Alább a Magyar Jelen tényfeltáró cikkének első két része a témáról. A harmadik a csütörtöki (február 5.) számban lesz olvasható, illetve elérhető az újságárusoknál. Nem győzzük ismételni: Palesztinában is így kezdődött. Egy nemzeti kormány egyik első feladata kell legyen az izraeli gyarmatosítók páros lábbal való kirúgása, az általuk lenyúlt közvagyon államosítása.
Fideszes válasz a népességfogyásra: hozzunk be ortodox zsidókat!
2008 májusában egy Kéri László politológus által szervezett, nem a nyilvánosságnak szánt szemináriumon Orbán Viktor kitért a Magyar Gárdára is. Azt mondta, ha kormányra kerül, úgy fog tenni, mint Horthy a nyilasokkal: kioszt nekik két pofont, és hazazavarja őket. Nyilván ez vár az egész radikális táborra is. Abban pedig egészen biztosak lehetünk, hogy Orbán Viktor komolyan gondolta, amit mondott, lapunk ugyanis a Fidesz parlamenti frakciójának egyik képviselőjétől megtudta, hogy a 2010-ben kormányalakításra készülő párt belügyminiszternek a jelenlegi rendészeti bizottság elnökét, Lázár Jánost szemelte k (Ez a hulladék az, aki még a szocionistáknál is többet lopott "költségtérítés" címén. Rekorderként 18 millát vett fel az előző ciklusban, számla nélkül, bemondásra fizetésén felül benzinre - a szerk.)
A Fidesz 33 éves jövendőbelijéről korábban már részletesen írtunk. Hódmezővásárhely polgármestere az a tipikus jellem, aki fölfelé nyal, lefelé tapos. A ranglétrán a volt polgármester, Rapcsák András titkáraként kezdte, majd szépen kapaszkodott felfelé, mígnem Rapcsák halála után elfoglalhatta korábbi kenyéradója székét. Lázár a Fideszbe és a KDNP-be is belépett, értékrendjét, világnézetét azonban mind a mai napig nem igazán lehetett kiismerni. Egy biztos: valami oknál fogva immáron betegessé fajuló filoszemitizmusban szenved. Nem csupán a helyi zsinagógát újítatta fel horribilis összegért, de létrehozta az első vidéki holokauszt múzeumot, az izraeli nagykövet pedig boldogan számolt be arról, hogy ebbe a városba jár a legtöbbet.

Most azonban lapunk olyan hírekről szerzett tudomást, amely példátlan még e sokat szenvedett hazában is. A Fidesz leendő belügyminisztere haszid-ortodox zsidó kolóniát akar Hódmezővásárhelyre telepíteni - legalábbis erről számolt be a városban fogható Rádió X. A műsorvezető vendége először Erdélyi Miklós, a Hódmezővásárhelyi Zsidó Hitközség ügyvezeto elnöke, majd másnap Raguczki Gábor, az önkormányzat kisebbségügyi és vallásügyi referense volt, aki nem mellesleg egyben az izraelita hitközség kántora is. Utóbbitól Erdélyi közlése szerint nem áll távolt az ortodox, haszid irányzat sem. Egyikük sem cáfolta ugyanakkor a műsorvezető szavait, sőt még azt sem, hogy Lázár ezzel a lépéssel a hódmezővásárhelyi (s úgy általában a magyar) lakosság népességfogyását kívánja ellensúlyozni. Egyébként még ennyi információt sem kaptunk volna, ha nem robban ki személyes ellentéteken alapuló vita a neológ (részben asszimilálódott, világiasabb) zsidók és Lázár János között.
