A Pest megyei Kartalon a Jobbik Magyarországért Mozgalom képviseletében induló Koncz Balázs 9,86%-os eredménnyel a harmadik lett a hat polgármesterjelölt közül. A hatezres településen vasárnap tartott választáson négyen függetlenként indultak, vagy annak álcázták magukat (pl. a győztes szoci) a pártokból kiábrándult szavazók előtt. A Magyar Gárdában is szolgálatot teljesítő, vonulós tűzoltó főtörzsőrmesterként dolgozó Koncz jobbikos színekben is kitűnően szerepelt.
Kartalon a szeptember 14-én elhunyt Kovács László helyére választottak most polgármestert. 37%-os részvétel mellett „független” jelölt győzött (az MSZP-s „trükkök százai” közül egy) Tóth Ilkó Mihály személyében 62,71%-kal (1088 szavazat). Bognár József, a KDNP jelöltje (fideszes hátszéllel) második lett 15,33%-kal (266 db), a Jobbik jelöltje 9,86%-os (171) sikerrel lépett a dobogóra a másik három függetlent megelőzve (ők 95, 78 és 37 szavazatot kaptak).
Az eredmény cáfolni látszik a közvélemény-kutatásokat, melyek megrendelői a parlamenti pártokon kívül nemigen engednek mást megmutatkozni. Néha persze korábban is kilátszott az igazság: Balogh Gyula volt kisgazda honatya nyáron jelentette be, hogy tudomására jutott egy eltitkolt közvélemény-kutatási eredmény, mely szerint a Jobbik 10 százalék felett áll. Ezután a Szonda Ipsos kutatója a 168 Tórának 10%-nyi „extraradikális” szavazó miatt pánikolt. A következő, reprezentatívabb megmérettetés január 11-én lesz Ferencvárosban, ahol időközi országgyűlési választást tartanak. A jobboldali jelöltek közül eddig csak Szegedi Csanádot, a Jobbik alelnökét vették nyilvántartásba, de péntekig még bárki leadhatja az induláshoz szükséges 750 kopogtatócédulát.
Kuruc.info