Magyarországon nem lehet terrorszervezet mellett tüntetni; a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) megtiltotta a fővárosba péntekre bejelentett gyűlés megtartását - közölték a Police.hu oldalon.
Zoom
A BRFK közleménye szerint egy magánszemély jelentette be, hogy az Izrael és a Hamász terrorszervezet között folyó fegyveres harc kapcsán pénteken Budapest II. kerületében gyűlést kíván tartani.
A gyűlés illeszkedik a Hamász felhívásához, amely ezen a napon a "harag kimutatására" szólítja fel híveit az egész világon - írták.
A BRFK a gyülekezési jogról szóló 2018. évi törvény alapján megtiltotta a gyűlés megtartását, mert az közvetlenül veszélyeztetné a közbiztonságot és a közrendet.
A BRFK felhívta a figyelmet arra, hogy a betiltott gyűlésen történő részvétel szankciót von maga után.
Mai rádiószereplésében Orbán Viktor is közölte, hogy nem fogják engedélyezni az ilyen jellegű tüntetéseket - a terrorcselekmények elkövetésében közel 80 éves múlttal rendelkező Izrael mellett ugyanakkor államfői szinten kell kiállni, ráadásul zsinagógában.
Frissítés: újabb tiltás
A BRFK később azt közölte, hogy szombatra szintén egy magánszemély jelentette be, hogy "Budapest V. kerületében gyűlést kíván tartani, amely köthető a Hamász felhívásához". A rendőrség hangsúlyozta, hogy "Magyarországon nem lehet terrorszervezet mellett tüntetni".
A BRFK a gyülekezési jogról szóló törvény alapján megtiltotta e gyűlés megtartását is, mert az "a közbékét és a jelenlévők biztonságát is veszélyeztetné" - olvasható a közleményben.
(MTI nyomán)