Továbbra is tartja magát az MSZP-ben az az álláspont, hogy Horn Gyula mandátumának kérdését nem tűzik napirendre - írja a Népszabadság.
A lap szerint Horn Gyula családja nem kezdeményezi, hogy gondnokság alá helyezzék a hosszú ideje döglődő kommunistát, a párt pedig ezt tudomásul veszi. Horn egyébként listáról jutott a parlamentbe, vagyis mandátumának elvesztése esetén sem kellene időközi választást tartani.
A költségvetési szavazás azt mutatta meg, hogy az egypárti kormány az SZDSZ, illetve az MDF nélkül is képes biztosítani a többséget, a szocionistáknak azonban szükségük van minden szavazatra.
Ugyan Horn és az autóbalesetet szenvedett, azóta is kómában lévő volt pécsi polgármester Toller László szavazatával nem számolhatnak, eddig a kormány mellett szavazott Gyenesei István kormánytag és az egyébként "szintén független", miniszterelnöki megbízott Császár Antal, valamint az MDF-ben ülő Lengyel Zoltán.

Tóbiás József, az MSZP frakcióigazgatója a lapnak azt mondta: nem számolgatják a mandátumokat, így a liberális Gegesy Ferenc helyére a ferencvárosi időközi választáson bekerült fideszes Bácskai János miatt sem nézik át a matematikai lehetőségeket. Mint fogalmazott: a helyzet akár percről percre változhat, így ki kell lépni a hagyományos politikai mederből.
Nos, ami előreláthatóan változást hozhat: a Győr-Moson-Sopron megyei 5. számú választókerületben a Brüsszelbe biztos befutónak tartott Áder János parlamenti mandátumáért még a nyár végén megindulhat a harc.
Uniós színekben politizál majd a fideszes Deutsch Shalom Tamás is, aki azonban listán jutott be a törvényhozásba.
(Híradó nyomán)