Jövő héten összeül az illetékes törvényszék büntetés-végrehajtási csoportja, hogy meghallgassa V. Jánost a feltételes szabadlábra bocsátása ügyében, írja a Válasz Online nyomán a 24. A tárgyaláson dőlhet majd el, hogy a férfit több mint két évvel a teljes ítélet leülése előtt feltételesen szabadlábra helyezik-e.
A bicskei gyermekotthon volt igazgatóját folytatólagosan elkövetett szexuális erőszak bűntette miatt 2019-ben jogerősen nyolc év börtönre ítélték. Az ítélet szerint a vádlott a büntetés kétharmad részének kitöltését követő napon bocsátható feltételes szabadságra.
2021-ben kényszerítés hatósági eljárásban bűntett miatt marasztalták el, akkor két év három hónap börtönt kapott azért, mert helyettesével, a tavaly áprilisban köztársasági elnöki kegyelmet kapó Kónya Endrével próbálták eltussolni a szexuális bűnelkövetést.
A bíróság végül 9 év 6 hónap fegyházban végrehajtandó szabadságvesztésben állapította meg Vásárhelyi János büntetését, a férfi legkorábban ennek kétharmadának letöltése után, vagyis hat év két hónap után szabadulhat.
A törvényszék már tavaly januárban tartott meghallgatást a férfi feltételes szabadlábra helyezéséről, de a gyerekotthon volt igazgatója ekkor végül nem szabadulhatott. Jövő héten tartanak újabb meghallgatást az ügyben.
Vásárhelyi János többé biztosan nem dolgozhat gyermekek között, ugyanis a jogerős ítélet eltiltotta ettől. A férfit 2016 őszén függesztették fel igazgatói posztjáról, miután az egyik áldozata öngyilkos lett, és ennek hatására feljelentette egy másik fiú, akit korábban molesztált. A bíróság ítélete szerint 2004 és 2016 között legalább tíz kiskorút zaklatott a gyermekotthonban.