A Rákosrendezői MÁV-telep szolgálati lakásaiból több családnak is ki kell költöznie a maxi-Dubaj-projekt miatt. Összesen 27 embernek kell elhagynia az otthonát, de eddig csak négyüknek sikerült megegyeznie a vasúttársasággal. Többen arra panaszkodtak, hogy a MÁV penészes, romos, lakhatatlan cserelakásokat ajánlott fel nekik.
Március elején derült ki, hogy a rákosrendezői maxi-Dubaj-projekt helyén több család is a MÁV-telep szolgálati lakásait bérli. Az érintettek mindössze harminc napot kaptak arra, hogy a 2300 milliárd forint értékű beruházás miatt elköltözzenek. Amennyiben nem hagyják el a területet, úgy a MÁV polgári peres eljárást indít ellenük, és a költségeit is rájuk terhelik.
A vasúttársaság már egyeztetni kezdett a lakókkal, és cserelakásokat is felajánlottak nekik. Az RTL Híradó riportja szerint többen is visszautasították a MÁV ajánlatát, mivel a lakások lakhatatlan állapotúak voltak.
Az egyik zuglói lakó, Máté Péter az adásban elmondta, hogy több mint 30 éve él a Rákosrendezői MÁV-telepen. A maxi-Dubaj-projekt miatt nemrég felmondták neki a szerződését, és a X. kerületben és egy másik MÁV-telepen ajánlottak fel neki egy cserelakást.
A férfi hozzátette, hogy a bejáráson úgy látta, hogy az ingatlan nem lakható, ezért közölte a MÁV ügyintézőivel, hogy nem fogadja el az ajánlatot. Felidézte, hogy a cserelakás visszautasításáról egy papírt is alá akartak íratni vele, de ezt is megtagadta, ugyanis tartott tőle, hogy jogilag felhasználhatják ellene.
– Belül is teljesen penészes az egész épület, a tető katasztrofális állapotban van. Úgy gondolom, ez nem egy olyan alternatíva, ahova az ember oda tudna költözni – fogalmazott az adásban a rákosrendezői MÁV-telepen élő férfi.
A MÁV az RTL kérdésére megerősítette, hogy jelenleg az összes kiürítési eljárást felfüggesztették. A 27 bérlőből eddig négyen fogadták el a felkínált cserelakásokat.
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter korábban „hatalmas városfejlesztési projektnek” nevezte a rákosrendezői beruházást, azonban nem mindenki ért vele egyet. Karácsony Gergely főpolgármester Lakógyűlés címmel online szavazást indított el, hogy a budapestiek többek között a rákosrendezői beruházásról is elmondják a véleményüket.
Az ügyre Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt is reagált, aki szintén elutasítja a maxi-Dubaj nyilvánosságra került terveit. A politikus szerint a kormány kapitulált az arab befektetők érdekei előtt, a budapestiek feje felett döntöttek a város aranytartalékáról, írja az Index.