nem engedték a helyszínre a rendőrök.
A hvg tudósítója szintén a családi ház közelébe érkezett, és megosztott egy videót, amin látszik, hogy valóban zajlik még valamilyen akció.
Pintér a helyszínre tart, a TEK is kivonult
Esztergomban tart szerdán és csütörtökön kihelyezett frakcióülést a Fidesz, amelyre szerda délután már Orbán Viktor is megérkezett. Egyelőre nem tudni, hogy ennek a robbantásnak van-e valami köze ahhoz az eseményhez.
Az viszont biztosnak tűnik, hogy Pintér Sándor belügyminiszter a helyszínre tart. Erről a hvg írt, amelynek kollégája a helyszínen értesült a belügyminiszter érkezéséről. (Pintér szintén a frakcióülés miatt ment eredetileg Esztergomba) A portál úgy tudja: sok rendőr- és mentőautó van a helyszínen, és a Terrorelhárítási Központ munkatársai is kivonultak.
A Komárom-Esztergom vármegyei ügyészség hivatalos személy elleni erőszak miatt vizsgálatot indított az ügyben.
Zavart elméjű férfi robbanthatott gázpalackot
Mindeközben a Magyar Nemzet úgy értesült: egy zavart elméjű férfi robbantott fel vélhetően egy gázpalackot a rendőri intézkedés közben.
A hivatalos protokoll szerint a Terrorelhárítási Központot (TEK) kell riasztani ilyen esetekben. Ez történt ezúttal is. A TEK felszámoló egységével érkező túsztárgyaló próbálta meggyőzni az egyre agresszívabb férfit, hogy hagyjon fel a szándékával, ám nem járt sikerrel.
A lap ugyancsak 6 további sérültről tud, és szintén arról írt, hogy a rendőri és ügyészségi intézkedés jelenleg is tart. Arról egyelőre nincs hír, hogy a robbantóval mi történt, ő is a sérültek közt van-e.
Az M1 tudósítója időközben bejelentkezett a helyszínről. Mint mondta, hivatalosan a hatóságok továbbra sem erősítették meg a fenti információkat. Elmondása szerint ez nagyjából 1-2 órán belül történhet meg, akkor jelenthet meg az első hivatalos közlemény arról, hogy mi történt.
Elmondása szerint sok rendőr és mentő érkezett a helyszínre, továbbá azt is hozzátette: egyes sajtóértesülések szerint az esztergomi kórházban több osztályt is kiürítettek – ami akár arra is utalhat, hogy az említett 6-7-nél több sérült is lehet.
Tűz volt a házban, egy gázpalack robbanhatott fel
Időközben az Index munkatársa is megérkezett a helyszínre. Úgy értesült, hogy valóban egy gázpalack robbanhatott fel, és a ház ki is gyulladt ezután. A tüzet azóta már sikerült eloltani.
Ezért most a tűzoltók elhagyták a helyszínt, és átengedték a terepet a rendőröknek, akik folytatják a helyszíni vizsgálatot.
TEK-es lehetett a halott és a sérültek is
A tettes állapotáról nincs hír, ám valószínűleg a súlyosan sérültek között van.
Közveszélyes elmebeteg lehetett a robbantó
A környékbeli lakók elmondták a Blikknek, hogy nem ismerték névről a robbantót, de többször hallották, hogy artikulálatlanul veszekszik valakivel, holott többnyire egyedül lakott. Egy itt lakó, 16 éves lány azt mondta, biciklivel is félt elmenni a háza előtt. A rendőrök legalább hetente egyszer kint voltak nála.
Zoom
Körözött bűnöző robbanthatott
A Bors úgy tudja, hogy a helyi kórházban mozgósítottak minden elérhető dolgozót, mindenkit berendeltek a sürgősségi osztályra.
A lap azt is hozzátette: meg nem erősített információik szerint egy körözött bűnöző robbantott a házban.
Meghalt az elkövető is, többen súlyosan megsérültek
Mindeközben a sajtóban megjelentek olyan értesülések, miszerint az elkövető is meghalt. Ezt az információt a helyszínen már rendőrök is megerősítették az indexnek.
Arról is értesültek, hogy a többi TEK-es sérült közül hárman súlyosan megsérültek, kritikus állapotban vannak.
Hivatalos információt továbbra sem adtak ki a hatóságok, a rendőrségnél hírzárlat van.
Nem történt rendőri mulasztás
Jelenleg is zajlik a hivatalos szervek szemléje Esztergomban, ahol egy körözés alatt álló férfi - az elsődleges információk alapján - szándékosan gázrobbanást idézett elő egy bűnügyi akció során - közölte a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) szerda éjjel az MTI-vel.
Az Esztergom külterületén történt intézkedés során a közlemény szerint egy rendőr elhunyt, többen pedig megsérültek.
A robbanás következtében a Terrorelhárítás Központ (TEK) egyik munkatársa vesztette életét, több rendőr, valamint tűzoltó megsérült, közülük négyen súlyosan, heten könnyebben, "civil személy nincs a sérültek között". Az elkövető az elsődleges adatok szerint szintén meghalt a robbanásban - közölték.
