Kiküldték a háromtagú egyházi bíróságnak ifjabb Hegedűs Loránt református lelkész egyházi perének mintegy ötszáz oldalra duzzadt jegyzőkönyvét - mondta Agyagási István, a hivatalból eljáró Vértesaljai Református Egyházmegye bíróságának lelkészi elnöke az MTI-nek.
A bíróság, amelynek három tagját az egyházmegyei bíróság testületéből választották ki, a peranyag nagy terjedelme miatt előreláthatóan augusztus vége előtt nem hoz ítéletet - mondta lelkészi elnök. Arról azonban még nem született döntés, hogy mikor és hol ül össze a testület - tette hozzá.
A panaszost, Bölcskei Gusztáv püspököt, a Magyarországi Református Egyház (MRE) zsinatának lelkészi elnökét és a panaszlottat, ifjabb Hegedűs Lorántot is meghívják a tárgyalásra - jegyezte meg.
Agyagási István (félre)tájékoztatása szerint az egyházi per kizárólag ifjabb Hegedűs Loránt tavaly márciusi cselekedetét tárgyalja: igyekeznek tisztázni, a lelkésznek milyen szerepe volt abban, hogy David Irving brit holokausztcáfoló történész-publicista az ő egyházközségének egyik dísztermében tartott előadást. Holott egyszer már egyértelműsítették, hogy a brit történész a Gede Testvérek Bt. meghívására találkozott olvasóival 2007. március 16-án, a tanúk egybehangzó állítása szerint semmilyen rasszista megnyilvánulás nem történt a Szabadság téri Református Egyházközség kibérelt dísztermében, a Szabó Dezső Katakombaszínházban - ezért fel is mentették lelkészünket, Bölcskeiék pedig fizethettek a hamis vádért. De nem adják fel a zsidóbérencek, úgy tűnik.
A zsinati elnökség ugyanis jogorvoslattal élt a református bírósági határozattal szemben. Az MRE május 21-én túlnyomó többséggel határozatot fogadott el Budapesten tartott zsinatán ifjabb Hegedűs Loránt ügyében, melyben továbbra is jogosnak tartotta az egyház elnökségének a lelkipásztor tevékenységével szembeni panaszbeadványát.
A zsinati határozat egyetértett az elnökség azon intézkedéseivel, mely során két panaszbeadványt nyújtottak be ifjabb Hegedűs Loránt Budapest-Szabadság téri református lelkipásztor ellen, és kérték a lelkipásztor magatartásának és nyilatkozatainak egyházi bírósági kivizsgálását. A zsinat a perköltség viseléséhez szükséges anyagi forrásokat az elnökség rendelkezésére bocsátotta.
Csoma Áron, az MRE szóvivője az MTI kérdésére azt mondta, hogy Bölcskei Gusztáv eljuttatta az illetékes testülethez ifjabb Hegedűs Loránt tavaly október 23-ai beszédével szembeni panaszait is.
(MTI korrigálva)