Minden azzal kezdődött ugyanis, hogy aggódó vásárhelyi és mártélyi lakosok még decemberben arról értesítették lapunkat, hogy kaftános, pajeszos zsidók méricskélnek, fotóznak Mártély mellett a Tisza-parton, véletlenül éppen az ivóvíz-kutak mellett. Tájékozódásunkra a Jobbik hódmezővásárhelyi vezetőitől azt is megtudtuk, hogy ezeket a haszid zsidókat a város központjában is látták, a zsinagógát fényképezték, s az uszodában is szétnéztek, holott biztosan nem fürdeni akartak, tekintettel arra, hogy az ortodox zsidók számára szigorúan tilos a gójokkal együtt fürdeni, ők kizárólag kóser fürdőket használhatnak. Dombi-Kiss László, a Jobbik helyi elnöke is nyomozásba kezdett, s az rögtön kiderült, hogy az önkormányzat képviselőtestületében hivatalosan senki sem tud semmit a haszid zsidók érkezéséről. Ezt egyébként a hitközség vezetője, Erdélyi Miklós is megerősítette az említett rádióadásban, ez a tény pedig azért felettébb megdöbbentő, mert a radikális, ortodox zsidók szervezeteinek, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) és a Chábád-Lubavics hivatalos honlapján, a Zsidó.com-on már reklámozzák is “Sábbáton hétvége zsidó fiataloknak” címmel azt a február 12-től 15-ig tartó tábort, amelyet Hódmezővásárhelyen rendeznek meg az ortodox zsidók. Ugyanakkor már egy hatalmas, a több ezer zsidó fiatalt vonzó szarvasi nemzetközi zsidó fesztiválra hajazó tábort is terveznek Hódmezővásárhelyen, méghozzá 2009 nyarára. Ezek a projektek Erdélyi Miklós szerint 30 millió forintnyi közpénzbe kerülnek. Mivel a vásárhelyi zsidó hitközség elnöke, Erdélyi korábban főtanácsadója és bizalmasa volt Lázár Jánosnak, ám saját önös érdekeik miatt összekülönböztek, Erdélyi kiöntötte a bilit. A Rádió X műsorában többször is kifogásolta, hogy a polgármester közpénzből akarja a haszid zsidókat Vásárhelyre hívni, etetni, itatni. Erdélyi Miklós feltette a jogos kérdést helyettünk is: “Lázár miért nem a magánvagyonából támogatja a haszidokat?” A hitközség vezetője többször hangsúlyozta, hogy a haszid zsidók ultrakonzervatívak, ami például azt jelenti, hogy “sohasem dolgoznak” (ezek Erdélyi Miklós szavai - a szerk.), s még a szépen felújított zsinagóga sem jó nekik, mert orgona volt benne. Nem fürödhetnek akárhol (sőt, a hírek szerint nem is nagyon fürdenek - a szerk.), kóser vágóhidat kellene nekik építeni, stb. Az is kiderült, hogy a zsidó vezető úgy tudja, hogy a város híres kávéházát szemelték ki a haszidok leendő székházának. A magát neológ zsidónak valló hitközségi elnök, Erdélyi elmondta, hogy szeptemberben jártak a vásárhelyi zsidókkal Izraelben, ahol azt tapasztalták, hogy a haszid-ortodox zsidókkal még ott is gondok vannak, nem tudnak beilleszkedni, pedig ott aztán 7 millió zsidó él (valójában kevesebb, ugyanis a népesség 20%-a arab, de nem lényeges itt - a szerk.). Akkor mi lesz Vásárhelyen? - tette fel a jogos kérdést, majd így fakadt ki: “Ép ésszel elképzelni sem tudom, hogy ezek ide települjenek!”
Erdélyi azt is leszögezte, hogy az ultraortodox haszid zsidóknak semmiféle hagyományuk, múltjuk, gyökerük nincs Hódmezővásárhelyen, ahol sohasem jártak kaftánban az inkább neológ, tehát világi zsidók, emiatt attól tart, hogy konfliktusokhoz vezetne ennek az idegen populációnak a beáramlása.
Erdélyi Miklóstól egyébként azt is megtudtuk, hogy mi áll az ügy hátterében. A hitközség vezetője elmondta, hogy Lázár János polgármester annak idején megjelent a zsinagógában, és szövetséget ajánlott a zsidóknak. Ez a szövetség - mint most kiderült - meg is köttetett, többek között ennek jegyében tűntek el a régóta a Szent István téren lobogó történelmi Árpádsávos zászlók, valamint ezért járhatott ide a legsűrűbben az izraeli nagykövet. A gépezetbe azonban porszem került, s az uralkodni akaró Lázár összeütközésbe került az ugyancsak vezér szerepre játszó hitközségi elnökkel. Erdélyi a pénzt is emlegette, tehát magyarra fordítva, a koncon vesztek össze. Emiatt Lázár úgy döntött, hogy - ha kell, a zsidók létszámának növelésével - konkurenciát teremt a hitközségnek azzal, hogy a többnyire a régi bolsevik, neológ zsidókat tömörítő Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségével (MAZSIHISZ) konkuráló, feltörekvő és hagyományaihoz jobban ragaszkodó, ortodox irányzatot képviselő Egységes Magyarországi Izraelita Hitközséget (EMIH) behívja Hódmezővásárhelyre. Amint most kiderült, az EMIH vezetőjét, Köves Slomo rabbit maga Lázár János kereste meg személyesen, ennek következtében az elmúlt fél évben az ortodox rabbi többször is járt Hódmezővásárhelyen, s az ő emberei voltak azok, akiket a minket megkereső vásárhelyi polgárok, s a Jobbik vezetői Mártélyon (amelynek híres vízparti üdülőhelye a hódmezővásárhelyi önkormányzat tulajdonában van) láttak méricskélni. Nyilván a lehetőségeket mérték fel, ha már Lázár János így, ingyen és bérmentve tálcán kínálta fel nekik a várost. A jelenlegi helyzet szerint a Fidesz-kormány leendő belügyminisztere ezzel a húzásával még a zsidó hitközségi vezető, Erdélyi Miklós megfogalmazása szerint is a tűzzel játszik!
