A Budapesti IV. és XV. Kerületi Ügyészség vádat emelt két férfival szemben, akik 2021-ben mintegy három hónap leforgása alatt több városban összesen 22 gépkocsiról vágták le, vagy próbálták levágni a katalizátort, csaknem 2 millió forint kárt okozva.
A vádirat szerint a vádlottak 2021 júniusa előtt elhatározták, hogy gépkocsik katalizátorait lopják el, és ezáltal rendszeres haszonra tesznek szert. Tervüknek megfelelően, 2021 júniusa és szeptembere között Budapesten, valamint több más városban a saját autóikkal járták a környéket, miközben olyan parkoló autókat kerestek, amelyeket alkalmasnak tartottak az elkövetésre. A kiszemelt gépkocsik kipufogórendszerét megbontották, és a levágott katalizátorokat a legtöbb esetben ellopták. Volt olyan, hogy a lopást azért nem tudták befejezni, mert megzavarták őket, de olyan is előfordult, hogy a már kivágott alkatrészt hátrahagyták, miután észrevették, hogy annak egy része hiányzik. Az elkövetők az autótulajdonosoknak összesen több mint 1,9 millió forint kárt okoztak.
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
A vádlottak a katalizátorokat értékesítették, a befolyt összegen megosztoztak.
A Budapesti IV. és XV. Kerületi Ügyészség honlapján közölte: a két férfit, mint többszörös visszaesőket, összesen 22 rendbeli lopással – illetve 4 esetben annak kísérletével – vádolja, és velük szemben fegyházbüntetés, valamint pénzbüntetés kiszabását indítványozta a vádiratban.