Hat gyermek élt át borzalmakat több éven keresztül Porcsalmán egy családi házban. A gyerekeket még 2023-ban emelték ki a szülőktől, rá egy hétre már nyomozást rendeltek el. A legnagyobb gyermek tizenegy és fél éves, a legkisebb öt és fél éves - írja a Friss Média.
Zoom
Fotók: Friss Média
Jelzésre kezdtek el vizsgálódni a gyermekvédelmi szakszolgálat munkatársai egy porcsalmai párnál, mivel hat saját gyermekük fizikailag rendkívül leromlott állapotban volt. A gyerekeknek sem megfelelő ruházata nem volt, sem élelem nem volt biztosítva számukra. Gyakorlatilag éheztek.
Zoom
A kezdeti adatok alapján azonnal elrendelték a gyermekek kiemelését, majd végleges elhelyezésükről gondoskodva nevelőszülőkhöz került a négy kisfiú és a két lány.
Zoom
Ezt követően a nevelőszülőknél kezdtek a gyerekek megnyílni és beszéltek az általuk átélt borzalmakról.
Ekkor, 2023 őszén tettek feljelentést a nevelőszülők, gyakorlatilag azonnal elrendelték a nyomozást a hallottak alapján a hatóságok. Közel egy év összetett munkája, számos pszichológus, igazságügyi orvosszakértő, gyermeknőgyógyász szakértői véleménye kellett ahhoz, hogy ma a Nyíregyházi Járásbíróságon az élettársi kapcsolatban élő nő és férfi letartóztatását elrendelje a nyomozási bíró.
Zoom
Az ügy előrehaladottságát jelzi, hogy a két terhelt több száz oldal nyomozati anyaggal a kezében érkezett a bíróságra szoros rendőri kíséret mellett. A megalapozott gyanúsítást több száz órás rendőri munka előzte meg.
Zoom
A nyomozók jelenleg a párt mind a hat gyermekre vonatkoztatva, minősített szexuális erőszakkal, emberkereskedelemmel és kiskorú veszélyeztetéssel gyanúsították meg.
Zoom
A gyanúsítás szerint a pár a gyermekek nevelését elhanyagolta, nem öltöztették őket az évszaknak megfelelő ruházatba, és az éheztetés miatt súlyosan alultápláltak voltak. Gyakran vesszővel, bottal, szíjjal bántalmazták őket, többször a lakóház mögötti ólba is bezárták őket. Az élettársak a gyermekeket "koldulni" is elküldték, melynek során a szomszédoktól, illetve az utcán járó emberektől pénzt kellett kérniük, illetve cigarettacsikkeket szedniük.
Zoom
A tárgyaláson elhangzott, hogy a gyermekek patkányhúst, és több alkalommal emberi ürülékkel kent kenyeret ettek.
Zoom
Ezen borzalmakon túlmenően a gyerekeknek szexuális bántalmazást is át kellett élniük, míg őket a családból ki nem emelték.
Zoom
Úgy tudják, hogy a gyerekeket más emberek is abuzálták az apa és az anya beleegyezésével.
Zoom
A hat gyermek anyja mindent tagad és azt mondta a bíróságon, hogy volt élettársa tett mindent, aki egyébként a gyermekek vérszerinti apja. A pár 12 évig élt együtt, majd amikor a gyermekeket kiemelték, különváltak útjaik.
Zoom
A családban egyébként nem egyedi eset a kiskorú sérelmére elkövetett szexuális erőszak és a vérfertőzés sem. A lap információi szerint az egyik szülő nagybátyja saját lányát erőszakolta meg, aki teherbe is esett.
Korábban írtuk: Szexuális erőszak és ólba zárás - eltérő kultúrásan nevelte a gyerekeit egy szabolcsi szülőpár
A főügyészség indítványozza annak a párnak a letartóztatását, akik hosszú éveken keresztül követtek el gyermekeik sérelmére súlyos bűncselekményeket - olvasható a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Főügyészség közleményében.
A megalapozott gyanú szerint a gyanúsítottak élettársak és hat, 12 év alatti gyermeket neveltek az egyik szatmári településen.
A pár a gyermekek nevelését elhanyagolta, nem öltöztették őket az évszaknak megfelelő ruházatba, és az éheztetés miatt súlyosan alul tápláltak voltak. Gyakran vesszővel, bottal, szíjjal bántalmazták őket, többször a lakóház mögötti ólba is bezárták. Az élettársak a gyermekeket "koldulni" is elküldték, melynek során a szomszédoktól, illetve az utcán járó emberektől pénzt kellett kérniük, illetve cigarettacsikkeket szedniük.
Ezen borzalmakon túlmenően a gyerekeknek szexuális bántalmazást is át kellett élniük, míg őket a családból ki nem emelték.
A nyomozó hatóság a szülőket mind a hat gyermek sérelmére elkövetett emberkereskedelem, szexuális erőszak és kiskorú veszélyeztetése miatt gyanúsítottként hallgatta ki.
Az ügyészség indítványozza mindkét gyanúsított letartóztatását, mert rendkívül súlyos bűncselekményeket követtek el gyermekeik ellen, ezért tartani lehet attól, hogy a büntetőeljárás elől elrejtőznének, és az is feltehető, hogy még ki nem hallgatott tanúkat befolyásolnának.
(Háromhatár)