A legmegdöbbentőbb az, hogy bár nyomozócsoportunknak és nem utolsósorban a hódmezővásárhelyi Jobbik vezetőinek köszönhetően az ügy már kiszivárgott, a városban, de még a megyében is teljes a hírzárlat, nem beszélve az országos médiumokról. Egyedül a Rádió X-nek szólaltak meg a helyi zsidó vezetők, de Lázár néma maradt, mint a sír. A képviselőtestület tagjai pedig hivatalosan ugyebár nem is tudnak erről a sorsdöntő ügyről.
Beszélt viszont, az Erdélyi Miklós által elmondottakra reagálva a Rádió X-ben Raguczki Gábor, az önkormányzat kisebbségügyi és vallásügyi referense, aki egyben az izraelita hitközség kántora is. Raguczki lényegében megerősítette mindazt, amit Erdélyi mondott, s ő már pontos információkra hivatkozva jelenthette ki, hogy Lázár János magánakciójáról van szó. Persze, jól fizető állását féltve, egy kicsit igyekezett tompítani az egész ügy élét, ám szerinte is problémás lehet a haszid zsidók érkezése. Raguczki elmondta, hogy nemcsak a keresztények között, hanem a több éve ott élő és beilleszkedett neológ zsidók többségében is ellenérzést válthatnak ki az ortodoxok. Az önkormányzati referens - aki maga is a neológ zsidó hitközségnek a tagja -, szerint egyik zsidó csoport biztos, hogy kikopik. Mivel Hódmezővásárhelyen a neológ zsidók csoportja körülbelül harminc főre tehető, így a nagyszámú ortodox bejövetelével könnyen kitalálhatjuk, hogy melyik csoport lesz a domináns.
Raguczki kifejtette, hogy a jelenlegi hitközösség jól működik, sikerült beilleszkedniük, ám most egy csoport érkezik, ami markánsan, ortodox módon képviseli a zsidó vallást, ami vezethet ellentétekhez. A zsidó referens kifejtette, hogy az ortodox zsidók csak a fővárosban tudták eddig megvetni a lábukat, a kisebb helyi településeken nem. Raguczki sem tudja, hogy "lesz-e megoldás" erre. "Élő egyenesben majd kiderül" - fejtette ki, mintegy belenyugodva a helyzetbe.
A referens sajnálatát fejezte ki, hogy a haszidok nem keresték meg a már ott működő hitközösség tagjait, ami aggályos, mert nincs kommunikáció, így kérdéses az együttműködés, főleg, mert a haszidok eddig semmi tiszteletet nem mutattak még a neológok felé sem.
A műsorból kiderül, hogy a haszidok már voltak a városban, és felmérték, hogy milyen szolgáltatásokat tudnak igénybe venni. Raguczki szavaiból mintha az érződne, hogy ezt a beköltöztetést parancsba kapták, amit ők maguk sem szeretnének, de nem tudnak mit tenni ellene, és inkább valahogy a feszültség oldását szeretnék elérni.
Raguczki szerint jó a zsidó jelenlét minden városnak, mert ez felvirágoztatja a helyi turizmust, és ez a közösség ráadásul komoly nemzetközi (például izraeli - a szerk.) kapcsolatokkal is rendelkezik.
Lázár és az ellenfelei
Lázár János módszereiről egyébként legendák keringenek a Dél-Alföldön. Éppen a napokban szórták tele Hódmezővásárhely postaládáit azokkal a fénymásolt röplapokkal, amelyeken a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság nyomozási jegyzőkönyve, egy számla, valamint Lázár János 2006-os kampány-szórólapjának másolata szerepel. A dokumentumok szerint a polgármester közpénzből finanszírozta a 2006-os országgyűlési választásokkor a saját kampányát. Érdekes módon erről az ügyről sem lehet hallani, teljes a hírzárlat.
