Szerdán Budapesten tárgyalt Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Orbán Viktorral. Megbeszélésük után közösen tartottak sajtótájékoztatót, amelyet a miniszterelnök úgy kezdett:
Köszöntöm a NATO főtitkárát, a mi főtitkárunkat.
Zoom
Három nappal a választás után: így akadályozza a Fidesz a háborút (fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)
A norvég politikus méltatása után Orbán arról beszélt, hogy áttekintették a NATO és Magyarország viszonyát. Magyarország lojális és elkötelezett tagja a NATO-nak, jelenleg 1300 magyar katona vesz részt NATO-hadműveletekben – mondta, majd hozzátette, hogy az összes vállalt kötelezettségünket teljesítjük.
Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban is egyeztettek. A miniszterelnök úgy fogalmazott, Magyaroroszág tudomásul veszi, hogy a mienktől eltérő vélemények súlya és száma jelentős.
Mi minden alkalommal elmondhattuk az álláspontunkat, de ahhoz nincs elegendő erőnk, hogy a különböző véleményeket megváltoztassuk. Ezért világgossá tettük, hogy nem kívánnunk blokkolni olyan döntéseket a NATO-ban, melyek eltérnek a mi helyzetértelmezésünktől. Amire összpontosítottunk, hogy minden NATO területen kívül akció, a NATO szabályai szerint, csak önkéntes jellegű lehet. Ezt a mai tárgyaláson megerősítette a főtitkár úr.
Stoltenberg arról beszélt, hogy megbeszélték a washingtoni csúcstalálkozó ügyét.
Arra számítok, hogy a csúcstalálkozón a tagok Ukrajnával kapcsolatban megállapodnak arról, hogy a NATO vezető szerepet vállal a biztonsági segítségnyújtásban és koordinálásában, és vállalnak egy pénzügyi elkötelezettséget is. Ez biztosít majd kiszámíthatóság Ukrajna számára. Orbán Viktor egyértelművé tette, hogy ezekben az erőfeszítésekben Magyaroroszág nem kíván részt venni, és én ezt elfogadom.
(24)