Novák Előd (Mi Hazánk) a honvédelmi minisztertől arra várt választ, miért nevezték át a Petőfi-emlékévben a költő nevét viselő laktanyát, mégpedig a "véreskezű császárnő", a "Habsburg megszállók uralkodója", Mária Terézia nevét adva neki.
Petőfi örökségét nem engedhetjük át a baloldalnak - jelentette ki, hangsúlyozva, más országokkal szemben nemcsak a rebellióról, de a függetlenségről is szólt 1848 hazánkban.
Jobb lenne, ha magyar hősökről neveznének el laktanyákat, nem idegen uralkodókról - mondta, az átnevezés újragondolását kérve.
Vargha Tamás, a tárca parlamenti államtitkára hangsúlyozta, hogy mindannyian egyetértenek abban, hogy a haderőfejlesztés beszerzései és szervezeti átalakításai fontosak, felkészültnek kell lennünk az ország megvédésére. Kiemelte annak szerepét, hogy hogyan, milyen hagyományok ismeretében tekint magára a magyar katona.
Felidézte: az egykori Petőfi-laktanyában működött a Mária Terézia által alapított testőrezred. Most a laktanya felveszi az alapító Mária Terézia nevét. Azt gondolom, ez nem egy formabontó gondolat, megoldás - tette hozzá.
A kérdező szerint nem kapott választ kérdése érdemi részére, majd jelezte, tüntetni fognak az átnevezés "gyalázata" ellen, míg az államtitkár azt hangsúlyozta, a császárnő a magyar hadszervezés fontos alakja, ráadásul "a rendezett élet, a női erő, a család és az otthon biztonságának" elbeszélésére, bemutatására is alkalmas történelmi személy.
(MTI)