Új nevet kap a Gazdaságfejlesztési Minisztérium. A Nagy Márton vezette tárca januártól a Nemzetgazdasági Minisztérium nevet viseli majd.
Navracsics Tibor területfejlesztési tárca nélküli miniszter és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter novemberben nyújtotta be azt a törvényjavaslatot, amelynek értelmében Magyarország minisztériumainak felsorolása kiegészül a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztériummal. A január 1-jén létrejövő tárcát Navracsics Tibor fogja vezetni.
A Nemzetgazdasági Minisztérium korábban a második, illetve a harmadik Orbán-kormány gazdasági minisztériuma volt. 2010-ben Matolcsy György vezetésével indult útjára, később a Pénzügyminisztérium lett a jogutódja.
Eközben az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsának (ÖNET) ülésén Pintér Sándor belügyminiszter és Navracsics Tibor bejelentette, hogy 2024. január 1-jétől az önkormányzati terület a Belügyminisztériumból átkerül a létrejövő Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztériumba.
„Az államigazgatás, az önkormányzatok, a területfejlesztés és az uniós források egy szaktárcához tartozik majd, így teljeskörű lehetőség lesz arra, hogy összehangolják Magyarország fejlesztéspolitikáját” – olvasható a Belügyminisztérium közleményében.
Navracsics megalakulás előtt álló Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztériuma partnerséget ajánl és kér az önkormányzatoktól a közös munkához.
(24)