Lázár ugyanakkor rendhagyó módon számol le a helyi ellenségeivel. Korábban azok után a helyi vármegyések után szimatoltak az önkormányzat emberei, akik többször is sikeresen akadályozták meg az Árpád-sávos zászlók eltávolítását. A napokban pedig a szintén hódmezővásárhelyi Mónus Áron tudatta szerkesztőségünkkel, hogy Lázár gyámság alá akarta helyeztetni, hogy így vonja ki a forgalomból. A Mein Kampfot magyarra fordító, s a szabadkőműves világbirodalomról több leleplező könyvet író Mónus Áron régóta töri ugyanis a borsot a betegesen filoszemita Lázár orra alá. A polgármester most így akart bosszút állni. Nem sikerült neki. Alább következzék Mónus Áron lapunkhoz 2008. december 31-én eljuttatott közleménye a történtekről:
“Ezen a napon kell beszámolnom olvasóimnak arról, hogy hosszú időn keresztül miért nem mutattam be új könyveket. 2007. május 15-én a megsemmisítésemre és a vagyonom elrablására irányuló támadás indult ellenem. Vagyonomnak része a könyveimre vonatkozó szerzői jogom is. 2007. május 15-én Hódmezővásárhely polgármestere gondnokság alá helyezésem iránt indított eljárást, az állítólagos indok a személyem és a vagyonom védelme volt. Ha sikerült volna engem gondnokság alá helyezni, akkor ezzel elveszítettem volna a jogot a vagyonom feletti rendelkezéshez, beleértve a könyveimre vonatkozó szerzői jogomat is: ezután a könyveim terjesztése megszűnt volna. Tiltakozásom következtében a gondnoksági ügy a Szegedi Polgármesteri Hivatalhoz került, amely a 2008. évben megszüntette az ellenem indított eljárást, hivatkozva a Legfelsőbb Bíróság Bfv.I.622/2005/6. számú, 2005. november 15-én hozott ítéletére. Idézek a Legfelsőbb Bíróság ítéletéből: "az ügyben feltárt bizonyítékokból tisztázódott, hogy a magánvádló elmebeteg voltának állítása alaptalan. Mónus Áron magánvádló beszámítási képességét korlátozó vagy kizáró elmebetegségben nem szenved és nyilvánvalóan nem is szenvedhetett, nem mutathatta ennek jeleit a kérdéses tévéműsorban történt fellépése során sem."
Írókat akkor üldöztek ilyen formában Magyarországon, amikor Rákosi Mátyás volt "a magyar nép bölcs tanítója.”
T.L.


Sikeresnek tűnő ellenállás a zsidó betelepítéssel szemben
A Magyar Jelen volt az első sajtótermék, amely címlapján számolt be arról az eszement tervről, hogy az illetékesek titkolózása ellenére kiszivárgó nyilatkozatok szerint a hódmezővásárhelyi önkormányzat, Lázár János (Fidesz) polgármester, egyben a parlament rendészeti bizottságának elnöke kezdeményezésére haszid zsidókat kíván az alföldi városba telepíteni. Közben kiderült, hogy februárban már egészen biztosan Hódmezővásárhelyen fognak zsidó fiatalokat táboroztatni a haszidok, nyáron pedig ugyancsak a polgármester közreműködésével a legnagyobb ortodox zsidó fesztivált rendeznék meg a városban (természetesen a magyar adófizetők pénzén, ahogy az zsidó programoknál szokásos a gyarmatosított csonkaországban - a szerk.).
Az ügyben a pártok közül mindmáig egyedül a helyi Jobbik szólalt meg. Nagy-György Anna elnök és Dombi-Kiss László alelnök január 9-én sajtótájékoztatót tartott a tervvel kapcsolatban, válaszokat követelve az önkormányzattól. A sajtótájékoztatón, erdélyi toborzó körútját megszakítva részt vett Toroczkai László is, ám a média részéről mindössze a Délvilág című megyei napilap újságírója jelent meg, aki mindvégig úgy viselkedett, mintha nem független újságíró, hanem a haszid zsidók ügyvédje lenne. A korábban hivatkozott Rádió X főszerkesztője is megjelent ugyanakkor, aki alátámasztotta a Magyar Jelen állításait. Lapunk példányait aktivisták ingyen osztogatták Hódmezővásárhelyen, vélhetően ennek a tájékoztatásnak, valamint a helyi Jobbik bátor kiállásának köszönhető, hogy nem sokkal lapzártánk előtt az illetékesek azt jelentették be, hogy nem lesz zsidó betelepítés, „csak” táboroztatás. Ugyanakkor a Jobbik helyi alelnökével, Dombi-Kiss Lászlóval készült alábbi beszélgetésünkből az is kiderül, hogy üzleti célzattal is terjeszkednek az új jövevények a városban.
