Apáti István (Mi Hazánk) mai parlamenti felszólalásában örvendetesnek nevezte: már esély mutatkozik arra, hogy a háztartási napelemrendszerek üzemeltetői legalább tíz évre megtarthatják az éves elszámolást.
Pártjuk korábban arra biztatta a több mint kétszázezer tulajdonost, akik több mint kétezer megawattnyi kapacitással rendelkeznek, hogy tömörüljenek pertársaságba és pereljék be a magyar államot, mert amikor ők szerződést kötöttek, nem volt szó arról, hogy elveszik az éves elszámolás lehetőségét.
A Mi Hazánk azt javasolja a kormánynak: jogszabályban rögzítsék azt, hogy valamennyi, 2023. szeptember 7-éig benyújtott kérelem alapján megadott engedély érvényességi ideje 2025. december 31-éig tartson - mondta Apáti István.
Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára válaszában szólt a napelemkapacitás és a napenergia kiemelkedő térnyeréséről.
Ismertette: csak tavaly 1500 megawattal nőttek a kapacitások, a felülvizsgált nemzeti energia- és klímaterv pedig 2030-ra már 12 ezer megawatt naperőművi kapacitással számol. Ez azt mutatja, hogy a kormány a jövőben is elkötelezett a napenergia térnyerésével kapcsolatban.
Megjegyezte: brüsszeli elvárás, hogy januártól vezessék be a bruttó elszámolást. Az elmúlt időszakban a kormány azon dolgozott, hogy előnyösebb helyzet alakuljon ki, és a szabályozás módosítása szerint a kedvezőbb, éves szaldóelszámolást alkalmazzák tíz éven át a már üzemelők mellett azokra a háztartási erőművekre is, amelyek működtetői szeptember 7-ig jelezték fejlesztési igényüket.
(MTI)