A polgármesterek illetményének emelését kezdeményezte október 1-jétől a közigazgatási és területfejlesztési miniszter egy az Országgyűlésnek benyújtott törvénymódosítási javaslatban – mondta a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke szerdán az MTI megkeresésére.
Szita Károly (Fidesz-KDNP) beszámolt arról, hogy Navracsics Tibor a kedd éjjel a parlament honlapján megjelent iromány szerint azt javasolja, hogy a főpolgármester az előző évi nemzetgazdasági átlagkereset 6-szorosának, megyei jogú város polgármestere és fővárosi kerületi önkormányzat polgármestere a 4,5-szeresének, a vármegyei önkormányzat közgyűlési elnöke a 4-szeresének megfelelő illetményt kapjon. A többi településvezető javadalmazását a lakosság számától függően sávosan határoznák meg, a szorzó a 30 ezer lakosnál népesebb település polgármesterénél 3,5, az 500 lakosnál kisebb település vezetőjénél 1,25 lenne.
2023-ban a bruttó átlagkereset 571 200 forint volt, így
  • a főpolgármester fizetése 1,5 millió forintról 3 427 200 forintra,
  • a megyei jogú városok és fővárosi kerületi önkormányzatok polgármestereinek fizetése 1,3 millió forintról 2 570 400 forintra,
  • a 30 ezer lakosnál népesebb települések polgármestereinek bére 1,1 millió forintról 1 999 200 forintra,
  • az 500 lakosnál kisebb települések vezetői pedig 520 ezer forintról 714 ezer forintra nőne bruttóban.
Ezek az összegek pedig értelemszerűen minden évben emelkedhetnek, ha az átlagkereset is emelkedik.
A Kaposvár polgármesteri tisztségét is ellátó Szita Károly megjegyezte, hogy a bérrendezést ő kezdeményezte a miniszternél. „A kormány nagyon jelentős bérfejlesztési programokba kezdett az elmúlt években: nőtt a minimálbér, a garantált bérminimum, nőttek az ágazati bérek, a pedagógusoké és mások mellett az egészségügyben dolgozóké is, és ez a következő években is folytatódik” – mondta.
Ez azonban olyan helyzetet teremtett, hogy az önkormányzati intézményvezetők bére sok esetben meghaladja a polgármesterét – tette hozzá.
A kormánypárti politikus indoklása szerint a polgármesterek sok esetben több milliárd forintból gazdálkodó települések élén állnak, óvodák, bölcsődék működéséért, a tömegközlekedés biztosításáért, parkok üzemeltetéséért, kultúráért, sportért felelnek, a javadalmazásuknak pedig ki kell fejezniük a tisztség ellátásával összefüggő társadalmi felelősséget.
Szita Károly utalt arra, hogy a polgármesterek javadalmazásáról szóló hatályos szabályozás fix összegben állapítja meg a településvezetők illetményét, tiszteletdíját, de az nem igazodik sem az államtitkári, sem más állami tisztségviselő illetményéhez.
Az LMP egyébként alig két hete kezdeményezte szintén Karácsony fizetésének emelését.
(MTI - 24)