- Kaptak-e bármiféle hivatalos választ, akár cáfolatot a hódmezővásárhelyi önkormányzattól, vagy Lázár Jánostól a sajtótájékoztatójuk óta?
- Először is a személyes ismeretségünkre való tekintettel szeretném, ha tegeződnénk, annál is inkább, mivel mindketten a „barikád” azonos oldalán harcolunk. A magázódást nyugodtan meghagyhatjuk az ellenségeinknek. Nem véletlen beszélek ellenségekről, hiszen az már teljesen nyilvánvaló, hogy napjainkban - de azt is mondhatnám, hogy jó ideje - egy háború körvonala rajzolódik ki, melynek tétje a hagyományos, történelmi, több ezer éves magyar kultúra, identitás, értékrend megmaradása, vagy eltörlése. Ennek jeleit tapasztalhatjuk az élet bármely területén. Hol a politika álarca mögé bújtatva, hol kulturális, hol pedig „gazdasági” téren. Erőszakos törekvésekkel találjuk szembe magunkat nap mint nap. Ezek célja az, hogy elfogadóvá tegye a magyar társadalmat mindennel szemben, ami idegen, sőt ezt tekintse követendő példának, miközben elfeledteti vele saját hagyományait, szokásrendjét. Az elmondottak tipikus példáját látom ebben a haszid térhódítást, illetve - elfogadás esetén – akár betelepítést is elősegítő szándékban. Ezt a kitérőt azért tettem, hogy azok is megértsék harcunk mozgató elemeit, akik – engedve a „sugallatnak” – hőzöngő idiótáknak képzelnek bennünket.
Visszakanyarodva a kérdésre, Lázár Jánostól semmilyen választ nem kaptunk az üggyel kapcsolatban, mindössze annyi történt, hogy az önkormányzat sajtóreferense, Göbl Vilmos kiadott egy nyilatkozatot, mely a következő volt: „Hódmezővásárhelyen vélemény- és vallásszabadság van. A szabad véleménynyilvánításba még az ehhez hasonló hülyeségek is beleférnek, a szabad vallásgyakorlás pedig azt jelenti, hogy mindenki úgy gyakorolhatja hitét, ahogyan akarja". Ez a rövid nyilatkozat számomra két dolgot feltételez.
Egy: Lázár János – hatalommámortól elhomályosult szemmel - ennyire komolytalannak tartja a vásárhelyi Jobbikot és kiskirályként, egy legyintéssel az asztal alá kívánja söpörni az ügyet. Ezt különben őt ismerve eléggé kizártnak tartom, mivel okos, sőt mi több, ravasz embernek ismertem meg a közéleti szereplései alkalmával. Ezen felül pedig igen jó stratéga hírében áll. Nem gondolom, hogy egy ilyen fatális hibát kövessen el, hiszen bizonyára az ő figyelmét se kerülte el, hogy a Jobbik Budapesten az időközi választások első fordulójában a maga 8,5 %-os eredményével meghatározó politikai erővé vált. Ráadásul egy olyan választókerületben, ahol 2006-ban fölényes SZDSZ-győzelem volt.
Kettő: Lázár János nagyon is komolyan veszi a Jobbikot, ezért a vásárhelyi emberek szemében megpróbálja komolytalannak beállítani pártunkat. A hiba viszont itt abban rejlik, hogy saját magáról rántja le az álarcot azáltal, hogy ezeket az embereket kizárólagosan „szavazógépeknek” tekinti, valamint a tisztelet szikráját sem mutatja irányukba azzal, hogy legalább egy „korrekt” tájékoztatást adjon az üggyel kapcsolatban. Ami pedig a sajtóreferens nyilatkozatát illeti, igaz, hogy én nem tanultam kommunikációt, de, ha valaki szakmai szemmel nézi, bizonyára még minősíteni sem tudja. Véleményem szerint azzal, hogy azt mondja, miszerint „mindenki úgy gyakorolhatja a hitét, ahogyan akarja", tulajdonképpen elismeri, hogy itt Vásárhelyen a haszid zsidóknak létjogosultságuk van a vallásukat gyakorolni.
- Mit mond Raguczki Gábor, az önkormányzat vallásügyi referense, aki egyben a zsidó hitközség kántora is? Vele sikerült kommunikálnotok?
