Gyurcsány leplezte le a 98 évesen idén elpatkolt Fejtő-Fischl Ferenc zsidó firkász bronz mellszobrát Budapesten szerdán.
A három éve a Népszava tiszteletbeli főszerkesztőjének kinevezett Fejtő emlékére a komcsi napilap által szervezett ünnepségen Törzsök Erika, a Miniszterelnöki Hivatal nemzetpolitikai főosztályának főigazgatója kijelentette: az 1939-től Párizsban élő gondolkodó „a magyarokról mindig szeretettel, aggodalommal beszélt, anélkül, hogy szavainak nacionalista felhangja lett volna”.
Derdák András, a Párizsi Magyar Intézet igazgatója hangsúlyozta az ünnepségen, hogy a szobor ne csak Fejtő Ferenc személyiségére emlékeztessen, mert szellemiségét, tanításait (ezekről lásd lenti kapcsolódó anyagainkat - a szerk.) is tovább kell adni a következő generációknak. Ehhez kapcsolódóan kiemelte: a filozófussal készített interjúsorozat alapján hamarosan kötetet adnak ki.
Az ünnepség végén a szobor leleplezése után virágot helyeztek el a részt vevő politikusok, többek között Lendvai Ildikó, Suchman Tamás, Szanyi Tibor, Kapolyi László szocialista képviselők és Gulyás József szabad demokrata képviselő.
(MTI nyomán)
Kapcsolódó: