Egyetlen más párt sem támogatta a Mi Hazánk által benyújtott Btk.-szigorító törvényjavaslat tárgysorozatba vételét, mellyel Novák Előd előterjesztő a fideszes többség által enyhített Btk.-szabályozást a régebbi, szigorúbb büntetési tételekre cserélte volna vissza a csoportosan, fegyveresen vagy felfegyverkezve elkövetett garázda jellegű magatartások esetén, illetve a lincselés önálló tényállásként való beemelését kezdeményezte a Büntető Törvénykönyvbe.
Zoom
Szabadi István a bizottsági vitában is rávilágított, hogy a garázdaság bűncselekmény minősített eseteinek szabályozása során a hatályos Btk. szakított a régi Btk.-ban alkalmazott rendszerrel, és megszüntette a csoportos és egyben a köznyugalom súlyos megzavarásával járó elkövetési magatartás mint önálló minősített eset meghatározását. A fideszes többség az új szabályozást azzal indokolta, hogy a garázdaság minősített esetei túlszabályozottak és eltúlzott mértékű (akár öt évig terjedő) szabadságvesztéssel fenyegetettek, ezért a hatályos Btk.-ban a garázdaság minősített eseteit legfeljebb három évi szabadságvesztéssel rendeli büntetni, tehát csökkentették a büntetési tételt.
A bírói gyakorlat alapján a Mi Hazánk törvényjavaslatának tárgyát képező bűncselekmények esetén az elkövetők a hatályos, korábbinál enyhébb büntetési tétel alkalmazása miatt szinte minden esetben elkerülik a letöltendő szabadságvesztés büntetést, a nagykoalíciós leszavazás után ezután is.