- Tisztában vagyok vele, hogy stilisztikailag egy interjúban nem szokás egy újságcikk internetes hozzászólásaiból idézni, de most mégis erre kérnélek, annál is inkább, mivel más formában mi nem kommunikáltunk a fent nevezett úrral. Ő személyesen „szólított meg” – ha ezt lehet annak nevezni - a Délmagyarország című napilap oldalán. Mindenesetre annyiból hasznos volt, hogy kiderült miért is volt fenn a Zsidó.com weboldalon a régi Pick vágóhíd fényképe. Bár a vele szemben lévő üres terület fényképe még mindig csak következtetésekre ad okot. Íme az idézet:
„Tisztelt Dombi - Kiss László alelnök Úr!
Szeretnék egy pár félreértésből adódó illuzórikus képet szétoszlatni az elméjében. Elöljáróban megjegyzem, hogy ha nem bírja a horrorisztikus történeteket, akkor az alábbiakban leírt esetet ne olvassa el. Nem szeretném, ha később valamilyen tudathasadásos állapotot idézne elő Önnél, ami a további politikai karrierjében esetleg gátolhatná. Képzelje el, a Klauzál utcai volt vágóhíd jelenleg a Hód Fóka nevű Kft tulajdona, akik a telephelyen hűtőházat is üzemeltetnek. Ezt onnan tudom, hogy van két bejegyzett cégem, és most kapaszkodjon meg, mind két cég hellál húskészítmények gyártásával és forgalmazásával foglalkozik. Ha a hellál kifejezés értelmezése gondot okozna, akkor segítségként elárulom, hogy az olyan, mint a zsidóknál a kóser. Magyarul az iszlám törvényeknek megfelelő eljárással készül. Visszatérve az előző gondolatmenethez, a cégünk a Hód Fókától szerette volna bérelni az egyik hűtőhelyiséget. A telephelyen van egy pacalelőkészítő részleg és ezt a sokat emlegetett zsidó mozgalom rabbija privát üzleti célból kibérelné töltelék áru készítésre. Hogy honnan tudom? Most jön a horror - Nevem Raguczki Gábor, gondolom a név ismerősen cseng még álmaiban is. Képzelje, az üzlettársaim jelentős része kurd nemzetiségű, sőt az ügyvezető egy budapesti mecset imámja. Úgy gondolom, jól megférünk egymással és próbáltunk egy kihasználatlan üzemen segíteni. Ezt hívhatjuk innovatív képességnek, de lehet patriotizmusnak is hívni. Mert amíg más beszél, meg írogat addig vannak akik dolgoznak, nem csak magukért, hanem a városukért is. Ahogy maguk fogalmaznak, beilleszkedtünk. Ha véletlenül a leírtak megrázóak lennének, úgy ez úton fejezem ki sajnálatomat és megértését kérem.
Reagálásom:

Tisztelt Raguczki Gábor Úr!
Sajnos a megszólításomban nem tudom, hogy a vallás- és kisebbségügyi referensi, vagy a kántori titulusát használjam. Valószínűsíthetően valamelyiktől a nem túl messzi jövőben meg kell válnia. Bár amennyiben tervei sikerülnének, úgy akár mindkettőt megtarthatná.
Először is nem szokásom megijedni „horrorisztikus” történetektől. Az önök térhódítása hazánkban már önmagában véve is felér egy kétszáz éve tartó horrorfilmmel.
Igazán örömmel tölt el, hogy a legnagyobb békességben és egyetértésben tud üzletelgetni egy muszlim imámmal Hódmezővásárhelyen. Ezt a békességet akár át is ültethetnék az izraeli - palesztin viszonyra is. Ja, hogy ott már nincs mivel üzletelni - és legfőképp kivel -, mert már minden az Önöké és lassan a palesztinoknak írmagja sem marad? Na látja, EZT akarjuk mi elkerülni!
Az innovatív képesség fogalmát tekintve, amennyiben Ön a zsidó konspirációt egy kreatív ötletből születő folyamatként definiálja, abban az esetben egyetérthetünk. Viszont a patriotizmus az Ön szájából elég morbidnak hangzik. Legalábbis itt Hódmezővásárhelyen. Ami pedig ,,politikai karrieremért" való aggódását illeti, meg kell, hogy nyugtassam, ugyanis eszem ágában sincs ilyet befutni. Itt megjegyezném, hogy mennyire szembetűnő a különbség kettőnk mentalitása, illetve gondolkodásmódja között. Számomra a politika csupán eszköz, hogy NEMZETEM, s HAZÁM felemelkedését és önbecsülését visszaszerezni segíthessek. Amint azt már Lázár János polgármester úrnak írt nyílt levelemben is megemlítettem, ebbéli törekvésemben se egzisztenciális előbbrejutás, se anyagi gyarapodás reménye nem vezérel. Amennyiben az elmondottak érthetetlenek, vagy ,,megrázóak” lennének az ön számára, úgy sajnálkozva kérem megértését.”
