Mark Rutte leköszönő holland kormányfő ígéretet tett arra, hogy ha a NATO főtitkárának választják, kihagyja Magyarországot az Ukrajnát támogató NATO-tevékenységekből – írja a Financial Times, amely szerint a politikus így próbálja megszerezni a magyar kormány támogatását. (Magyarul olyasmit kínál, ami fölösleges, hiszen enélkül sem lenne kötelező részt venni ebben, amint ezt maga Orbán is elismeri - a szerk.)
Zoom
Korábban elzárkóztak a támogatásától, holnap megszavazzák, holnapután talán majd róla szól a következő plakátkampány - közpénzből, természetesen (fotó: Fb)
Korábban a törökök, a szlovákok és a románok is ellenezték Rutte kinevezését, ám sajtóhírek szerint mára a törökök lemondtak a tervükről, Románia pedig képtelen többséget szereznie Klaus Iohannis államfőnek, azaz Rutte szinte biztos befutó.
A holland politikus az Orbán Viktorral történt találkozón megerősítette a mostani főtitkár, Jens Stoltenberg ígéretét, miszerint mandátuma alatt Magyarországnak joga lesz kimaradni az Ukrajnát támogató NATO-akciókból, beleértve az ukrán csapatok kiképzését és Kijev hosszú távú finanszírozását – ezt írásban is megerősíti.
Rutte szóvivője a lapnak azt mondta, "jól elbeszélgettek" a magyar miniszterelnökkel, akivel abban állapodtak meg, hogy a jövőre koncentrálnak. Korábban Orbán Viktor a Mandinernek adott interjújában úgy fogalmazott, jogilag most is megvan a lehetősége az országnak arra, hogy kimaradjon a NATO-területen kívüli katonai akcióból, de erre politikai választ is vár, írja a lap.
Az MTI híradása szerint Mark Rutte holland ügyvivő kormányfő ma azt mondta, hogy Brüsszelben kétoldalú egyeztetést folytatott a magyar miniszterelnökkel. Hangsúlyozta, hogy jó hangulatú volt az egyeztetés, és hozzátette, hogy "óvatosan optimista" azzal kapcsolatban, hogy végül megkapja Magyarország támogatását a NATO-főtitkári tisztségre történő pályázatához.
Frissítés: múlt hónapban még bocsánatkérést követelt, ma már nem olyan faszi, akinek szüksége van ilyesmire
Magyarország többé nem ellenzi Mark Rutte NATO-főtitkári jelölését, és nem követel bocsánatkérést sem a holland vezetőtől - értesült a holland média információi alapján a Reuters.
A holland média keddi jelentése szerint Magyarország kormánya többé nem ellenzi, hogy Mark Rutte legyen a NATO következő főtitkára. A hír azután látott napvilágot, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök és leköszönő holland kollégája találkozott az uniós vezetők brüsszeli csúcsán. A NOS és az RTL holland csatornák értesülései szerint Orbán Viktor nem ismételte meg korábbi bocsánatkérési követelését Ruttétól. Ezt a követelést a múlt hónapban fogalmazta meg, miután problémásnak nevezte Rutte Magyarországgal kapcsolatos véleményét. A bocsánatkérés lett volna az egyik feltétele annak, hogy Magyarország támogassa Ruttét Jens Stoltenberg utódjaként a NATO élén.
Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország és Németország egyaránt támogatták Ruttét abban, hogy ő legyen az októberben leköszönő Stoltenberg utódja. Törökország áprilisban közölte szövetségeseivel, hogy szintén támogatni fogja Ruttét, írja a Portfólió.
A NATO döntéseit konszenzussal hozza meg, így bármelyik jelöltnek szüksége van mind a 32 szövetséges támogatására.
"I'm not that type of guy" - válaszolta, amikor a bocsánatkérésről kérdezték
Ezek szerint csak a múlt hónapban volt az a típus...
2. frissítés: itt a bejelentés:
Magyarország kész támogatni Mark Rutte távozó holland miniszterelnök jelölését a NATO főtitkári posztjára annak a fogadalmának a fényében, hogy teljes mértékben támogatja azt a megállapodást, amely szerint magyar állomány nem vesz részt a NATO ukrajnai tevékenységében, és ezek támogatására sem fordítanak magyar forrásokat - írta az X portálon Orbán Viktor miniszterelnök.
A kormányfő üzenetében felidézte, hogy a múlt heti európai parlamenti választást követően, ahol "a magyarok többsége a béke mellett szavazott", fontos megállapodásra jutottak Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral. "Megállapodtunk abban, hogy magyar állomány nem vesz részt a NATO ukrajnai tevékenységében, és ezek támogatására sem fordítanak magyar forrásokat" - fogalmazott bejegyzésében Orbán Viktor. Hozzátette: a következő lépés ezen a héten annak biztosítása volt, hogy ez a megállapodás kiállja az idő próbáját.
"A tegnapi brüsszeli találkozó után Mark Rutte miniszterelnök megerősítette, hogy teljes mértékben támogatja a megállapodást, és továbbra is ezt fogja tenni, amennyiben ő lesz a NATO következő főtitkára. Fogadalmának fényében Magyarország kész támogatni Rutte miniszterelnököt a NATO-főtitkári posztra" - közölte a kormányfő.
Mark Rutte arról is biztosította a magyar kormányfőt, hogy NATO-főtitkárként az lesz a célja: minden szövetségest azonos szintű megértéssel és tisztelettel kezeljen. Az X bejegyzésben olvasható Mark Rutte Orbán Viktornak mindezekről kedden írt levele is.
Szijjártó idén áprilisban: