A csádi elnök, Mahamat Idriss Déby Itno szeptember 7-én Magyarországra érkezett, másnap a Karmelitában vacsorázott Orbán Viktorral, szeptember 9-én pedig ismét találkoztak a Budai Várban, és a külügyminisztérium esti közleménye szerint egy sor dologról megállapodtak.
Zoom
Abderrahmán Kulamallah csádi külügyminiszter és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csádi kollégájával közös sajtótájékoztatón jelentette be, hogy Magyarország 150-200 millió eurós segélyhitel-programot indít Csádban, állandó nagykövetséget nyit a fővárosban, N’Djamenában, és “átfogó stratégiai együttműködést épít fel” a szaharai országgal.
A vonatkozó kormányhatározatok nem sokkal korábban jelentek meg a Magyar Közlönyben.
Zoom
Orbán Viktor miniszterelnök és Mahamat Idriss Déby Itno csádi elnök a Karmelita kolostorban
“Két olyan országról van szó, amelyek nagyon ügyelnek a szuverenitásuk megtartására, két olyan országról, amelyek egyértelműen kiállnak a béke mellett. Két olyan ország, amely egyértelműen vallja, hogy a háborús konfliktusokat nem fegyverrel, hanem tárgyalásokkal lehet és kell megoldani” – mondta.
A magyar kormány tavaly döntött arról, hogy 200 katonát küld Csádba. A hivatalos indoklás szerint azért, hogy közreműködjenek a Száhel-övezet stabilizálásában és a terrorizmus elleni harcban, és segítsék az illegális migráció visszaszorítását.
A szeptember 9-i sajtótájékoztatón Szijjártó Péter arról beszélt, a Csáddal kötött megállapodás “olyan átfogó együttműködés, amelynek védelmi, gazdasági és oktatási pillére is van”.
Zoom
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
A 150-200 millió euró értékű segélyhitel-program keretében hazai cégek dolgozhatnak majd a csádi mezőgazdasági és élelmiszeripari szektor erősítésén, illetve a vízellátás, az oktatás és a digitalizáció fejlesztésén, a Hungary Helps pedig egymillió dollárnyi értékben segélyprogramot indít a fertőzések terjedésének megelőzése és az egészségügyi ellátás javítása céljából.
Mindemellett magyar kormány kezdeményezte, hogy az Európai Unió az úgynevezett Európai Békekeretből folyósítson 14 millió eurós támogatást a csádi védelmi kapacitások fejlesztésére. “A magyar javaslatot szeptember 26-ra tűzte napirendre az Európai Unió nagyköveti tanácsa, reméljük, hogy ez az előterjesztés elfogadásra is kerül” – mondta.
A védelmi együttműködés keretében arra fog törekedni a két ország, hogy “a kölcsönös katonai tudás- és tapasztalatcsere hozzájárulhasson a terrorizmus elleni harc sikeréhez”.
A külügyminiszter beszámolt arról is, hogy a megállapodás részeként évente huszonöt csádi hallgató tanulhat majd ösztöndíjjal a magyar egyetemeken, ami
az emberek közötti kapcsolatok fejlődése szempontjából is fontos.
(hvg nyomán)