Tehát ez a tömény felsőbbrendűségi érzéssel átitatott „nyilatkozat” (s az arra adott válaszom) áll csak rendelkezésünkre.
Tudomásom szerint folyamatban van Raguczki eltávolítása az önkormányzattól az ominózus Rádió X interjú miatt. Raguczki mentalitását nagyon jól jellemzi még a - fent említett fórumban tett - korábbi hozzászólása is, melyben például a „nem szeretek embereket szellemi és ismereti párbajban szarig alázni”, „egyébként minden hívő a saját vallását tartja felsőbbrendűnek, mert ha nem így lenne, akkor nem abban hinne bmeg” kifejezéseket használja.
- Erdélyi Miklóshoz, a Hódmezővásárhelyi Zsidó Hitközség elnökéhez (aki ugyancsak sérelmezte az ortodox haszid zsidók betelepítését) eljutott a híre, hogy tiltakoztatok? Mit mond most Erdélyi Miklós?
- Elöljáróban a téves következtetések elkerülése végett, ki szeretném emelni, hogy mi továbbra sem kívánunk választani a kisebbik, illetve nagyobbik rossz között. Továbbra is elfogadhatatlannak tartjuk, hogy egy körülbelül harmincfős zsidó hitközségnek több százmillió forintnyi közpénzből felújított, díszkivilágított zsinagógája legyen, miközben a János – régebben Kálvin – tér másik oldalán omladozó vakolattal szomorkodik a sötétben a – valaha szebb napokat megért – református templomunk. Viszont, hogy Lázár János – Raguczki Gáboron keresztül - ezeket a horribilis összegű beruházásokat, úgymond legitimálja a haszid csoport behívásával, ezt egyenesen felháborítónak tartjuk. A tényszerűség kedvéért itt is szeretném idézni Raguczki, a Promenád című portálon tett nyilatkozatát: „Vásárhelyen, amely egy felújított zsinagógával rendelkezik, olyan rendezvényeket szervez az önkormányzat, amely szellemi és erkölcsi plusz tartalommal tölti meg, hiszen ilyen háttér más, vidéki városban nem áll rendelkezésre.”
Attól, hogy Erdélyivel nem kötünk semmiféle szövetséget, - még ebben az ügyben sem - természetesen oda és vissza is eljutnak az információk. Tudomásom szerint Erdélyi a Mazsihisz felső vezetésével – konkrétan Zoltai Gusztávval – tárgyalt az üggyel kapcsolatban. Megfogalmazott egy nyilatkozatot, melyet több médiának elküldött – pl. Népszabadság -, de sehol nem hozták le. Az mindenesetre enyhén szólva is elgondolkodtató, hogy kvázi a Mazsihisz nyilatkozatát nem hozza le a Népszabadság. A Magyar Jelen tényfeltáró cikkére annyit reagált, hogy „az egészben az a szomorú, hogy minden szava igaz”. Az is a tudomásunkra jutott, hogy Budapesten tárgyalt a haszid közösség vezetőivel, de semmiféle egyezség nem született közöttük. Szintén csak hallomásból tudjuk, hogy Lázár János bejelentkezett a Mazsihisz vezetőjénél, Zoltai Gusztávnál.
- A sajtótájékoztatón az egyetlen megjelent újságíró szerint a hódmezővásárhelyieket nem igazán érdekli ez a haszid-zsidó kérdés. Te is így tapasztalod?
- Kategorikusan kijelenthetem, hogy ez nem igaz. Többen megkerestek az ügyben és nagyon kíváncsiak az igazságra. Épp a minap volt egy nagyon érdekes közvetett megkeresés. Egy magyar, de Los Angelesben élő építési vállalkozó, aki üzleti ügyben járt Vásárhelyen, olvasta az egyik internetes hírportálon a sajtótájékoztatónkat. A közös ismerősünket megkeresve érdeklődött, hogy mit tud erről a dologról. Cseppet sem volt meglepve és elmondta, hogy a szomszédjában (L.A.) már tíz éve oktatnak magyar pénzügyi nyelvet haszid csoportoknak.