Az ügyészség azt írta, az eddig beszerzett adatok szerint szerdán a TEK műveleti egysége egy előre egyeztetett bűnügyi feladat végrehajtására vonult ki egy esztergomi címre, majd 19 óra körül behatoltak az épületbe, mert a körözés alatt álló férfi nem volt együttműködő, és a vele folytatott tárgyalás sem vezetett eredményre. A férfi az elsődleges adatok alapján ekkor szándékosan gázrobbanást idézett elő.
A nyomozó ügyészség több hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt indított nyomozást az ügyben, az eljárási cselekmények jelenleg is folyamatban vannak. A Központi Nyomozó Főügyészség ügyészeinek és a TEK főigazgatójának jelenlétében, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda bevonásával szemle zajlik a helyszínen, ahol a rendelkezésre álló információk alapján megállapítható, hogy nem történt rendőri mulasztás az ügyben.
A Központi Nyomozó Főügyészség a bűncselekmény mielőbbi teljes körű kivizsgálása érdekében haladéktalanul hajtja végre a szükséges eljárási cselekményeket - írták.
Hozzátették: az ügyről részletesebb tájékoztatást az elsődleges nyomozati cselekmények elvégzését követően, várhatóan pénteken adnak, "addig a sajtó és a közvélemény türelmét" kérik.
Csapdába csalta a rendőröket, bosszút akart állni
Rengeteg adóssága volt az esztergomi robbantónak, aki csapdába csalta a rendőröket, mert bosszút akart állni rajtuk a kocsija lefoglalásáért – tudta meg az Origó.
A portál szerint az elkövető kocsiját is lefoglalták. Emiatt haragudott a rendőrökre, többször fenyegette őket és az ügyészeket is: azt képzelte, ők hagyták ellopni a kocsiját.
A túsztárgyaló pszichológus 4 és fél órán keresztül tárgyalt az elkövetővel. Végül a férfi csapdába csalta a rendőröket, felgyújtotta a lakást, és amikor a TEK-esek bementek, megnyitotta a gázpalackot.
"Fajgyűlölő masszőr" robbantott
A Blikk biztos forrásból származó értesülései szerint "J." László volt az, aki magára és az őt körülvevő rendőrökre robbantotta az Esztergom külvárosában lévő házát. A detonációban nemcsak a robbantó, hanem a TEK egyik kommandósa is életét vesztette, 11-en sérültek meg, köztük több rendőr és tűzoltó.
Zoom
J. László masszőrként dolgozott, a kigyúrt férfi körözését idén augusztusban rendelték el becsületsértés miatt.
"Közösségi oldala alapján korántsem lepődhetünk meg ezen, fajgyűlöletre utaló tartalmak sokasága található rajta, a zsidóságra és a kormány tagjaira ugyanúgy becsmérlő kifejezéseket használ. De olyan cinikus bejegyzése is fellelhető, amelyben az emberi test mint lehetséges táplálékforrás szerepel. A posztjai alapján élénk figyelemmel követte az orosz-ukrán háború történéseit is, e tekintetben nyíltan az oroszok mellett foglalt állást" - írja a Blikk.
A közösségi oldala arról tanúskodik, hogy valósággal forrtak benne az indulatok, tele lehetett gyűlölettel, csalódottsággal. Ezt a környékbeliek is megerősítették a lapnak, többen is úgy fogalmaztak: rendkívül rossz kisugárzása volt a férfinak, nem szívesen tartózkodtak a közelében.
Két kisgyermeke hiába várja haza a hősi halált halt rendőrt
Mint ismert, a Terrorelhárítás embereit azért riasztották, mert egy mindenki által agresszívnek és furcsának tartott helyi férfi kora délután magából kikelve fenyegetőzni kezdett.
A TEK emberei körülvették az épületet, ahol aztán a túsztárgyalójuk hosszú órákon keresztül igyekezett jobb belátásra bírni a rendőrség által is körözött ámokfutót, aki azonban nem állt kötélnek: hiába dobtak be füstgránátot, az sem hatott, a férfi visszament a házba. A TEK ekkor döntött a behatolás mellett: amikor azonban este hét óra környékén a házba léptek, az egész ház felrobbant.
Később kiderült, hogy a bekattant J. L. már jó előre bekészítette a csapdát: a házat benzinnel locsolta fel, majd állítólag több gázpalackot is felrobbantott.
A férfi vélhetően esélyt sem akart adni a behatoló csapatnak: a hozzá legközelebb álló, első beavatkozóként belépő TEK-es azonnal életét vesztette, ahogyan a robbantó is meghalt, többen pedig megsérültek. Egyelőre úgy tudni, hogy összesen 11 sérült van, köztük tűzoltók és rendőrök, négyük állapota pedig súlyos.
Az egység fiatal hősi áldozatát az egész ország és a rendőrtársadalom egy emberként gyászolja. A férfi családapa volt, két kisgyermek édesapja, a kisebbik gyermeke alig pár hónapos csupán.
A házba behatoló csapat minden tagja megsérült, köztük négyen súlyosan, míg hármójuk állapota válságos. Egy ember élet és halál között lebeg, érte ezekben a percekben is harcolnak.
Az akcióban a férfival órákon keresztül beszélő túsztárgyaló is részt vett, ő maga is súlyos sérüléseket szenvedett.
(MTI - Index - hvg - MN - Blikk nyomán)