A Kúria kedden elutasította a Karsai Dániel által kezdeményezett, aktív eutanáziáról szóló népszavazás egyik kérdését – erről az alkotmányjogász számolt be a Facebookon.
Annak érdekében kezdeményeztem népszavazást, hogy azon halálos betegek, akik állapotuk miatt elviselhetetlen, az emberi méltósággal összeegyeztethetetlen szenvedést élnek át, legalább haláluk idejét és módját méltósággal választhassák meg. A Nemzeti Választási Bizottság (NVB), arra hivatkozva, hogy az élethez való jog sérthetetlen, úgy ítélte meg, hogy ilyen kérdés nem bocsátható népszavazásra. Az elutasító döntés ellen felülvizsgálati kérelemmel éltem, a Kúria azonban helybenhagyta az NVB döntését - írta.
Hozzátette, hogy a közzétett döntés szerint az emberi élet és méltóság oszthatatlan egysége miatt nem képzelhető el olyan szabályozás, ami az Alaptörvény módosítása nélkül biztosíthatná a népszavazás alapján megalkotandó törvény érvényesülését. És mivel a Kúria szerint az élethez való jog abszolút jog, ezért még az emberi méltóság védelme sem törheti át.
Más szavakkal kifejezve: a Kúria kötelességé tette az életet. Még azok számára is, akiknek az élete csak értelmetlen szenvedés halálos betegségük miatt, jegyezte meg Karsai, aki közölte azt is, hogy a Kúria döntése ellen hamarosan alkotmányjogi panaszt fog előterjeszteni.
Karsai Dánielt az ALS rohamosan romló állapota mostanra ágyba kényszerítette, 24 órás segítségre szorul, miközben tudata továbbra is tiszta.
(24 nyomán)