Az ismerősöm kérdésére, hogy ezek valami magyar gyökerekkel rendelkező zsidók lennének, Ő azt válaszolta, hogy nem, semmi közük Magyarországhoz. Úgy gondolom egy ilyen hír hallatán nem túl meglepő, ha az embernek, a józan paraszti eszére hallgatva, konspirációs elmélet körvonalazódik a fejében. Ezért is tekintek én erre a kérdésre úgy, hogy ez egy szépen megkoreografált folyamat része. Nem tehetjük meg, hogy a mindennapi gondjaink között ragadjunk, hanem felelősséget kell érezni az utánunk jövő magyar generációért is.
Lehet, hogy a betelepítés „csak” öt év múlva történne meg, de ellene ma kell hogy megtegyünk mindent. Gyermekeink, unokáink jövője a tét! Nem mindegy, hogy szabadon élnek-e abban a hazában, melyet őseink hagytak reánk örökül, vagy rabszolgákként, megnyomorítva tengődnek egy olyan országban, melyet valaha úgy hívtak, hogy Magyarország. Nem hiszem, hogy egy olyan népcsoportnak kellene minket kioktatnia toleranciából, akik ennek semmi jelét nem mutatják például Gázában. Véleményem szerint a túlzott elfogadó- és befogadóképességünk már így is átlépte az önmegsemmisítés határait.
- Szerinted miért teszi ezt Lázár János? A polgármester zsidó származású, vagy miféle célból ennyire filoszemita?
Nem gondolnám, hogy zsidó származású lenne, bár a folyamatosan belénk sulykolni kívánt jelzők, mint például „kevert nép”, „nincs is olyan, hogy magyar”, „szórványnépek ömlesztőtégelye”, stb. hallatán már magam is elbizonytalanodom. A viccet félretéve, hogy miért teszi, amit tesz? Na, ez egy elég nehéz kérdés. Mivel én csak a paraszti gyökereimből táplálkozó gondolatmenetre vagyok képes, ezért az esetlegesen előforduló hibákért ezúton is elnézést kérek Lázár Jánostól. Véleményem szerint nagyon egyszerű a magyarázata. Én úgy gondolom, hogy a beteges hatalomvágy, a hatalma megtartására irányuló görcsös ragaszkodás, a pénzoligarchia körhintájában eltöltött túl hosszú idő, illetve az ettől való elszédülés és megrészegülés sarkallja még nagyobb politikai ámokfutásra. Ez véleményem szerint azért nagyon veszélyes, mert önös érdekeit a többségi társadalom érdekei fölé helyezve e társadalom kárára is képes tevékenykedni. Általában minden ember célokat állít maga elé. Ezeknek a céloknak a megvalósításáért próbál tenni, küzdeni, ha kell harcolni. Egyikünknek sikerül, másikunk a legnagyobb igyekezete ellenére is belebukik, pedig szándékai tiszták. Hogy Lázár János célkitűzései mire irányulnak és, hogy szándékai mennyire tiszták, ezt talán ő maga tudja a legjobban. Nekem nem tisztem ezt megítélni.
- Mit kívántok tenni a jövőben? Lesz tüntetés vagy valami más akció ebben az ügyben?
- Mint ahogyan azt már a sajtótájékoztatónkon is bejelentettem, amennyiben Lázár János nem mond le ennek a törekvésnek a támogatásáról, úgy demonstrációt helyezünk kilátásba. Egyelőre fokozott figyelemmel várjuk az üggyel kapcsolatos fejleményeket. Ami a kilátásba helyezett nyári táborozásukat illeti, ha szükséges, felkeressük mindazon mártélyi és vásárhelyi horgászokat, illetve pihenni vágyó embereket, akiknek ez az üdülőterület a pihenés és nyugalom szigetét jelképezte hosszú évtizedeken keresztül. Nem hiszem, hogy kitörő örömmel fogadnák e helyre abszolút nem jellemző, több hetes, harsány haszid- zsidó tábor megjelenését. Egy olyan közösségét, mely a legkisebb jelét sem mutatja a beilleszkedésnek.
Kíváncsi lennék, hogy mit szólnának ehhez a jelenléthez festőművészeink, mint például Erdős Péter, vagy Bányai Béla, akiknek tradicionális tájképeihez oly nagy ihletet adott e csendes, nyugalmat sugárzó vízparti táj. Feloldva az álom és valóság közti ellentétet, művészetük a szürrealizmus felé fordulna? Vajon képeiken megjelennének a kaftános zsidók, amint a - Pintér Sándor által irányított – Civil Security embereinek gyűrűjében sétálnak a félig kiszáradt nyárfa lehajló ágai alatt? A lemenő nap sugarait pedig fekete kipájuk nyelné el? Ez nem gondolnám, hogy megtörténhetne. Minden erőnkkel meg kívánjuk akadályozni.
(Magyar Jelen)